Analiza i najava - Partizanova borba za lakši put u LŠ: Boli glava od kalkulacija...!

Vrlo važna utakmica za crno-bele jer određuje deo nastavka sezone - raspored mečeva i kvalitet budućih protivnika...

Košarka 18.01.2017 | 14:45
Analiza i najava - Partizanova borba za lakši put u LŠ: Boli glava od kalkulacija...!
Kažu da je svaki početak težak. Takav je slučaj i sa FIBA Ligom šampiona koja se prvi put igra ove sezone i ima, najblaže rečeno, veoma čudan i neobičan sistem takmičenja u doigravanju. A to poprilično utiče i na ekipu Partizana koja u 13. kolu E grupe ovog takmičenja večeras dočekuje atinski AEK sa ciljem da pobedi iz dva razloga.

Prvi su, naravno dva boda, koja mu donose i sigurno drugo mesto na tabeli, s obzirom da je nemački Ludvigzburg kod kuće izgubio od Dinamo Sasarija. Crno-beli i Nemci su do tog duela delili poziciju s identičnim učinkom od osam pobeda i četiri poraza, a pošto su oba puta dobili Ludvigzburg, novi trijumf znači i definitivan plasman na tabeli.
E, sad, zahvaljujući "mudrim" ljudima iz FIBA, format Lige šampiona je takav da će pobednici pet grupa i tri najbolje drugoplasirane ekipe propustiti prvu rundu nokaut faze i direktno se plasirati u osminu finala.

A preskakanje ove faze značilo bi više vremena za trening i pripremu ostalih utakmica, jer bi termini 7. i 8. februara i 21. i 22. istog meseca bili slobodni. Partizan je trenutno poslednji od pet timova na tabeli drugoplasiranih grupa. Prvi je turski Banvit sa učinkom 10-3, pa italijanski Avelino (9-4) i ova dva tima su u utorak već zabeležila pobede u mečevima 13. kola. Sa istim učinkom kao Partizan su i nemački Oldenburg i drugi italijanski tim Venecija, ali su trenutno zbog bolje koš razlike ispred na tabeli. Partizan trenutno ima samo plus 10 kada je u pitanju koš razlika. Venecija danas gostuje ruskom Avtodorožniku, a Oldenburg grčkom PAOK-u i crno-beli čekaju njihove kikseve.

Za crno-bele je podjednako važno i poslednje kolo u kojem će, kako sada stoje stvari, morati da pobede u gostima Dinamo Sasari. A kako stoje rivali Partizana iz drugih grupa u poslednjem kolu: Oldenburg dočekuje italijanski Vareze, Venecija će ugostiti Oradeu iz Rumunije, Banvit gostuje danskom Bakenu, dok će Avelino na svom terenu igrati protiv litvanskog Juventusa. Dakle, kada su kalkulacije u pitanju, stvar je relativno jasno, Partizan sa dve pobede u završnim utakmicama i po jednom kiksom još dva rivala iz ostalih grupa, može da izbegne prvu rundu nokaut faze.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da u februaru crno-beli imaju važne mečeve u Jadranskoj ligi (protiv Crvene zvezde i Cedevite), kao i završni turnir Kupa Radivoja Koraća zbog čega bi im pauza od Lige šampiona itekako dobro došla.
Svega ovoga veoma dobro je svestan i trener Partizana Aleksandar Džikić koji ni na utakmici protiv AEK-a, zbog povreda neće moći da računa na Vanju Marinkovića i Frenka Robinsona.
"Mi smo obezbedili prolazak u sledeću fazu takmičenja, ali je ova utakmica vrlo važna jer određuje deo nastavka sezone - raspored mečeva i kvalitet budućih protivnika. U specifičnoj smo situaciji, ali ćemo dati sve od sebe da obradujemo naše navijače", rekao je Džikić čija ekipa je u nedelju u Ljubljani porazom od Olimpija prekinula niz od 11 trijumfa u svim takmičenjima.

Inače, u prvom ovosezonskom duelu beogradskog i atinskog tima slavio je AEK sa 91:81, ali crno-beli su tada u grčkoj prestonici bili bez Novice Veličkovića. Ulaz u dvoranu biće moguć od 18.30, a duel počinje u 20 sati uz direktan prenos na prvom kanalu televizije Arena sport.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

partizanovac

18.01.2017 14:59

Sa ovakvim rukovodstvom naj realnije za kompletno SD ugasiti svjetli pa iznova.

ODGOVORITE