Koliko često treba prati kosu

Dermatolozi i frizeri sve češće ističu da kosu ne bi trebalo prati prečesto, pa je tako glumica Bri Larson na „Instagramu“ napisala da kosu nije prala od dodele Zlatnih globusa – koja se održala prošle nedelje.

  • Magazin
  • Moda i ljepotaStilistkinja Ana Kofon tvrdi da je to potpuno u redu: „Za našu kosu su odlična ulja koja koža glave prizvodi prirodnim putem – ona pomažu da kosa bude hidrirana i zdrava. U idealnom slučaju, trebalo bi da perete kosu na tri ili četiri dana“.

„Međutim, ako ste navikli da perete kosu svakodnevno, ili ukoliko vežbate mnogo i znojite se, to može biti teško. U tim slučajevima, suvi šamponi mogu biti sjajno rešenje, jer oni apsorbuju višak ulja i daju kosi volumen“, dodaje stilistkinja.

Kako pravilno oprati kosu
Odgovor se ne krije samo u tome koliko često bi trebalo da perete kosu. Takođe je važno kako je perete.

„Za zdravu kožu glave, trebalo bi da se pere najmanje dva puta nedeljno. Jer, ukoliko počne proces stvaranja prirodnog ulja na mrtvim ćelijama kože, možete dobiti perut i gljivične infekcije“, objašnjava Endru Bidvel, osnivač salona za negu kose "Swell".

Energično ribanje glave koje previše stimuliše lojne žlezde proizvodi više ulja. Nežno masirajte teme, što će učiniti da te žlezde proizvode samo malu količinu za podmazivanje kose.

Farbana kosa se lakše isušuje pa je potrebno prati je manje. Ako vam se kosa češće masti, promenite šampon. Jeftiniji šamponi sadrže mnogo vode i sulfata te štete vašoj kosi.

RTS
foto:instagram

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.