AO: Ko je Denis Istomin, što izbaci Novaka?

Ko je momak s diplomom koji je srušio Novaka? Denis Istomin heroj je ovogodišnjeg Australijan Opena, jer je priredio najveću senzaciju i eliminisao branioca titule. Za dve nedelje prešao je duuuug put! Posle saobraćajke dve godine nije pipnuo reket, a onda je došla majka i rekla "Idemo po čudo"! Denis Istomin, najveća senzacija ovogodišnjeg Australijan opena posle pobede nad aktuelnom šampionom, Novakom Đokovićem, umalo nije prestao da igra tenis kao 14-godišnjak usled saobraćajne nesreće. A onda je počelo da se dešava čudo. Kako to obično i biva, čuda počinju u porodici.

Tenis 19.01.2017 | 22:50
AO: Ko je Denis Istomin, što izbaci Novaka?
Ovaj Uzbekistanac, sada 117. na svetu, maltene je odrastao na teniskom terenu. I ne čudi, mama Klaudija je teniski trener, pa je mladi Denis rano detinjstvo proveo družeći se sa igračima, držeći lopticu, pokušavajući da pravilno zamahne reketom.

Međutim, iako je pod budnim okom mame počeo da gradi finu juniorsku karijeru, kao 14-godišnjak je doživeo saobraćajnu nesreću. Bio je tri meseca u bolnici. Imao je 80 šavova. Nije pipnuo reket naredne dve godine.

A onda mu je jednog dana prišla mama i reka "Sine, hajdemo nas dvoje po jedno... čudo".

I, počeli su da treniraju. Manje nego pre. A opet, isto kao pre.

"Verovala je u mene. Ubedila me da ne bi trebalo da odustajem. Da mogu ponovo da igram".

Ne samo da je igrao, već je sa mamom i putovao na prve turnire. Potom i na sve ostale.

"Kada imate muškog trenera, onda je sve nekako drugačije. Možete da izađete zajedno, da odete na pivo kada su trenuci predaha. Sa ženskim trenerima je drugačije, naravno. Ne možete ni da budete u istoj sobi, prosto, takav je red. Ali, mama i ja smo ljudi koji se potpuno razmeju, koji veruju jedno drugom bezgranično. Kada god smo putovali, uzimali smo, zbog manjih troškova, jednu sobu u hotelu. Nisam mogao da vodim devojku na turnire, ona me je čekala kući", prisećao se ne tako davno Istomin svojih teniskih početaka.

A tenisu se vratio 2003. Dve godine kasnije, punoletstvo je proslavio probojem na 196. mesto ATP liste. Osvojio je tada prvi čelendžer, a onda je usledila i prva specijalna pozivnica. Baš za Australijan open. Rodžer Federer ga je preslišao u tri seta, ali - Denis je zakoračio na veliku scenu. Sa mamom kao trenerom, što je i dan danas slučaj.

Polako, ali sigurno, išao je ka vrhu. Ne baš skroz do kraja, ali ovaj 30-godišnjak iz ruskog Orenburga, koji živi i trenira u Uzbekistanu, u Taškentu, nikada nije odustajao. Bio je u avgustu 2012. čak 33. na ATP listi. Bio je, potom, i izvan stotinu najboljih. Pa opet, nije odustajao. Mnogi bi na to pomislili kada na Australijan open treba da dođu sa učinkom u 2017. u vidu jedne jedine takmičarske pobede, i to nad 1.605. teniserom sveta. A to je bio učinak Istomina pred dolazak u Melburn. Mnogi bi digli ruke i posle saobraćajke. I posle pogleda na žreb na kome pored vašeg imena piše "vs. Novak Đoković". Da, mnogi bi se predali unapred. Mogao je i on.

Ali, onda to i ne bi bio pravi Denis Istomin.

Denis Istomin zauvek će pamtiti Australijan Open 2017. godine. Bez obzira na rezultat koji bude ostvario, u analima će ostati zapisano da je eliminisao branioca trofeja i šestostrukog šampiona Novaka Đokovića u drugoj rundi takmičenja.

Istomin, 117. igrač sveta, najlošije je plasirani teniser na ATP listi koji je izbacio Đokovića sa nekog grend slema.

O Uzbekistancu se malo toga zna, jer u 13-godišnjoj profesionalnoj karijeri nije mnogo toga postigao u tenisu.

Rođen je u Orenburgu u Rusiji 7. septembra 1986. godine, ali nastupa za Uzbekistan i živi u Taškentu. Tenis je počeo da igra sa pet godina, i mentor mu je uvek bila majka Klaudija, kojoj se posebno zahvalio i posle velike pobede nad Đokovićem.

Najbolji plasman u karijeri mu je 33. mesto na ATP listi, koje je zauzimao u avgustu 2012, a osvojio je samo jedan ATP turnir do sada - Notingem Open 2015. godine.

Pre eliminacije Đokovića, svetskog broja dva, samo je jednom u karijeri pobedio igrača iz top 10 - Davida Ferera, tada petog na ATP listi, u Indijan Velsu 2012. godine, dok je u karijeri upisao čak 32 poraza od tenisera iz svetskog vrha.

Pobedu nad Đokovićem ostvario je posle pet uzastopnih poraza od Srbina i izborio je plasman u treće kolo gde će se sastati sa 30. nosiocem, Špancem Pablom Karenom Bustom, koji je eliminisao Britanca Kajla Edmunda u tri seta - 6:2, 6:4, 6:2.

Istomin je zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizaorta ove godine stigao na Australijan Open, na kojem mu je treće kolo najveći domet do sada.

Interesantno je da je prethodna dva puta u trećoj rundi eliminisan 2010. i 2014, i oba puta zaustavio ga je baš Novak Đoković.

Na grend slemovima nije imao mnogo uspeha. Najdalje je dogurao 2012. i 2013, kada je igrao u četvrtom kolu Vimbldona i US Opena.

Denis Istomin je poseban i po zaštitnom znaku - naočarima koje nosi tokom mečeva. Jedini je igrač koji ih koristi uz Janka Tipsarevića.

Za razliku od većine teniskih profesionalaca Istomin je našao vremena i načina da se prethodnih godina posveti obrazovanju, pa je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu i sport u Uzbekistanu 2011.

Pre dolaska u Melburn u 2017. godini učestvovao je samo na čelindžeru u Bangkoku u kojem je završio takmičenje u drugoj rundi. Prvo je savladao Kongsupa Kongkarasa sa Tajlanda, 1.605 igrača na svetu, a onda je pretrpeo poraz od Kristijana Garina iz Čilea, 211. sa ATP liste.

Dve nedelje kasnije priredio je senzaciju o kojoj će se dugo pričati...

U njegovoj glavi, zapravo, kao da pred svaki "nemogući izazov" odzvanjaju one reči:

"Sine, hajdemo nas dvoje po jedno... čudo".

Izvor: blic.rs/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar