Korupcija cvjeta pri zapošljavanju

Korupcija u BiH je zastupljena u svim segmentima društva, a prema podacima Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/, najviše je zastupljena u javnom sektoru kada je riječ o zapošljavanju, te u javnim nabavkama, rekao je danas direktor APIK-a Hasim Šabotić.

Bosna i Hercegovina 17.01.2017 | 14:08
Korupcija cvjeta pri zapošljavanju
Šabotić je rekao da Agencija, s ciljem unapređenja prevencije korupcije, priprema izmjene i dopune dva zakona - Zakona o agenciji i Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, ako one budu usvojene, bio bi znatno unaprijeđen normativni okvir za prevenciju korupcije.

Na prezentaciji prvog izvještaja o provođenju Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. Šabotić je pojasnio da je riječ o podacima koji su izvedeni na osnovu prijava koje je obradila Agencija.



Prema njegovim riječima, Strategija se sastoji iz pet strateških ciljeva, razvrstanih u 69 strateških programa i 226 aktivnosti, razvrstanih u 15 rokova.

"Od ukupno 226 aktivnosti, u prvoj godini predviđeno je sprovođenje 98. Od ovog ukupnog broja, 26 je potpuno sprovedeno, dok 69 je u toku sprovođenja, a tri aktivnosti, od kojih je jedna trebalo da bude relizovana, a dvije započete, one to nisu", rekao je Šabotić.

Kada je riječ o stepenu efikasnosti sprovođenja Strategije, on je naveo da najveći stepen efikasnosti u prvom stubu, koji se odnosi na određivanje tijela na sprečavanje korupcije na svim nivoima vlasti, te dodao da su tijela formirana na svim nivoima vlasti u BiH, osim u Zapadno-hercegovačkom kantonu.

Prema riječima Šabotića, najmanji stepen efikasnosti sprovođenja Strategije je u stubu pet - uspostavljanje efikasnih mehanizama za borbu protiv korupcije, te praćenju i evaluaciji provođenja Strategije, gdje je samo jedna aktivnost u potpunosti sprovedena, dok su četiri u toku.

"Najveći i najmanji stepen efikasnosti imamo u dva ključna stuba, a to je Strategija Akcionog plana, koji su primarno fokusirani na uspostavljanje sistema za efikasnu borbu protiv korupcije i razvoj uz radne saradnje", naglasio je direktor APIK-a, dodavši da bez ova dva stuba i njihove uspješne realizacije, svi ostali efekti biće nevidljivi.



Šabotić je dodao da je u prvoj godini sprovođenja Strategije bilo nedostataka koji su se odnosili na institucionalni okvira za borbu protiv korupcije, strateški okvir za borbu protiv iste, te nedostatak koji se odnosio na finansijske i druge resurse za adekvatno suprotstavljanje, ali i nedovoljna osposobljenost subjekata sprovođenja Strategije.

Direktor nevladine organizacije "Akaunt" Eldar Karić ponovio je da je korupcija jako zastupljena u BiH i to u javnim nabavkama, gdje, kako je rekao, nijedan slučaj nije procesuiran kada je riječ o kršenju zakona o javnim nabavkama.

"Sve to pokazuje da je to jedan prostor koji je otvoren i mislim da su rezultati koji nevladin sektor ima u toj oblasti poražavajući. Oni su gori nego što su bili svih prethodnih godina", istakao je Karić, te dodao da korupcije ima i u zapošljavanju.

Prema njegovim riječima, u BiH se stvara privid da se vodi borba protiv korupcije, odnosno malo institucija u zemlji radi svoj posao.

Kada je riječ o pravosuđu u BiH, odnosno njihovoj borbi protiv korupcije, on je dao pozitivnu ocjenu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, za koje je rekao da je imalo pozitivnih rezultata.

"Mi u pravosuđu imamo loše ljude na važnim mjestima, što je veliki problem", smatra Karić.

Izvor: SRNA

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Igor

17.01.2017 13:13

Ma nemoj ?!

ODGOVORITE
Name

TDI.Q7

17.01.2017 14:03

Igor : Dolazi vrijeme - radikalnih neizvjesnosti...!

Name

Mika, Pera, Laza

17.01.2017 15:05

A sta je sa dodjelom koncesija za prirodne resurse. Tu vam je najveca korupcija

Name

Igor TDI

17.01.2017 15:08

He he dobra, dobra. Ko se pustio da ga voda nosi sve mu je neizvjesno .

Name

Hiperion

17.01.2017 13:21

I tako je Hasim otkrio toplu vodu.Bravo bravo

ODGOVORITE
Name

Ewq

17.01.2017 13:26

Normalmo da je korupcija zaposljavaju se bez konkursa bez struke znanja sam kes i stranka snsd dns sp sramota

ODGOVORITE
Name

007

17.01.2017 14:10

i SDS.

Name

Pero

17.01.2017 13:44

Pa dali je ovo moguce, da funkcioneri i ministri zaposljevaju mimo konkursa. To nije moguce, a pogotovu reci da kradu i otimaju. To su ljudi koji su zavrsili drzavne fakultete, skolovani i pametni.

ODGOVORITE
Name

Sanja

17.01.2017 13:55

I ja se cudim svim ovim vijestima i komentarima u vezi korupcije, kriminala, nepotizma. Zaista su vo sve fini ljudi, zavrsili drzavne a neke privatne fakultet, lijepo obuceni, ugladjeni, zene im lijepo izgledaju i foni su obucene i dotjerane kao golf 2 pred tehnicki pregled, a djeca isto fina, uce lijepo, idu na more i skijanje, igraju tenis, voze lijepa kola i sl. Zaista ne mogu da razumje ove koji pisu na ovfaj nacin.

Name

Ultra.......

17.01.2017 14:15

Sonja ....gdje sam bila kad je sreca prosla svijetom . Putuj sreco moja ne naginji se na prozor . Vlast tolerise kad se krade i drzava i rodzena kuca kleptokratija na vlasti . Kleptokratija na vlasi ......!!

Name

Ruich.

17.01.2017 14:23

Dok je ovaca bice i vune.

ODGOVORITE
Name

punto

17.01.2017 15:26

Dane Malesevic i stranacki mu sef Jankovic zapoaljavaju u prosvjeti i sumarstvu,ako neko trazi posao a ima par hiljda maraka neka se javi ovom dvojcu,oni to srede za cas posla,samo pare ponesite

Name

Mile

17.01.2017 14:58

Pa taj sjedi sto sjedi do sabica je sampion u korupciji, a tu sjedi, krivicnih svega, o cemu pricamo onda ???

ODGOVORITE
Name

Oliva

17.01.2017 15:29

Nema šnase da se u BiH suzbije korupcija, pogotovo u javnim preduzećima, jer su direktori, ali i sudije, tužioci, policija i drugi, pod snažnim uticajem i pritiskom političara koji ih i postavljaju na važne i dobro plaćene funkcije. E, u tom grmu leži zec pa bi u vezi s tim trebalo tražiti efikasna rješenja.

ODGOVORITE
Name

BOBA

17.01.2017 16:21

JA TEBI TI MENI A KO NEMA NEKA UMRE RADE DJECA SITUIRANIH KOI NE ZNAJU ŠTA ZNAČI ZAVRŠITI ŠKOLU A NI DANA STAŽA DJECA PODANIKA DJECA KOJA NE ZNAJU ŠTA ĆE OD SEBE STRANAČKE BUDALE KOI VIŠE LIČE NA ČOBANE NE GO NA OBRAZOVANE DOKLE ĆE TAJ BEZOBRAZLUK

ODGOVORITE