Radisav Ćurčić, bivši as izraelskog šampiona: Makabi se raspada, Zvezda dobija sad ili nikad!

Crveno-beli su vezali četiri velika trijumfa u Evroligi, a peti u nizu, u četvrtak (20.05) u Tel Avivu, značio bi i pravi, džinovski korak ka top 8 fazi. Šta Zvezdu čeka protiv višestrukog, ali posrnulog šampiona Izraela?

Košarka 19.01.2017 | 13:15
Radisav Ćurčić, bivši as izraelskog šampiona: Makabi se raspada, Zvezda dobija sad ili nikad!
U Izraelu postoje tri svetinje - Jerusalim, vojska i Makabi. Otuda i naziv „ponos Izraela“. Rekorderi su po broju titula (51), kupova, a šest puta su bili i prvaci Evrope. Ipak, sve je to samo slovo na papiru. Danas je Makabi bogati, ali posrnuli gigant, klub koji grca u problemima i koji bi trebalo da misli o Zvezdi, a ne da bude obrnuto, smatra Radisav Ćurčić, čovek koji je čak četiri sezone nosio žuti dres i u njemu osvojio četiri titule, dva Kupa i Suproligu 2001.

- Makabi tone već dve godine. Mnogi su u Tel Avivu razočarani rezultatima i žele da se ova sezona što pre završi! Sve je to posledica lošeg vođenja kluba. Bagackis im je već treći trener od starta sezone, a ni on nije rešenje. Dovode trenere tek tako, pa ih smenjuju nakon dva meseca. Konstantno prave greške i to plaćaju. Imaju budžet od 25 miliona evra, a samo šest pobeda u Evroligi. Razočaranje je veliko, tako da Zvezda mora da ugrabi tu pobedu - kaže za “Blic” bivši NBA as koji se sa reprezentacijom SFRJ 1990. osvojio Svetsko prvenstvo u Argentini, a danas vodi mirne penzionerske košarkaške dane u Beogradu.

Zvezdina šansa je baš u tom pritisku pod kojim su Izraelci, ističe Ćurčić.

- Bilo bi idealno kada bi Zvezda povela na startu ili prelomila meč do poluvremena. To kažem jer će rivalu onda i navijači okrenuti leđa. Jesu oni verni, ali su i jako nezadovoljni. Jasno je i njima da je ovo raspad sistema. Već tri, četiri puta su zviždali svojim igračima. Nervoza je sve veća. U suprotnom, ako Makabi povede, i oni će se raspevati, a Zvezda će pred sobom onda imati nemoguću misiju.

Udarne igle Makabija su plejmejker Gaudlok i iskusni Soni Vims, opasni su i Smit, Cirbes i Viktor Rud, a sada se i Kvinsi Miler vratio...

- Ključ je da se pritisne Gaudlok, od njega sve polazi. Zna to dobro i Dejo Radonjić. Ostali igraju promenljivo, mnogi su i van forme, blesnu, pa nestanu tri meča. Ima Zvezdina odbrana leka za sve njih. Ni od Milera ne očekujem spektakl. Tek se oporavio od povrede, moraće da se adaptira...

Ćurčić zna kako Zvezda mora da istupi u Tel Avivu.

- Agresivno, po celom terenu. Kao i do sada u Evroligi. Iskreno, oduševljen sam kako ti momci igraju. Kuzmić me je najprijatnije iznenadio, Simon blista, Jović i Gudurić su jako bitni, Lazić ima ulogu... Ma sjajni su. Sa ovakvim samopouzdanjem, mogu svakoga da pobede, pa i Makabi. A ako i to urade, onda su već jednom nogom u top 8 fazi.

Uništili su Cirbesa

Kuzmića će čekati veliki ispit sa Cirbesom koji, istina, igra ispod svojih mogućnosti...

- Ništa mi nije jasno u vezi sa Cirbesom. Dve godine je bio najdominantniji centar u Evroligi, a oni mu ne daju šansu da igra konstantno. Sve ide naopako. Vidim da i njemu to sve teže pada, igra tek 15 minuta po meču. Manje i od Koltona Ajversona, koji bi trebalo da bude bekap centar. Ko zna, možda baš sad proradi...

Dometi: Zvezda za fajnal for

- Zvezdini rezultati su zasluga Radonjića. Vidi se njegov pečat, kvalitet, dugogodišnji rad. Pa, pogledajte tu odbranu, najbolja je u Evroligi. Za mene je među pet najboljih trenera Evrope! S njim, vidim Zvezdu na fajnal foru, ako ne ove, onda sledeće sezone - kaže Ćurčić.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar