Episkop Vasilije ostaje u Bijeljini

Uprkos zahtevu episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma da njegov predhodnik, umirovljeni episkop Vasilije (Kačavenda) napusti Manastir Svete Petke u bijeljinskom naselju "Pet jezera", ali i eparhiju koju je uputio prošle godine Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, to se nije dogodilo, i po svoj prilici neće se dogoditi.

Republika Srpska 19.01.2017 | 19:24
Episkop Vasilije ostaje u Bijeljini
Aktuelni episkop zvorničko-tuzlanski žalio se sinodu Srpske pravoslavne crkve da vladika Kačavenda, navodno pored ostalog, "krši kanone i ekonomski podriva eparhiju". "Crkvena vlada" je potom zatražila da se Vasilije izjasni u vezi sa tim, što je on i učinio.

Posle toga, sinod je obavestio episkopa Hrizostoma da je Kačavenda obećao da će se da se ponaša striktno po kanonima Srpske pravoslavne crkve i naložio mu da i dalje bude u konaku Manastira Svete Petke, koje je, inače, podigao dok je bio na tronu te jedne od najvećih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Time je, po oceni upućenih, stavljena tačka na Kačavendinu selidbu iz pomenutog manastira i eparhije na čijem je čelu bio više od tri decenije. Do promene bi samo moglo da dođe ukoliko bi Kačavenda kojim slučajem napravio ozbiljniji ekces, što njemu nikako ne odgovara.

"Ne želim da komentarišem bilo šta, osim što mogu da kažem da živim monaški mirno, povučeno, kao čovek koji, doslovce, poštuje sve ono što naloži Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, što je za mene, i dok sam bio aktivan arhijerej, bila svetinja", kaže nam Kačavenda, koji koristi, praktično, dnevnu sobu, spavaću sobu, kuhinju i mali salon sa skromnim namještajem, što je daleko od onoga u čemu je živeo dok je bio aktivni episkop i što je, posle njega, preuzeo njegov "naslednik" Hrizostom.

I Hrizostom, kao i Vasilije, umesto boravka u zvaničnoj rezidenciji episkopa u Tuzli, koristi onu u centru Bijeljine, u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog.

"Velika je šteta što dvojica vladika nisu pronašli zajednički jezik, što bi bilo jako korisno za obojicu, ali i za eparhiju i crkvu", kažu upućeni u bijeljinske eparhijske (ne)prilike.

Hrizostom je aktivan episkop sa svim pravima, dok Kačavenda, recimo, može da služi samo kada dobije i ako dobije blagoslov čak i u Manastiru na Pet jezera, šta god mu treba mora da moli igumaniju, koja mu dođe kao neka vrsta neformalnog šefa.

S obzirom na godine, javlja se, pored ostalog, sujeta, nemir, nezadovoljstvo...Hrizostom ima veliki ugled u lokalnoj vlasti u Bijeljini, odnosno Republici Srpskoj kod dela visokih međunarodnih predstavnika, a i Kačavenda, posle svega što se oko njega događalo, nije za potcenjivanje.

Nadamo se da će Sinod Srpske pravoslavne crkve sve to, ipak, držati pod kontrolom, kako ne bi bilo neprijatnosti na štetu Srpske pravoslavne crkve.

BN televizija (V. M. i R.D.)