Ogrev postao kao suvo zlato...

Stovarišta ogreva širom Republike Srpske gotovo su prazna, jer su stanovnici, bez obzira na poskupljenje, posljednjih dana skoro sve količine razgrabili.

Republika Srpska 19.01.2017 | 14:17
Ogrev postao kao suvo zlato...
Prodavci kažu da će nestašica tek uslijediti, jer ni oni više nemaju gdje da nabave ogrev. Objašnjavaju da su snijeg i debeli minus obustavili rad na pilanama, koje, osim drva, obezbjeđuju i sirovinu za proizvodnju peleta. Oni koji budu imali sreće da dođu do ogreva moraće ga platiti upola skuplje nego prije mjesec-dva.

U fabrici "Pelet" Novi Grad, koja ovaj energent prodaje širom BiH, ističu da se zbog velike potražnje proizvodnja u ovoj fabrici obavlja danonoćno. Međutim, i pored toga ni blizu ne mogu podmiriti potrebe potrošača.

"Problem nam je sirovina, od koje pravimo pelet. Inače nabavljamo je od Novog Grada do Bugojna, ali s obzirom na to da nijedna pilana kod nas trenutno ne radi, po sječku moramo u Hrvatsku", rekli su u ovoj fabrici i dodali da su zbog svega ovog bili prinuđeni da povećaju cijenu peleta za više od 100 maraka po toni.

U ovoj fabrici cijena peleta je u odnosu na prije deset dana sa 265 skočila na 390 KM.

U Istočnom Sarajevu se ogrev, i to veoma malo, može kupiti samo kod onih koji su u sezoni kupili više nego što im treba, pa ga prodaju kao suvo zlato. Prodavac drva Njegoš Ćodo kaže da bi imao puno mušterija, ali nema šta da im proda.

"Proizvođači zbog debelog minusa ne mogu da pokrenu mašine za proizvodnju peleta. Rasprodate su i sve zalihe ogrevnog drveta, ali je u šumu nemoguće otići zbog dubokog snijega", rekao je Ćoda.

U preduzeću "Rudnik i termoelektrana Gacko" kažu da je potražnja uglja, koji košta 70 KM po toni, povećana.

"S obzirom na to da je teško doći do uglja ovih dana, domaćinstvima direktno prodajemo samo u hitnim slučajevima", rekli su u ovom preduzeću.

Da nestašica muči i privatnike koji otkupljuju ugalj od rudnika pa ga preprodaju potvrdio je i Hercegovac Milivoje Milić, koji, kako kaže, već gotovo mjesec nema šta da proda, a telefon se usijao od poziva.

Sa nestašicom ogreva bore se i stanovnici Banjaluke, Doboja, Prijedora, Trebinja i drugih gradova i opština.

S obzirom na to da se zbog niskih temperatura loži i dan i noć, bez drva bi uskoro mogao ostati i Gradiščanin Zoran Antonić. On kaže da će, kako je krenulo, morati nabaviti još bar tri metra drva, jer ova zima je veoma jaka, zbog čega su potrošili mnogo više nego prethodnih godina.

"Prije nekoliko mjeseci smo nabavili osam metara drva, računajući da će to biti dovoljno, dok smo nedavno dokupili još dva, ali kako stvari stoje, uskoro ću ponovo u nabavku", rekao je Antonić.

Snijeg

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš jučerašnji radni dan počeo je na neobičan način priključivši se grupi građana i opštinskih činovnika, koji su čistili snijeg na parkingu kod vrtića "Naša radost". Među vrijednim opštinarima bili su i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić i zamjenik načelnika opštine Slaviša Milanković.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

19.01.2017 17:35

E moj nacelnice milione si grćeš a ne snijeg... ali brzo ce proljece

ODGOVORITE
Name

Tetak Mata

19.01.2017 18:31

A to je ko da u Sahari nema pjeska za malter. A sigurno je krivac Hrvatska il' Kosovo za to što nema drva

ODGOVORITE