Šta će Tramp uraditi prvog dana mandata

Oči svijeta biće 20. januara uprte u Ameriku i Donalda Trampa koji će polagati zakletvu za 45. predsjednika SAD.

Bosna i Hercegovina 19.01.2017 | 11:31
Šta će Tramp uraditi prvog dana mandata
Ali, što će se događati nakon inauguracije? Koji će biti prvi potez Donalda Trampa već u subotu? Hoće li ispuniti obećanja koja je davao tokom izborne kampanje?

Obećao je da će "Ameriku ponovno učiniti velikom" i "otvoriti milione novih radnih mjesta", ali i da će protjerati najmanje tri miliona ilegalnih imigranata.

Donald Tramp već zna što će prvo napraviti u subotu kad se probudi.

U video obraćanju preko Jutjuba Trump je odlučio da razriješi bar neke nedoumice i najavio je svoj plan od šest tačaka za prioritete u prvih sto dana vlasti.

POVLAČENJE SAD IZ TPP

Kako je najavio, prvog dana preuzimanja kancelarije predsjednika, otkazaće trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

"Umjesto toga, pregovaraćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo vratili poslove i industriju natrag na američko tlo", najavio je novoizabrani američki predsjednik.

Riječ je o trgovinskom dogovoru i uspostavljanju zone slobodne trgovine između SAD i 11 zemalja Pacifika - Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama. Ali ne i Kine. Donald Tramp smatra da je TPP štetan za američku ekonomiju jer je zbog takvih sporazuma veliki dio industrije iz SAD preseljen u treće zemlje čime su, tvrdi, izgubljene hiljade radnih mjesta.

Najavio je i reviziju ugovora o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom.

Za prvih 100 dana Donald Tramp odredio je prioritetna područja na kojima se očekuju promjene.

MIGRACIJSKA POLITIKA

Premda je tokom kampanje prijetio da će sve migrante protjerati iz SAD, u međuvremenu je korigovao stav zbog upozorenja da bi takva politika mogla američkoj privredi nanijeti veliku štetu jer bi tržište rada ostalo bez stotina hiljada ljudi, pogotovo jeftine radne snage.

U prvom intervjuu nakon izborne pobjede Tramp je najavio da će deporovati samo one migrante koji imaju kriminalni dosje. A takvih je oko tri miliona. Naznačio je i da je spreman odustati od izgradnje zida na granici s Meksikom, priznajući da bi djelomično mogla biti i - ograda. Uvodi se i stroži vizni režim.

ENERGETIKA

Donald Tramp je najavio ukidanje ograničenja na proizvodnju ugljikovodika. Nova američka aministracija ponovno podstiče eksploataciju uglja kao i crpljenje nafte iz škriljevca što je SAD pretvorilo u vodećeg proizvođača sirove nafte u svijetu.

REFORMA VAŠINGTONA

Bijela kuća planira smanjiti broj državnih činovnika i službenika. U prvoj sedmici u predsjedničkog mandata Tramp planira donošenje zakona prema kojemu će se novi radnik u državnoj administraciji moći zaposliti tek nakon što iz administracije odu dva druga službenika ili činovnika. Dakle, kao u Hrvatskoj.

Svi članovi vlade imaće, nakon odlaska sa dužnosti, petogodišnju zabranu lobiranja u SAD.

BEZBJEDNOST 

Budući američki predsjednik naložio je Ministarstvu odbrane da razviju plan za zaštitu infrastrukture od sajber napada i drugih prijetnji. SAD su u više navrata objavile da iza sajber napada na vladine i privatne resurse stoje obični hakeri koji rade u interesu drugih zemalja.

SPOLJNA POLITIKA

Donald Tramp rekao je da želi poboljšati odnose s Rusijom, što u samoj Americi nije naišlo na odobravanje, čak niti među njegovim republikancima.

Odnose s azijskom supersilom, Kinom, zaoštrio je još u kampanji zbog slobodne trgovine, a Evropsku uniju "dotukao" je podržavanjem Bregzita i predviđanjem da će još neki krenuti putem Velike Britanije.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

KOKOŠINJAC

19.01.2017 10:34

Odmah će tramp sjesti u avion i doći kod ovog lika sa crne liste duboko mu se nakloniti i izviniti............... ha ha ha

ODGOVORITE
Name

TDI.Q7

19.01.2017 10:57

Tramp je sega od covjeka ....on je tip za 22 vijek, sta ce radit, gledace svoja posla setati Melaniju po bijeloj kuci , mada sam cuo da ona ne zeli se useliti u bijelu kucu zbog sina ?!

Name

Dijagnoza

19.01.2017 11:21

Ukinut će sankcije Dodiku , poslaće u ambasadu garantno pismo da Dodo ode u USA i ponese čarape i pidžamu jer je slabo grijanje u Beloj kući, crkla toplana.

Name

boro

19.01.2017 10:35

Ništa od ovoga , prvo će da pita što to Baja ne dođe .

ODGOVORITE
Name

kao prvo

19.01.2017 10:35

Po polaganju zakletve ce: da trazi crnu listu i da je pocijepa...covjek vec par dana ne moze da spava zbog stavljanja Dodika na crnu listu... ka prikljuci Kosovo Srbiji.... da Srpskoj da samostalnost.... itd...itd... jer samo zbog tih stvari Trump se i kandidovao za predsjednika.... cim to obavi podnijet ce ostavku...

ODGOVORITE
Name

Logika...

19.01.2017 10:37

Prvog dana mandata gradjanima ce leci na racun po 20 000 dolara. Tako kazu. A i ako ne legne nista ne gubimo.

ODGOVORITE
Name

Baja

19.01.2017 10:38

Nazvat ce Baju, jedinog vlasnika Republika Srpska d.o.o.

ODGOVORITE
Name

Stokan

19.01.2017 10:39

Bosna i Hercegovina je za Trampa zadnja rupa na svirali. To će se veoma brzo i pokazati. Znam da Dodik moli boga da to nebude tako.

ODGOVORITE
Name

zumba

19.01.2017 10:43

Totalno nekvalifikovan za ovaj posao.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.01.2017 10:59

Jašta, ba! Šteta što tebe nisu pitali da im kažeš koga da biraju.

Name

Dzoo

19.01.2017 10:51

Da on ce odma da SE brine o balkancima. Zasto IMA Sekretär savetnike, ambasadore itd on je tu da potpisuje ameriku sigurnost i interese . A ti bajo gledaj kako ces dalje ni sledecu ambasador nece biti bolji prema onim Koji su huskaci rata

ODGOVORITE
Name

БЕМА

19.01.2017 17:41

Тражиће чарапе и Меланијину спаваћицу, поклоне што их сенатор Маринко припреми а не уручи!

ODGOVORITE