Zašto ne treba da koristite štapiće za čišćenje ušiju

Već decenijama lekari upozoravaju na opasnost korištenja štapića za čišćenje ušiju. Američka akademija za otorinolaringologiju promenila je savete za održavanje higijene ušiju i još jednom apelovala na ljude da ne čiste uši štapićima.

Zdravlje 16.01.2017 | 10:08
Zašto ne treba da koristite štapiće za čišćenje ušiju
Saveti objavljeni u ovomesečnom izdanju časopisa američke Akademije za otorinolaringologiju ne sadrže mnogo novosti, a poruka je da u uvo ne treba stavljati ništa "manje od lakta".

Lekari tvrde da svi predmeti koje stavljamo u uši mogu oštetiti osetljivu kožu naših ušnih kanala, kao i bubnu opnu i slušnu kost, što može dovesti do gubitka sluha, vrtoglavice, zvonjave u ušima i drugih simptoma povrede uva.

"Na proizvodu je prikazan jasan crtež koji pokazuje da štapiće ne treba gurati u uvo, odnosno ušni kanal. Korišćenje štapića za uši može gurnuti ušni vosak još dublje u kanal i tako oštetiti bubnu opnu", stoji, između ostalog, u časopisu.

Lekari ističu da vosak štiti unutrašnjost uva od prodora prašine i bakterija, ali i osetljivu kožu. Uobičajeni pokreti vilice poput pričanja ili žvakanja, zajedno s rastom kože unutar ušnog kanala obično pomažu pri uklanjanju zaostalog ušnog voska, a nakon čega prilikom tuširanja vosak potpuno odlazi.

Korištenjem štapića za uši unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu i zato budite oprezni i štapićem za uši čistite samo spoljni deo uva, a ukoliko imate problem s viškom voska, posetite lekara jer je reč o osetljivom organu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar