NATO o vozu: Pratimo situaciju

NATO poziva Beograd i Prištinu da se uzdrže od zaoštravanja situacije i pokrenu dijalog, "jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbjednosti".

Srbija 16.01.2017 | 22:25
NATO o vozu: Pratimo situaciju
To je za agenciju Beta izjavila portparolka Sjevernoatlantskog saveza Oana Lundžesku.

"Mi veoma pomno pratimo situaciju", istakla je predstavnica za štampu u sjedištu NATO-a na molbu novinara Bete da iznese stav Alijanse o oštrim izjavama vlasti u Beogradu i Prištini poslije odluke kosovskih vlasti da upućivanjem specijalnih policijskih snaga na administrativnoj liniji zaustave voz koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu.

Oana Lundžesku je dodala da je to "pitanje koje treba da se riješi između Beograda i Prištine".

Na molbu da objasni kako NATO gleda na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da ni Alijansa ni EU nisu dali "prave odgovore" na slanje kosovske specijalne policije na sjever Kosova bez nužnog odobrenja NATO-a dok je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da se Priština o tome konsultovala sa svim diplomatskim misijama, Lundžesku je naglasila da "misija Kfora koju predvodi NATO nastavlja da igra svoju ulogu".

Portparolka NATO-a rekla je da Kfor "tu ulogu vrši s mandatom na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i spreman je da, ukoliko se pokaže nužnim, pruži pomoć kao treća snaga pošto svoje uloge najprije odigraju Euleks i kosovska policija".

"Mi pozivamo sve strane da se uzdrže i krenu u dijalog, jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbjednosti", istakla je Lundžesku i dodala ;da se dodatne informacije mogu dobiti u odijeljenju za javnost u sjedištu Kfora na Kosovu.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prošlo vrijeme

16.01.2017 21:35

Nema od toga vašeg praćenja ništa. Putin i Tramp će Vama dati odkaz. Karte miješa Tramp a dijeli Putin.

ODGOVORITE
Name

za.PROSLO VRIJEME

16.01.2017 23:34

E TO CEMO JAJANE DA VIDIMO. A DZE VIZA ZA INAUGURACIJU. NEJMAA.

ODGOVORITE