Krst na grobu Titove ljubavnice

Davorjanka Paunović zvana Zdenka imala je 25 godina kada je po zvaničnom izveštaju umrla od tuberkuloze. Njen poslodavac i, kako se pričalo – ljubavnik, Josip Broz naredio je da Zdenka bude sahranjena u kompleksu kraljevskog dvora koji je služio kao rezidencija maršala Jugoslavije.

Srbija 18.01.2017 | 14:32
Krst na grobu Titove ljubavnice
Od njene smrti je prošla 71 godina i usamljeni grob usred parka ne bi bio neobičan da vremenske prilike i hemijske reakcije nisu na mermeru ostavile trag.

Naime, ceo spomenik obrastao je u lišaj i mahovinu osim na mestima ispod bakarnih slova i bakarne petokrake. Stalno slivanje jedinjena bakra i vode onemogućilo je rast biljaka, pa se tokom vremena, na nekim mestima na komunističkom grobu sa petokrakom ocrtao beli krst.

"Zdenka je umrla 1946. godine, prema zvaničnom izveštaju od tuberkuloze, bolesti koja se tad lečila, čak i u Beogradu. Upravo zbog ove činjenice proizilaze spekulacije o njenoj smrti."

"U dvorskom kompleksu je sahranjena najverovatnije po želji samog Tita. On je očigledno bio u mnogo bližoj vezi sa njom, nego što je tadašnja verzija dopuštala", rekao nam je kustos Gavrilo Došen.

Tako dvorski kompleks Karađorđevića, duboko u sebi krije jednu tajnu i ljubavnu priču, o kojoj niste mogli da čujete ni reč na časovima istorije. Ova priča je o velikoj ljubavi maršala Tita i njegove sekretarice Davorjanke Paunović Zdenke, koju je Josip Broz zakopao u šumi Belog dvora, podigao joj spomenik, i svako jutro obilazio njen grob, plakao i ostavljao ružu.

Prema predanjima Tito i Davorjanka su se upoznali u predvečerje rata, a tada veoma mlada i lepa studentkinja francuskog, modernog i izazovnog oblačenja, brzo se zaljubila u moćnog i misterioznog partijskog vođu.

Avantura je prerasla u ljubav i Zdenka, kako ju je Tito nazvao, nije se više odvajala od njega. U toku rata Zdenka je pratila Tita na svakom koraku, kao njegova lična sekretarica.



Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Me

18.01.2017 14:11

...mmmm zalosna prica...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

18.01.2017 16:06

Bilo bi tako kada se nebi znalo da je TITO Zdenku preoteo od svog partijskog druga cija djevojka je Zdenka tada bila. Zato ljubavni odnosi Tita i Zdenke vise govore o komunistickom "moralu" koji je tada i posle vladao medju komunistina nego o njihovoj ljubavi. Komunisti su na jeziku bili veliki pobornici morala. To je bila zvanicna prica Milovana Djilasa, sefa komunisticke propagande za naivni narod, a nemoral je bio samo privilegija nove komunisticke vladajuce klase. ZATO je medju komunistima bilo seksa i za izvoz. Jeb.... je stvarno i politicki ko je koga stigo!

Name

Nebojša

18.01.2017 16:49

Jel ovo Mikić o moralu?

Name

Mihailo Mikic

18.01.2017 17:28

Nebojsa, takvi su komunisti bili od TITA do poslednjeg clana partije a izgleda zajedno sa njima i tvoja malenkost. Jedno ste pricali a kao lopovi i bludniici drugi sta radili. ZATO sta moral i da propadnete i svoje partijske oznake da zamjenite novim vise stranackim koji ce ubrzo takodje propasti. Macici progledaju prije ili posle. Tako ce ubrzo isto progledati SRBski Narod i vidjeti da su njega opljackali i na prosjacki stap doveli u cetnike, demokrate i nacionaliste presvuceni komunisticki lopovi i njihova djeca neznani komunisticki junaka. Tesko VAMA tada kada se digne SRBska Raja i KADA novopecenoj komunistickij "Gospodi" bude rekla vrati koko sto si pozobala i prevarom otela od svog sada slepog SRBskog Naroda!

Name

Nebojša

18.01.2017 18:52

Mikiću, pravi komunirti su i dan danas na prirodnoj distanci od nacionalista, četnika i ostale klerofašističke bagre. Nema nas puno, ali budi siguran da ćemo naše učenje o socijalnoj i nacinonalnoj pravdi,jednakosti i istini prenijeti,sačuvati i ostaviti na koristenje budućim narastajima. Kad dodje čas, kad se radnistvo i seljastvo ponovno osvijesti i probudi, jao onda svim izrabljivačima narodnim. Sve sto je opljackano od 90-tih bice vraćeno narodu,svi raspirivači medjunacionalne mržnje i ratohuskači odgovaraće pred narodnim sudovima. Pa ti sad vidi u koju skupinu spadas.

Name

Mihailo Mikic

18.01.2017 20:59

Nebojsa, izgleds da ti pripadas nazalost onim 17% nepismen ili mozda onim 50% polupismenim ili mozda onim 90% neobavjestenim gradjanima BiH koji poput macica jos uvijek nisu progledali. Zato cete ostati slepci i prosjaci do kraja zivota. SVAKO JE KOVAC SVOJE SRECE I SVOJE NESRECE!

Name

ups

19.01.2017 08:15

Nebojša respekt.

Name

yugosloven

18.01.2017 14:35

MOGUCE DA ZASLUZUJE KRST KO ZNA

ODGOVORITE