Zvaničnici Srbije nisu prisluškivani

Parlamentarna komisija za kontrolu rada Obavještajno bezbjednosne agencije BiH zaključila je na današnjoj sjednici jednoglasno, da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije, te da su pojedini neodgovorni političari radi lične promocije širili dezinformacije.

Bosna i Hercegovina 19.01.2017 | 19:40
Zvaničnici Srbije nisu prisluškivani
Predsjedvajući Komisije Nikola Širić nakon sjednice održane u sjedištu Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, izjavio je novinarima da je Komisija donijela jednoglasan zaključak da je dokument u koji su imali uvid, a koji se zove "Dubinski prodor" odnosno "Akcija Ušće", originalan i zaveden u aktima Agencije, ali da je Agencija radila u skladu sa Zakonom.

"Nije bilo nikakvog prisluškovanja ni građana ni funkcionera u BiH niti van BiH", tvrdi Špirić.

Član Komisije Darko Babalj istakao je da je uvidom u sve dokumente zaključeno da je sve bilo u skladu sa zakonom i, što je najvažnije, da funkcioneri Srbije nisu prisluškivani.

"Sa gospodinom Stevandićem koji je objavio dokumente baviće se neko drugi, a ne ova Komisija", dodao je Babalj.

Svi članovi Komisije ističu da je najvažnije da je nedvosmisleno utvrđeno da je Obavještajna agencija radila u skladu sa zakonom, te da nije bilo prisluškivanja funkcinera Srbije.

Sada je na redu interna istraga unutar Agencije, kako bi se utvrdilo ko je iznio dokument sa oznakon strogo povjerljivo izvan Agencije, kome je taj dukument dostavljen i kako je dospio u medije.

"Već se zna ko su osobe koje su mogle iznijeti taj dokument iz ove Agencije i koje su na taj način prekršile Zakon", ističe član Komisije Damir Bećirović i dodaje da je Stevandić samo politička marioneta koja je iskorišćena da se dokument iznese u javnost.

Član Komisije Sadik Ahmetović smatra da u svemu ima elemenata krivičnog djela, te očekuje reakciju Tužilaštva.

Članovi Komisije za kontrolu rada Obavještajno bezbjednosne agencije smatraju da je Iznošenje povjerljivog dokumenta iz sjedišta Agencije moglo da ugrozi bezbjednost u BiH, te stvori zategnute odnose između različitih bezbjednosnih agencija i stvori nepovjerenje prema Obavještajnoj agenciji BiH koja sarađuje sa mnogim bezbjednosnim agencijama ne samo u regionu.

Postavlja se i pitanje šta je bio cilj širenja dezinformacija o navodnom prisluškivanju zvaničnika Srbije - politička promocija pojedinaca ili narušavanje odnosa dvije susjedne zemlje?


BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Neno

19.01.2017 18:56

Akademik Babalj me prepade!

ODGOVORITE
Name

Is

19.01.2017 20:44

Ovakva politicka gromada je zasluzila da sjedi makar u francuskom ili njemackom parlamentu. steta da ovakav kadar propada u Sarajevu.

Name

Is

19.01.2017 20:44

Ovakva politicka gromada je zasluzila da sjedi makar u francuskom ili njemackom parlamentu. steta da ovakav kadar propada u Sarajevu.

Name

Nikolo Špirituzo

19.01.2017 21:01

Mile je skikno, vrijeme je da mijenjam dres, možda da stavim ženinog mi dide fes?

Name

Pravda

19.01.2017 19:00

Ko drugom jamu kopa sam u nju pada.Znaci,Stevandic da prouci KZ BiH.

ODGOVORITE
Name

Dr

19.01.2017 19:13

Stvari su jasne, pokusaj diskreditovanja srpskih predstavnika u Sarajevu, tačnije SDS-a tj ministra Mektića i pokusaj plasiranja vec izlizane laži da SDS radi protiv RS i srba. Slijepi izvršilac: papak Stevandić, pomocnici: kadrovi SNSD-a u OBA, nalogodavac: Baja. Sve pohapsiti i u zatvor, nekim i otkaz, zbog sirenja laži, dezinformacija, pokušaja sukoba sa susjednom prijateljskom drzavom radi sitnih politickih poena. Papci!!!

ODGOVORITE
Name

Ma zna se

19.01.2017 19:13

Zna se ko godinama siri dezinformacije i lazi o teroristima mudzahedinima prijetnjama itd. Samo da bi zavadili narode. Puknu neku suplju i naprave belaj izmedju drzava. A narod ko stoka odmah vjeruje.

ODGOVORITE
Name

banjalučanin

19.01.2017 19:19

Papak dr.Stevandić ratni profiter, Milin poslušnik saslušati i zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

Bl

19.01.2017 19:31

Znači papak je i lažljivac.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

19.01.2017 21:54

Osvetoljubiv lik.

Name

Posmatrac

19.01.2017 19:43

Spiricu normalno je da ces stititi OSA u jer si njihov duznik, pocevsi od zaposlenja sina kod njih pa jos 7 clanova zenime i svoje rodnine i sinova uticajnih prijatelja. Pored toga "nisu te prisluskivali" ni kad si izmio veliku kolicinu novca UIO u inostranstvo. O Babalju sta reci sama njegova slika i izgovorene rijeci sve govore. Lijepa je to uvezanost kad su interesi u pitanju pa cak i Mektic pohvali Spirica....

ODGOVORITE
Name

Glupost za gluposti

19.01.2017 21:00

A kako može jedna grupa političara da utvrdi da li je bilo prisluškivanja bilo koga??Grupa ljudi skrpljena i sastavljena iz političkih stranaka koji nemaju nikakve veza sa tehnikom i metodologijiom uređaja za prisluškivanje...

ODGOVORITE