Plivanje za Časni krst širom Srpske

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista za koji se tradicionalno među vjernicima vezuje i običaj plivanja za bogojavljenski krst.

Republika Srpska 19.01.2017 | 14:12
Plivanje za Časni krst širom Srpske
U ovoj disciplini svake godine učestvuju najodvažniji i fizički najspremniji, a ove godine je plivanje za krst, uprkos surovoj zimi, organizovano u svim većim gradovima na rijekama Srpske.

Kadet Policijske akademije odnio pobjedu u Banjaluci

U Banjaluci je do Časnog krsta prvi doplivao Đorđe Rađenović (20), kadet Policijske akademije. On je uspio da pobijedi u oštroj konkurenciji od 40 učesnika.

Đorđe je plivao prvi put, a cilj mu je, kako kaže, da do krsta prvi stigne tri puta. Ponosan je i srećan, i naglasio je da će pobjedu proslaviti za porodicim, prijateljima, djevojkom i kadetima akademije.

U Zvorniku pobijedila djevojka

Zvorničani koji su danas prisustvovali bogojavljenskom plivanju za časni krst su bili iznenađeni jer je gustu konkurenciju nadmašila i u plivanju pobjedila jedna osamnaestogodišnja djevojka.

Naime u plivanju za časni bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru učestvovalo je 20 takmičara iz Loznice, Bijeljine, Vlasenice, Sokoca, Milica i Zvornika, a prva je do krsta stigla 18-godičnja Milana Mijatović iz Čelopeka kod Zvornika.

Trebinjac za krst pliva deceniju i po

Prvi do bogojavljenskog krsta u rijeci Trebišnjici danas je stigao Trebinjac Petar Marić (46), koji za časni krst pliva više od deceniju i po.



U tradicionalnom plivanju za časni krst učestvovalo je pedesetak plivača iz Trebinja, najmlađi je bio Dimitrije Škrivan (12), a najstariji Dragan Bodiroga (60).

U Prijedoru Drljača opet najbolji

Pobjedni četvrtog plivanja za Časni krst u Prijedoru je Danijel Drljača koji je bio najbolji u ovoj disciplini i tokom prethodne tri godine.



"Ove godine je voda bila najhladnija voda, ali ponosan sam što sam učestvovao i drago mi je što sam pobijedio i ovaj put", rekao je Drljača.

U rijeci Sani bilo je 40-tak plivača. Prethodno je služena liturgija u prijedorskom hramu Svete Trojice a potom je Bogojavljenska litija prošla ulicama grada Prijedora.Ovo plivanje u osveštanoj reci pratio je veliki broj Prijedorčana sa obala Sane.

U opštini Kotor Varoš prvi put je organizovano plivanje za Časni krst

Prvi put u istoriji opštine u Kotor Varošu je organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Šesnaest plivača plivalo je za krst u rijeci Vrbanji, a najbrži je bio Borislav Bogdanić.



Fočak pobjednik u Višegradu

Po sedmi put u Drini kod mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu održano je plivanje za bogojavljesnki časni krst. Voda u rijeci je bila dosad najhladnija od kako se takmičenje održava. 



Rastko Kostović iz Foče pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.

(BN televizija/EuroBlic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

19.01.2017 13:57

SVIM pobjednicima u plivanju za casni Krst CESTITAMO na pobjedi, a ucesnivima na takmicenju na njihovom ucestovanju po velikom hladnoci i zimi u ovom crkveni narodnom takmicenju. Zivjeli na mnogoja ljeta!

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

19.01.2017 16:47

Svi su pobjednici koji su plivali,posebna cast damama koje su plivale!ja sam plivao 2014 u Visegradu,predivan osjecaj!

Name

fi

19.01.2017 15:49

Srbi su plivali i u Mostaru - http://trebinjelive.info/2017/01/19/mostar-prvi-put-se-u-neretvi-plivalo-za-casni-krst/

ODGOVORITE
Name

ss

19.01.2017 16:53

Prejaka disciplina.

ODGOVORITE
Name

vrs

19.01.2017 18:46

Svaka cast ovoj djevojci i svim ucesnicima.

ODGOVORITE
Name

kl

19.01.2017 23:14

Iskreno ovo je za mene glupost. Srbin sam i volim svoju zemlju i vjeru, ali za mene je ovo glupost. Ljudi se mrznu na minus 10 da doplivaju do krsta, i sta ? Hoce li se nesto promjeniti ? Znam da ce mnogi od vas da osudjuju moj komentar, ali ne vidim svrhu ovog.

ODGOVORITE