AO: ''Orao'' jači od ''Zmaja'', Troicki od Džumhura, Lajović siguran, slavila i Jelena!

Jelena i Viktor kroz maratone u isto vreme! Jelena Janković i Viktor Troicki obezbedili su plasman u 2. kolo Australijan opena nakon maratonskih mečeva u kojima su sprečili preokrete rivala. Dušan Lajović plasirao se u drugo kolo Australian Opena pošto je ubedljivo pobedio Stefana Robera u tri seta.

Tenis 16.01.2017 | 12:45
AO: ''Orao'' jači od ''Zmaja'', Troicki od Džumhura, Lajović siguran, slavila i Jelena!
Srpski teniseri su savladali Lauru Zigemund sa 6:1, 1:6, 6:4, odnosno Damira Džumhura sa 6:4, 6:4, 2:6, 2:6, 6:3 posle više od dva i po sata igre.

Iako je na početku prvog dana prvog grend slema u sezoni delovalo da će Jelena i Viktor bez mnogo problema i brzo upisati pobede, mečevi koji su otvorili takmičenje na terenima osam i 22 su završeni mnogo kasnije.

JJ je odlično ušla u duel sa Nemicom uz više nego solidan servis i sigurne i duboke udarce sa osnovne linije. Zigemund se uopšte nije snalazila u takvoj igri i nizovima neiznuđenih grešaka (20 u prvom delu) je otvorila put Jeleni ka sigurnom vođstvu.

Ipak, to što srpska teniserka taj put nije prokrčila svojim vinerima definitivno je bio znak za brigu, ispostaviće se - opravdanu brigu.

U drugom setu je Zigemund postala preciznija, a kako se Jelena nešto slabije kretala, retki trenuci u kojima je podsećala na svoju najbolju formu nisu bili dovoljni da se provuče kroz more "đuseva".

Dugi gemovi su po pravilu pripadali Nemici, koja je stigla do 3:0. Tada su se videli i prvi znaci nervoze kod Jelena, koja je tokom meča često diskutovala sa sobom, sudijom i svojom ložom.

Nervoza se, logično, poklopila sa katastrofalnim prvim servisom, a uz procenat od tek 35 odsto se teško može očekivati povratak u set - 6:1, 1:6.

Ni treći set nije bio lišen dugih gemova, ni Jeleninih rasprava sa sudijom, ali je posle niza brejkova, uprkos ispuštenim prilikama Jelena stigla do prilike da odservira za meč, koju nije propustila.

Na terenu broj 22 viđen je sličan meč, samo što je tamo u dva i po sata tenisa stalo pet setova.

Troicki je doduše lošije počeo i gubio je sa 4:2, da bi zatim nanizao sedam gemova i najavio ekspresnu pobedu. Iako je često znao da bude previše pasivan i da čeka grešku rivala, Viktor je delovao veoma sigurno kada je imao 2:0 na semaforu.

Međutim, umesto završnice usledila je najava trilera u režiji Džumhura koji je uz podršku svog dela veoma glasne publike odgovorio serijom od 5:0, koja mu je poslužila da prepolovi prednost rivala.

Meč je zahvaljujući očiglednoj razlici u pristupu igri i agresivnosti dvojice tenisera otišao u odlučujući, peti set, a tamo je presudila, iako to nije baš uobičajeno, hladnija Viktorova glava.

Srpski teniser je uz nekoliko servis vinera i as udaraca diktirao tempo, a onaj u sedmom gemu je bio jedan od odlučujućih. Brzi servis gem sa nulom je izbacio Džumhura iz takta, koji je zatim na promeni proveo dobrih pet-šest minuta u raspravi sa sudijom.

Vratio se na teren van ritma, a iako je spasao tri vezane brejk lopte, nije se izvukao kroz izjednačenja. Viktoru je preostao lak zadatak - još jedan as i sigurna igra su mu obezbedili dalji plasman.

Jelena će u drugom kolu igrati protiv Julije Gerges.

Dušan Lajović plasirao se u drugo kolo Australian Opena pošto je ubedljivo pobedio Stefana Robera u tri seta.

Srpski teniser je Francuza, koji je 39. mesta bolje plasiran na ATP listi, pobedio 3:0 u setovima – 6:3, 6:3, 6:3 – za dva sata i dva minuta igre.

Duci je u prvom setu napravio brejk u četvrtom gemu i potom ga bez previše problema sačuvao za vođstvo, spasavši brejk loptu u odlučujućem gemu.

Drugi period igre otvorio je novim oduzetim servisom rivalu, isto je ponovio u petom gemu, da bi na isti način i završio drugi set. Tada je već bilo jasno kako će se duel završiti, iako je Rober uspeo da se vrati na 2:2 u trećem setu, međutim – Lajović u samom finišu pravi još jedan brejk i lagano završava posao.

Protivnik u narednoj rundi biće mu 12. nosilac, Francuz Žo-Vilfrid Conga.

Ostali srpski teniser Jelena Janković i Viktor Troicki su se plasirali u drugo kolo, dok će Novak Đoković svoj meč igrati u utorak od devet časova, kada će mu rival biti Fernando Verdasko.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar