Sveta vodica zamjena za pričešće

Pravoslavi hramovi na području Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve, koja obuhvata područja gradova Loznice i Šapca, opština Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Koceljeve, Vladimiraca, Bogatića i dela Obrenovca, na Bogojavljenje su prepuni vernicima, starim i mladim.

Srbija 19.01.2017 | 17:16
Sveta vodica zamjena za pričešće
Po poseti vernika hramovima, njihovom raspoloženju i ambijentu, kako kaže za "Novosti" episkop šabački Lavrentije, "Bog se, zaista, na taj način javio".

Tokom čitavog dana ljudi dolaze u crkve i uzimaju svetu, bogojavljensku vodicu, koja je, posle svetog pričešća, najveća crkvena svetinja-objašnjava protođakon dr Ljubomir Ranković.

"U doba `stare crkve`, oni koji iz bilo kog razloga nisu mogli da dođu na sveto pričešće, uzimali bi svetu vodicu, koja je zamena za sveto pričešće.



Procenjuje se da je na Bogojavljenje u ovom delu Srbije, u hramovima bilo više od 50.000 vernika, što je "poseta nad posetama, do sada nezabeležena".

"Srećan sam i radostan što sam svedok ovakvo divnih slika iz naših hramova i što sam na čelu ove Eparhije", kaže episkop Lavrentije.

BN televizija (V. M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar