Šta o trenutnom stanju kaže vojni analitičar iz Zagreba

Vojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak smatra da se Rusija i Srbija danas samo igraju sa susjednim zemljama podižući tenzije, ali i da je to jedino što u ovom trenutku mogu učiniti.

Region 16.01.2017 | 23:07
Šta o trenutnom stanju kaže vojni analitičar iz Zagreba
"U trenutku kad su Bospor i Dardaneli takvi kakvi jesu i kad je većina susjeda Srbije u EU-u i NATO-u ili na putu u EU i NATO, jedino što Rusiji preostaje je da se u saradnji sa službenim Beogradom igra malo s nama, da diže tenzije i da nas izaziva, ali to sve ostaje na nivou incidenata. To nije ni blizu onog što vidimo u Kaliningradu, na Baltiku i u Crnome moru" kazao je Tabak u razgovoru za Faktor.

Rusi se ne mogu vratiti na Balkan

Tabak se od ranih 1990-ih bavi odbrambenim pitanjima u regiji te spoljnopolitičkim temama vezanim za ratne događaje, mirovne misije, NATO i Evropsku uniju. On smatra da su bajke o neutralnosti Srbije smiješne jer nije dovoljno samo reći da ste neutralni, već da vas i vaša okolina treba takvom priznati.

"Činjenica je da je Srbija rekla da ne želi u NATO, ali jako aktivno pregovara o članstvu u Evropskoj uniji. Ako gledamo pregovore Hrvatske sa EU-om, vidimo da se NATO i EU u jako puno stvari preklapaju i da jedno ne isključuju drugo" kazao je ovaj hrvatski vojni analitičar koji smatra da je naša regija, bez obzira na te političke igrice, "bitno stabilnija" nego što je bila u neka davna blokovska ili ova posljednja ratna vremena.

"Rusku vojsku smo na Balkanu zadnji put mogli vidjeti 1945. Mislim da bi se za bilo kakvo vraćanje Rusije na Balkan trebao raspasti cijeli kontinentalni poredak i oni bi trebali da mogu fizički nesmetano doći. Sad između nas stoje tolike zemlje koje su članice NATO-a i EU-a koje im jasno kažu da preko njihove teritorije i vazduha to nije moguće" naglasio je Tabak.

On ukazuje na činjenicu da na Zapadnom Balkanu postoji jedna "bezbjednosno-organizacijska rupa". Po njemu, ovdje imamo krizno žarište koje je ostalo neobuhvaćeno reformama i evrointegracijama. Ukazuje i na činjenicu da je ovo krizno žarište zaokruženo članicama NATO-a i EU-a.

"Samim tim ruski uticaj se ne može upoređivati sa bilo kojom zemljom s kojom Rusija graniči i u koju može direktno prebacivati snage i tamo provoditi svoju volju, pa ako treba i silom" istakao je Tabak.

Što se tiče ruske inicijative iznesene u Beogradu o stvaranju bloka četiri vojno "neutralne" zemlje – Srbije na čelu tog bloka, Crne Gore, Makedonije i BiH – Tabak smatra da je zanimljivo da Beograd još uvijek nije shvatio da je crnogorsko članstvo u NATO-u gotovo pa ratifikovano u svim zemljama članicama te da je u proceduri i u američkom Senatu. Za Crnu Goru navodi da je prošla sve reformske korake, da ona već danas praktično ravnopravno sjedi za stolom u Briselu i da je sad to članstvo stvar birokratije.

I Makedonija je, podsjetio je Tabak, već provela sve reforme i na ulaznim je vratima u NATO, a problem Skoplja su samo njegovi susjedi, Grčka i Bugarska.

Nema potencijala za novi rat na Balkanu

Što se tiče posljednjih poteza Srbije, Tabak je ukazao na činjenicu da su službeni Beograd, odnosno premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić danas, prije svega, u predizbornom raspoloženju.

"Nakon svih vanrednih i redovnih izbora, sad su na redu predsjednički. Mnoge stvari koje dolaze iz Srbije treba gledati u tom kontekstu. Biće zanimljivo hoćemo li išta od toga čuti nekoliko dana nakon izbora" kazao je Tabak.

Što se tiče Republike Srpske, Tabak smatra da njen predsjednik koristi unutrašnjopolitičku situaciju u samoj Srbiji, a prije svega nestabilnost u BiH kako bi ojačao svoj status "koliko god zapravo bila upitna njena održivost".

"Sva ta postrojavanja, parade i fešte koje organizuje Dodik neće stanovništvu Republike Srpske plaćati račune, olakšati život ljudima u Banjaluci, povećati proizvodnju i primanja" kazao je Tabak za Faktor i dodao da, gledajući iz Hrvatske, njega samo zanima kad će međunarodnoj zajednici sve to postati naprosto dosadno i neugodno, pa da počne raditi svoj posao.

"To je sve vezano i za ukupno stanje u regiji koje nije toliko dramatično koliko to prate žuti mediji. Većina toga su gestovi i riječi bez sadržaja i težine. To su sve neke najave bez promjena. Dobar dio toga može se tolerisati jer nije opasno i malo je vjerovatno da će to dovesti do nečeg opasnog" smatra ovaj hrvatski vojni analitičar.

Naglasio je da su NATO i EU, objektivno, sad zabavljeni prvo sobom pa onda regionalnim temama.

"To smo i mi u Hrvatskoj jako dobro osjetili. Pitanje imigranata i imigrantskog talas diralo je godinama manje, rubne zemlje EU-a i NATO-a, a postalo je bitno tek kad je postalo neugodno za Njemačku i Austriju. Kroz to se vidi da regija Balkana nije problem za NATO i EU ili je u krajnjem slučaju lokalni problem iz kojeg se neće izroditi nikakav veći" smatra Tabak.

On misli da ima jako malo potencijala da se isprovocira neki novi, veći sukob na Balkanu.

"Ako se to čak i uspije, u tom trenutku ćemo jako brzo vidjeti velike igrače koji imaju resurse, ali u ovom trenutku nemaju volju jer ne vide neku hitnost" naglasio je Tabak.

Raspoređivanje "vojnika svjedoka" na ruske granice

Što se tiče jačanje odbrambenih kapaciteta NATO-a u Poljskoj, nakon čega će doći red i na baltičke republike koje su članice NATO-a, Tabak je kazao da to nije "naglo jačanje", već provođenje onog što je odlučeno u julu prošle godine na samitu u Varšavi. 

"Ovo što danas gledamo je provođenje tih planova. Riječ je o manjim vojnim jedinicama i američkoj oklopnoj brigadi. Iskreno, ako pogledamo dužinu te granice prema Rusiji, broj stanovništva koje tu živi i razne industrijske komplekse koje bi trebalo štititi, to su zaista simbolične snage" kazao je Tabak.

Po njemu, u bilo kakvom ozbiljnom sukobu to bi bile snage koje su "kap u moru". Te snage su, smatra Tabak, razmještene zato da bi, kad bi hipotetski došlo do agresije, u tom momentu te simboličke snage, koje odreda čine profesionalni vojnici, bile prve koje bi bile poslane na te agresore. Te "male" višenacionalne snage ih ne bi mogle zaustaviti, ali one bi mogle potvrditi da je došlo do agresije i da je NATO napadnut.

"Tako bi veliki broj nacija vidio da je napad stvaran. Zbog toga će čak i Republika Hrvatska poslati dio vojnika. U slučaju ruske agresije, na sljedećem hitnom sastanku bi se tako bez problema postigao konsenzus o sljedećem koraku" zaključio je Tabak.

Izvor: Faktor

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zoki

16.01.2017 22:16

Sjajna analiza!

ODGOVORITE
Name

Boxon

16.01.2017 22:25

Ovaj Tabak je u svojoj "karijeri" uspio samo otići do Brisela i da se uslika ispred NATO znaka i nabaci blago teleći osmjeh, kao da ga je I.Radojičić učio kako da to napravi. Samim fotkanjem ispred navedenog znaka, postao je expert za međunarosne odnose, vojni/ekonomski/politički/svaki drugi expert.

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.01.2017 22:26

OBIČAN NAROD RAZUMAN TAKOĐE VIDI DA JE OVO SVE PREDIZBORNO RASPOLOŽENJE NE ĆE MO PREŽIVJETI NARODE MOJ JEDNO SE SMAKNE DRUGO SE NAMAKNE A ŽIVOT UBRZANO PROLAZI .

ODGOVORITE
Name

Plan b

16.01.2017 22:34

Daleko je Rusija...

ODGOVORITE
Name

Hm

16.01.2017 22:41

Moram priznati..ima smisla..

ODGOVORITE
Name

Sinisa

16.01.2017 23:02

U neka davna vremena se pricalo da Rusi ne mogu u Berlin ali taj glas nikada nije dosao do marsala Zukova. A njega kasnije bilo stid :-) ali vec je bilo kasno.

ODGOVORITE
Name

xxx

17.01.2017 04:11

Sreća naša pa je Kroacija sređena država pa teče samo med i mlijeko.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

17.01.2017 04:42

Rijetko objektivan komentar koji dolazi iz Zagreba. To je to .

ODGOVORITE
Name

ssss jo

17.01.2017 06:22

Ma nemaš ti pojma i cao.

ODGOVORITE
Name

rado slav

17.01.2017 08:38

Sve čestitke Tabaku. Uskladio je blesavi osmijeh sa komentarom. Hajde da zamislimo da se sve države priključe NATOu. Jaki treba nekoga da iskorištavaju. Šta misliš g. Tabak ko će biti donji. Misliš da će u kompletu siromašnih i nejakih Hrvatska biti pošteđena. Zato kažem da ti osmijeh pristaje uz misao. Samo nisi rekao kad si pušten.

ODGOVORITE
Name

Tito

17.01.2017 08:46

Ssve te snage su već viđene 1942. u Rusiji i svi znamo kako su završili i opet će tako biti samo više te zemlje koje šalju vojsku na Ruse neće biti iste .mislim na broj stanovnika.i to drastično

ODGOVORITE