Sa Haradinajem u Hag došli i milioni

Nekadašnji vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj imao je poseban tretman u pritvoru Haškog suda. Dok su njegovi "saborci" Idriz Baljnjaj i Ljahiju Brahimaj 2005. godine u Hag doputovali "redovnom linijom", njega je iz Prištine prebacio avion tadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. 

Srbija 17.01.2017 | 07:15
Sa Haradinajem u Hag došli i milioni
Pre nego što je počelo suđenje, svi pritvorenici u Sheveningenu su bili uvereni da će biti oslobođen. Ovo tvrdi Veselin Šljivančanin, nekadašnji oficir JNA, čovek koji je boravio u istom paviljonu haškog pritvora sa okrivljenim Albanicima, te 2005.

Pukovnik u penziji, u razgovoru za "Novosti", ne želi da prejudicira šta će se dogoditi u vezi sa eventualnim izručenjem bivšeg premijera samoproglašene vlade Kosova i lidera Alijanse za Kosovo. Takođe, kako kaže, ne može da "ruži" Haradinaja za dane provedene u Hagu, ali ukazuje na to da je ovom Albancu u Hagu bilo dozvoljeno mnogo toga što drugima nije, i da se to nije krilo.

"Kada je došao u pritvor, ponašao se civilizovano", seća se bivši oficir JNA.

"Drugim Albanicima koji su se zatekli u pritvoru (Idrizu Baljaju, Ljahiju Brahimiju, Fatmiru Limaju, Isaku Musliju), odmah je stavio do znanja da je gazda i naredio im da u komunikaciji u zajedničkim prostorijama moraju da govore srpski. Do tada, oni su se ponašali kao sekta koja je kvarila ionako mučnu atmosferu iza rešetaka."

Šljivančanin dodaje da Haradinaj nije bio previše zabrinut za svoju sudbinu na suđenju. Znao je da ima podršku Zapada, a to se vrlo brzo i videlo.

"Tokom dana, u vreme posete, svaki pritvorenik imao je pravo da ugosti najviše četiri osobe, uključujući i decu", nastavlja priču naš sagovornik.

"Brzo po dolasku u Hag, Ramušu je s kapije najavljena poseta 12 ljudi. Sticajem okolnosti, našli smo se u zajedničkim prostorijama, i sećam se da sam ga pitao: `Ramuše, šta ćeš sad?` Otpio je gutljaj piva i rekao mi da ne brinem."

Pukovnik dalje priča kako se ubrzo u pritvorskoj jedinici stvorio upravnik Mekfaden, a za njim je ušlo svih 12 gostiju.

"Ramuš me je posle nekog vremena pozvao da sa njima popijem kafu. Kada sam seo, ti ljudi su mi se predstavili, rekavši da su iz Amerike i da su svom lideru doneli osam miliona dolara za odbranu", veli naš oficir.

Albanac u Sheveningenu nije izbegavao Srbe. Pričao je s generalom Pavkovićem bez ustezanja. Emocije je pokazivao, kako tvrdi naš sagovornik, samo kada je drugim pritvorenicima pokazivao fotografije o tome kako napreduje izgradnja njegove velelepne kuće između Dečana i Đakovice.

"Sećam se da su mu se dok je bio u pritvoru dogodile dve porodične tragedije. Na Kosmetu su mu ubili brata, a nešto kasnije i bratanca. Oba puta kada sam prišao da izjavim saučešće, on je rekao: `Znao sam da će se to dogoditi.`"

Haradinaj tokom pritvoreničkih dana nije krio da je u velikom sukobu s Hašimom Tačijem. Naime, obojica su "završila škole u inostranstvu" i izašla iz istog "šinjela" Zapada, ali izgleda da su se sa obojicom "mentori" igrali svojih igara. Haradinaj je, prenosi Šljivančanin, bio ubeđen da je za njegov boravak u Hagu odgovoran Tači.

PLANIRAO PUT U BEOGRAD

Kako navodi pukovnik, Haradinaj je po oslobađajućoj presudi iz 2008. bio ubeđen da će se vratiti na neko visoko političko mesto u samoproklamovanoj državi. Verovao je da će brzo doći u prestonicu Srbije kao politički lider.

"Kada je izlazio, pola u šali pola u zbilji pitao sam ga kada ćemo se ponovo videti. Odgovorio je: `Šljivo, čim uskoro dođem u Beograd, tebe ću prvog pozvati.` On je bio ubeđen da se vraća kao politički lider", kaže pukovnik.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar