AO: Šok! Istomin izbacio Novaka!

Istomin minirao Melburn, Đoković nagazio! Kakav šok! Đoković ostao bez krune u Melburnu! Novak Đoković ostao je bez krune na Australijan openu, eliminisan je već u drugom kolu u Melburnu, prvi put tako rano još od 2008. godine.

Tenis 19.01.2017 | 09:24
AO: Šok! Istomin izbacio Novaka!
Najveću senzaciju u poslednjih nekoliko godina u tenisu priredio je Uzbekistanac Denis Istomin koji je slavio sa 7:6:(8), 5:7, 26, 7:6(5), 6:4!

Šestostruki pobednik Australijan Opena, šampion na poslednja dva odigrana turnira, Novak Đoković - izgubio je u drugom kolu od Denisa Istomina iz Uzbekistana, 117. na ATP listi.

Uzbekistansko čudo usred Melburna!

Fantastični Denis Istomin igrao je svoj najbolji tenis, dok je Novak Đoković bio potpuno van ritma. Epilog: pet setova, 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4 i pobeda 117. igrača sveta.

Maraton u Melburnu trajao je četiri sata i 54 minuta!

Nije baš Lester na tronu Premijer lige, ali verovatno jeste najveće iznenađenje u svetu sporta bar za januar 2017. godine. Denis Istomin, koji je do nastupa na Otvorenom prvenstvu Australije stigao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora, izbacio je branioca titule i šestostrukog šampiona Novaka Đokovića pobedivši sa 7:6 (8), 5:7, 2:6, 7:6 (5), 6:4!

I ne, nije to bila toliko loša partija Đokovića, mada zaista nismo navikli da gledamo mečeve u kojima on pravi čak 72 neiznuđene greške, koliko je Istomin bio dobar. Nisu to bili udarci 117. tenisera na ATP listi. Ne, Istomin je tukao svom silinom, kao da je na "Rod Lejver" areni želeo da svetu pokaže da je već godinama jedan od najpotcenjenijih na turu.

Danas je u Melburnu preorao teren, u jednu rupu je postavio minu - Đoković je nagazio. I prvi put posle Vimbldona 2008. godine ispao već u drugoj rundi nekog grend slema. Na Otvorenom prvenstvu Australije to mu se nije desilo još od 2006.

Ali posle pada sa prvog mesta na ATP listi mnogi su igrači na ATP turu nanjušili krv. Kao što Novak nije imao milosti prema njima u periodu najveće dominacije, tako ni oni sada neće imati prema ne tako davno nedodirljivom vladaru svetskog tenisa. Daleko jeĐokovićev kraj, ne brinite, ali godine u kojima je predstavljao dimenziju za sebe očigledno su prošle.

Taj pomenuti gubitak čela na ATP listi kad tad je morao da dođe.  Gubitak krune u Melburnu, tamo gde se Đoković osećao najbolje, trenutno izgleda kao još teži udarac. Iako je Istomin, podvucimo to, bio briljantan.

Uostalom, bila mu je ovo tek druga pobeda nad TOP 10 igračem u karijeri. Izgubio je preostala 32 meča. Đoković je, sa druge strane, pretrpeo tek treći poraz u susretima sa igračima van 100 najboljih na svetu još od 2008. godine. Kevin Anderson u Majamiju 2008, pa prošle godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Huan Martin Del Potro. I sada Istomin.

Kada neko napravi 69 neiznuđenih grešaka na jednom meču, kada uspe da ubaci samo 58% prvog servisa tamo gde treba, a ne iskoristi 60% svojih brejk šansi, onda i ne može da se nada pobedi. "Pa opet, to je Novak Đoković. On može sve". Da, u tenisu on može sve, ali ovoga puta je maestralno odigrao 117. igrač sveta, koji je priredio senzaciju u Melburnu i eliminisao šestostrukog prvaka.

Đoković, koji je osvojio Otvoreno prvenstvo Australije u prethodna dva navrata, nije ličio na onog Noleta koji je na Rod Lejver areni briljirao godinama. Da će tako biti najavio je i prvi gem, koji je trajao čak 16 minuta i u kome je morao da spase čak šest brejk lopti ne bi li poveo. Pa, čak i kada bi se vraćao u život, a na potonji brejk je uzvratio istom merom, uspeh mu je klizio između prstiju.

Videlo se to u uvodnom taj-brejku, kada nije iskoristio dve set lopte. Uzbekistanac svoju jeste. Videlo se i kada je Istomin prvi došao do set lopti, i to dve, u drugoj deonici, iako je ona na kraju pripala Srbinu. Jedino se nije videlo u trećem setu, u kome je Đoković oduševio svoje navijače ekspresnim osvajanjem poena. No, sve dobro - počelo je da se urušava u narednom.

Istomin je poveo sa 3:0, pa dozvolio i izjednačenje i Novakovo spasavanje set-lopte, ali je ponovo u taj-brejku bio bolji. A onda je u petom, odlučujućem segmentu meča, dodatno podigao nivo svoje igre, kako sa osnovne linije, tako i kada bi istrčavao na mrežu. Novakovi pokušaji loba, "pasing šota", pa čak i oni čuveni forhendi iz punog trka, nisu više bili nerešiva enigma za rivala. Sve je Istomin stizao, sve što je bilo moguće - vraćao i, što je najvažnije manje je grešio.

Poveo je sa 3:2 brejkom, a onda do kraja meča izgubio samo dva poena na svoje servise i ozvaničio senzaciju: pobedio je Novaka Đokovića na Novakovom grend slemu. I to ne u finalu, već u drugom kolu.

"Žao mi je Novaka, ali igramo sam odlično danas. Iznenadio sam sâm sebe. Ovo je moja najveća pobeda, sad osećam da mogu da pobedim skoro svakoga", rekao je Istomin.

Uzbekistanca u sledećem kolu čeka Pablo Karenjo-Busta, a Đokovića težak nastavak sezone jer će veliki broj izgubljenih poena u Melburnu da mu dodatno oteža povratak na prvo mesto na ATP listi.

Izvor: mozzartsport/blic.rs

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ureknuli ste ga

19.01.2017 08:30

Vrijeme mu je da se fata penzije i uživa sa svojom djecom. Neka malo drugi ganjaju loptice.

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2017 09:18

Slično mislim, nemože se zanavijek biti br.1, Noletu je vrijeme da se okrene djeci i da u miru nastavi živjeti, kraj njegove vladavine se mogao nazrijeti još prošle godine.

Name

goran

19.01.2017 10:08

Nismo ga mi ureknuli nego mu je 'dohako' onaj krst iz Hilandara koji Novak nosi kao pravoslavac. Ali krst zna da se Novak ne ponasa kao pravi pravoslavac

Name

Srbin razmišljač

19.01.2017 08:32

Ja nisam primio platu šest mjeseci i ne mogu da žalim Noleta koji ima 100 miliona nečega ,a nije mu se dalo da zaradi još milion.Ne mogu zbog sebe,porodice...Malo braćo idemo u krajnost!Živio Nole,živjela Srbija,Srpska i mi!Hristos se javi!

ODGOVORITE
Name

Direktor

19.01.2017 09:02

Dođi kod mene da radiš bar četiri mjeseca bez plate pošto vidim da to voliš.

Name

Re

19.01.2017 09:30

Sta mjesas srpstvo i Djokovica

Name

Kiki

19.01.2017 09:33

Nes ti jos 6 mjeseci primit para.. Sta CE ti ..potrosit ces. Ovako su KO usparene...kamara para.

Name

punto

19.01.2017 08:39

Ako se ne ostavi meditiranja,i uhvati se krmetine,moze komotno ostaviti rekete

ODGOVORITE
Name

Sto ja znam da kuckam

19.01.2017 09:19

Eto ti mu reci anonimno kuckalo.

Name

NOLE

19.01.2017 09:21

Po svemu sudeci sve stosmo videli to mirise na Noletov kraj karijere.Tako je i Ana igrala slabo i videla da ne moze i posteno se oprostila ,Djole sto pre vidi da tenis nija vise za njega kad ga bijede 117 . sa liste ,prece se oprostiti od tenisa.

ODGOVORITE
Name

Ovo je nas Nole

19.01.2017 10:14

Desava se . Covek je lepo rekao nisam se dobro osecao na terenu. Sportski i ljudski prihvatio poraz. pa ima i Nole pravo na los dan. Moja malenkost mu pruza podrsku i mislim da je to on od svih nas debelo zasluzio. zahvaljujuci njemu makar smo po necemu lepom prepoznatljivi i svetu. nole samo napred. Bice jos titula. Garant

ODGOVORITE