Mektić: Ko je kriv za slučaj "Ušće"?

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je izuzetno značajnim za odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije to što je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH danas, a po okončanju istrage, utvrdila da OBA ni na koji način nije djelovala protivzakonito, odnosno da u svom djelovanju nije preduzimala bilo kakve nezakonite mjere i radnje, kao i da nisu prisluškivani zvaničnici Srbije.

Bosna i Hercegovina 19.01.2017 | 18:34
Mektić: Ko je kriv za slučaj "Ušće"?
"To je veoma značajno zbog toga što je u posljednjih nekoliko dana pojedinci, a tu prije svega mislim na Stevandića, Galijaševića i još 'neke tzv. eksperte', tvrdili da je bilo tajnog, neovlaštenog prisluškivanja, odnosno 'operativnog prodora prema Srbiji', optužujući pritom kadrove iz reda srpskog naroda u okviru ovlaštene agencije, a danas je to demantovano", rekao je Mektić u telefonskoj izjavi za BN televiziju. 

Dodao je da su dezinformacije plasirane od pojedinaca uticale na odnose dvije zemlje na političkom i bezbjednosnom nivou.

Ministar Mektić je izrazio očekivanje da će nakon završetka spomenute istrage Srbija i BiH nastaviti graditi i unapređivati odnose u atmosferi povjerenja i na obostrano zadovoljstvo.

Istovremeno, pozvao je nadležno tužilaštvo da, sada kada je utvrđeno da je dokument OBA-e zakonit, odnosno da ova agencija ni na koji način nije djelovala protivzakonito, promtno reaguje i utvrdi odgovornost pojedinaca koji su povjerljivi dokument 'iznijeli u javnost'.  

Podsjetimo, članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa čelnicima ove agencije o pitanjima u vezi s predmetom kodnog naziva "Ušće", a nakon sastanka je istaknuto kako je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionera Srbije.

Utvrđeno je i da je dokument koji je 'procurio' u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju autentičan, a najavljeno je i provođenje istrage unutar OBA-e zbog 'curenja' povjerljivih dokumenata u javnost.

BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

OBA???

19.01.2017 17:38

Agenciju u čijem nadzornom odboru sjedi jedan Špirić, možeš komotno nabiti na K...c!

ODGOVORITE
Name

Dzoo

19.01.2017 17:43

Stevandic je izgubljen njegov Mandat je zadnji and ce GA sutnuti a SDS nece GA vise primiti

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

19.01.2017 19:28

Udbaš profiter, bezdušni.

Name

NIKOLA

19.01.2017 17:45

Kako naredba ostoji,ali oni eto nisu majkemi.

ODGOVORITE
Name

dr

19.01.2017 17:46

I obavezno da se protiv onog prasca pokrene istraga zbog sirenja dezinformacija.

ODGOVORITE
Name

uzalud trud...

19.01.2017 17:57

Radili su u skladu sa zakonom i nisu prisluskivali, je li?! Kuku Srbinu kojeg stiti OBA

Name

BOLJE NEGO BAJA

19.01.2017 18:53

Jadan je onaj Srbin, koji još uvjek vjeruje da ga štiti Dodik!? On štiti samo SEBE i svoj kapital!!!

Name

sta sad

19.01.2017 18:35

dal ce da se osnuje zatvorska stranka kojoj ce Stevandic da bude precjednik,kako je danas naglasio Babalj bice veselo i ako bude onako kako komisija kaze taj koji je odavao podatke tajne sluzbe ima da guli robiju zbog toga. Izdrzi Nenade papci su uz tebe!

ODGOVORITE
Name

istina na kraju

19.01.2017 18:41

a koliko su digli frku na obu zbog navodnog prisluskivanja...ali eto istina izidje na vidjelo ,,,nije vam uspjelo chifuti

ODGOVORITE
Name

Prle

19.01.2017 19:16

Ma tebi bravo Mekticu ali tesko ces na kraj sa ovim dusevnim bolesnicima koji smisljaju rzane lazi izaci na kraj.. sutra ce oni odmah neku drugu naci.. i sto je najgore ne odgovaraju za to..

ODGOVORITE
Name

Meketalo

19.01.2017 20:00

Bravo ministre, ti jedini radiš na dobrim odnosima BiH i Srbije, samo ne znam kako nikoga ne uhapsište zbog pokušaja linča Vučića. Zašto sada tražite pomoć građana, a imate sve podatke i vašu konstataciju da je on sam sve izrežirao.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.01.2017 20:36

Ko je od Srba iz OBA stavio potpis na predlog da se prisluškuju zvaničnici Srbije? Da narod zna ime tog ljudskog nesoja! Da okreće glavu od njega i da začepi nos kad ga sretne na ulici.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.01.2017 21:11

Ma bezvezna priča. Plan postoji, ali mi eto nismo prisluškivali. Kao da se svi iza leđa kopčamo, pa da poverujemo ovoj jalijaškoj fori.

ODGOVORITE