Analiza - video: Novo lice Viktora – odlučio da ne besni na sudije!

Viktor Troicki poznat je kao veliki borac, ali i igrač koji se ne libi da uđe u žučnu raspravu sa sudijom ukoliko smatra da je oštećen odlukom.

Tenis 20.01.2017 | 00:00
Analiza - video: Novo lice Viktora – odlučio da ne besni na sudije!
Iako svakako nije primerno da se bilo koji profesionalni sportista sukobljava sa arbitrima, postoje određene situacije kada prosto morate da se saosećate sa igračem.

Poslednja u nizu svađa dogodila se u sredu ujutru, kada je Viktor igrao peti set drugog kola Australian Opena sa Paolom Lorencijem iz Italije.

Troicki je pri rezultatu 4:3 u odlučujućem delu igre odigrao pasing šot iz bekhenda, sudija je pokazao na aut, on je tražio čelendž i bio u pravu.

Sudija Marija Čičak iz Hrvatske je odlučila da se ponovi poen, iako je bilo jasno da Lorenci ne može da stigne tu lopticu, što je iznerviralo Troickog.

"Kako se ponavlja poen kad je bio na suprotnoj strani terena. Bio je čak tamo“, vikao jeTroicki na srpskom jeziku pokazujući na drugu stranu terena.

Ona je pokušavala da ga ubedi zbog čega je donela odluku, ali je srpski igrač nastavio da je ubeđuje – činilo se da je bio potpuno u pravu.

"Je l' znaš šta si uradila? Nisi svesna šta si uradila. Nisi svesna", ponavljao Viktor.

Ipak, uspeo je da osvojio sledeći poen i napravi brejk, a potom i sigurno privede meč kraju za plasman u treće kolo – 6:3, 1:6, 7:6 (3-7), 3:6, 6:3, dok ono što može da raduje jeste evidenta promena u pristupu i ponašanju Viktora prema zvaničnicima na meču.

Prošle godine, srpski teniser potpuno je izgubio nerve u finišu meča s Albertom Ramosom na Vimbldonu, koji je izgubio sa 3-2 u setovima.

“Fault (greška), fault“, uzviknuo je Troicki, a potom otišao po lopticu kako bi pokazao glavnom sudiji da njoj nije ostalo kreča i da nije pogodila liniju.

“Ti si najgori sudija na svetu“, bio je van sebe Viktor.

Ramos je iskoristio prvu meč loptu, a Troicki nije uspevao da se smiri.

“Užasan si, da li znaš šta si uradio“, vikao je Viktor i ponovio da je Torela “najgori sudija na svetu“.

“Ništa nisi video, 30 grešaka si napravio“, govorio je Troicki dok je sudija silazio sa stolice, a potom je usledilo i “mrš“ na srpskom.

“Tragično je koliko je grešaka napravio – jedna korekcija u pet setova na travi, neverovatan podatak. On nema iskustva na travi, nema znanja ni o čemu, samo sedi u stolici, gleda tenis i govori rezultat", bio je ljut Troicki i posle meča.

Na kraju, Viktor je kažnjen sa 10.000 dolara zbog ispada.

I Vimbldon 2015. godine, kada je ispao u osmini finala od Pospišila, Troicki je završio raspravom i ružnim rečima upućenim sudiji koji je tada napravio očiglednu grešku.

Viktor: Namerno su nas stavili na teren bez 'hok-aja'

Viktor Troicki odao je priznanje Džeredu Donaldsonu na pobedi u drugom kolu US opena (7:5, 6:3, 6:3), takođe prošle godine, ali ni tada nije bio zadovoljan sudijama.

“Bilo je dosta grešaka linijskih sudija. Teren nema ’hok-aj’, mislim da smo namerno igrali tamo jer znaju da će me isprovocirati lako ako bude loših odluka. Siguran sam u tri katastrofalne odluke u važnim trenucima – na 4:2 i 15:30 u prvom setu, odservirao sam čist as, proverio sam trag, vidljiv je. U drugom setu kada sam imao šansu da se vratim na 0:30 na njegov servis... Pravdao se da su te lopte bile od njega, ali rekao sam mu da je odradio loš posao jer nijednom nije napravio korekciju, a očigledno je da su linijske sudije favorizovale američkog igrača“, istakao je on.

Tu je i incident iz 2013. godine, kada je dospeo u centar pažnje, ali ne zbog dobre igre već incidenta na duelu sa Ernestsom Gulbisom.

Srpski teniser napravio je petominutni šou jer je smatrao da je sudija Sedrik Murije pogrešio kada je ispravio linijskog sudiju.

Troicki jeste preterao, ali u pitanju je bio izuzetno važan momenat meča jer je u prvom gemu drugog seta Letonac imao brejk loptu.

Na usporenom snimku deluje da je loptica zakačila liniju, linijski sudija koji je bio mnogo bliži od Murijea nije reagovao, pa se postavlja logično pitanje zbog čega je glavni to učinio kada je u pitanju bila linija koja je daleko od njegovog vidokruga.



Gulbis: Viktor pravio cirkus

"Kada ’otkačim’, trudim se da ne utičem na igrača na drugoj strani mreže. Nisam izvlačio neke posebne zaključke iz tog prekida. Viktor je otkačio i to ga je obuzelo, bilo mu je pet minuta da se smiri i to posle gema. Rekao sam sudiji: ’Ili će nastaviti da igra ili će predati. Donesi odluku. Nije problem kada se neko šali i pravi cirkus, ali neka se potrudi da to bude kratko“, rekao je Gulbis.

Kao najčudniji svakako se ističe incident 21. avgusta prošle godine, kada se Viktor sukobio sa policajcem koji je želeo da udalji Bernarda Tomića i njega s terena, dok su sparingovali pred turnir u Vašingtonu.

U tim trenucima padala je kiša, a prema pravilima, nije dozvoljeno da igrači budu na terenima dok traju padavine.

Srpski i australijski teniser nisu želeli da odustanu, ali su posle insistiranja policajca morali da pokupe stvari i odu. Ipak, mora se istaći da je Troicki u ovom slučaju apsolutno bio u pravu, pošto

Svetski i domaći mediji osuli su paljbu po momku koji je poznat po sukobima sa sudijama, bez njegove strane priče.

Troicki je u razgovoru za "Vašington Post", otkrio šta se dešavalo tog dana u prestonici Sjedinjenih Američkih Država.

U zvaničnom saopštenju navedeno je da je pripadnik obezbeđenja deset minuta govorio igračima da napuste teren, ali da oni nisu želeli da ga poslušaju.



"Ne, on se nalazi iza ograde i vikao – uopšte nije dolazio na teren. Mislim, da nam je deset minuta govorio da odemo, dobili bismo objašnjenje i napustili teren. To je poprilično dug vremenski period".

Onda je došlo do neprijatnog i nepredviđenog susreta.

"Sledeća stvar koju znam jeste da se taj policajac pojavio i krenuo ka meni. Vikao je i unosio mi se u lice. Prekinuo sam razmenu sa Bernardom jer je vikao na mene. 'Izađi sa terena, šta misliš ko si?', vređao me je i pretio da će me uhapsiti. Rekao sam mu da se opusti i objasni mi zašto viče na mene".

Iako su mnogi videli samo reakciju 30-godišnjaka iz Beograda, na snimku se ne čuje jasno šta je policajac izgovarao.

"Nazvao me je naduvenkom. Pitao sam ga da se smiri jer ne mora da viče na mene. Ako pogledate klip, videćete da sam krenuo da napustim teren čim je došao. Samo sam ga zamolio da mi objasni zašto, jer kiša nije padala. Ne postoji pravilo da morate da napustite teren, bilo da pada kiša ili ne. Bernard je takođe bio iznenađen. Nije želeo da nam objasni situaciju, a iako nisam rekao niti jednu ružnu reč, pretio je bez razloga. 'Želite da vas uhapsim?', ponovio je".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar