Obama: Počelo je kad je Putin došao

Dva dana pre selidbe iz Bele kuće, američki predsednik Barak Obama je na poslednjoj konferenciji za novinare govorio o odnosima sa Rusijom.

Svijet 18.01.2017 | 22:17
Obama: Počelo je kad je Putin došao
On je govorio i o smanjenju kazne za Čelsi Mening.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je povodom svoje odluke da pomiluje transrodnog vojnika Čelsi Mening, osuđenog za špijunažu, da je on odslužio svoju kaznu.

"Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužio tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na poslednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična dela dobili.

"Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.

Obama je doneo tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama poručio je da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije.

"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom celog mog predsedavanja", rekao je Obama na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare dva dana pre odlaska iz Bele kuće, prenosi AFP.

Obama je, međutim, dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao ruski predsednik 2012. godine "eskalirajuća antiamerička retorika" dovela je do "neprijateljskog duha" koji je "ovaj odnos učnio još težim".

Kako je rekao, SAD je garant toga da “velike zemlje neće ići i vršiti invaziju na male zemlje“.

“SAD su obično bile na pravoj strani problema, i i dalje je važno da budemo na pravoj strani problema. Jer ako mi – najveća, najmoćnija država i demokratija na svetu – ne podržimo ove vrednosti, sigurno je da drugi kao što su Kina i Rusija neće“, dodao je Obama.

Izvor: B92/Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

19.01.2017 01:17

Americke gradjane puno kosta da Amerika i dalje glumi i bude svjetski policajac. Zato je ta ideja u multipolarnom svjetu da je Amerika garant necije bezbjednosti i slobode prevazidjena stvarnim dogadjajima i ratovima koje Amerikanci vodi sirom svjeta protiv malih naroda.

ODGOVORITE
Name

lopare

20.01.2017 02:49

Potpuno se slazem sa tim komentarom

Name

Neđo.19.Januar.2017

19.01.2017 14:20

Obama bi bolje voleo da je pokojni,Jelcin živ.Jer sa pijanim,Jelcinom su radili šta su hteli.Ali ipak su naleteli na tvrd orah gospodina,Putina.Ameima nemožeš verovati kad podpišu neki ugovor na papiru a kamo li na reč.Obama je mislijo da je to,Libija,Irak,Ukraina,Yugoslavija i Sirija,Nema veći prevaranata i lopova od,Amerikanaca.Neznam kakav će biti g,Tramp,i on je Amer .To znači ostaje da se vidi.Napravili su,Amerikanci rat u,Ukrajini dabi zauzeli,Krim ali nije im uspalo.Zato su ljuti,Ameri na g Putina.Amerikanci su od posredovanja vojnim napadima na pomenute države napravila take ratne zločine da bi svi učesnici u,Nato Alijansi morali odgovarati za svoje ratne zločine.Nato Alijansa na čelu sa,Amerikom,više nego hitler u svim ratovima.Uslučaju da bi,Nato napo,Rusiju Kina bih stala na,Rusku stranu jel,Kina zna kad bi rusiju porazili sledeći bi bili,Kinezi.Što sumnjam da bi nešto mogao Nato RUSIJI,JEL JE,rUSIJA MNOGO JAKA.Neka žvi 100 godina,Putin dok je on na vlasti biće mir.

ODGOVORITE
Name

cole

20.01.2017 02:50

Probudio se medved

Name

Lazem, znaci postojim

20.01.2017 15:46

Kod nas ste bili na pravoj strani,garant.A vidim da je tako i u Siriji.A i svugdje ostalo.Pa nije Obama mufte dobio Nobelovu nagradu.

ODGOVORITE