Rus planirao atentat na Mila Đukanovića?

Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Đukanovića, rekao je specijalni tužilac Veljko Rutović.

Region 16.01.2017 | 09:50
Rus planirao atentat na Mila Đukanovića?
On je, u emisiji Okvir na RTCG, izjavio da je za to krivično djelo osumnjičen samo Širokov i da je u pitanju djelo putem podstrekivanja.

Širokov je, osim za to krivično djelo, osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.

Rutović je rekao da će se Rusima, ako ne budu izručeni Crnoj Gori, suditi u odsustvu.

Šef crnogorske kancelarije Interpola, Dejan Đurović, saopštio je da su imali kontakt sa ruskim kolegama, koji su im polovinom novembra potvrdili brojeve pasoša i adrese Širokova i Vladimira Popova, ali da od tada nisu odgovarali na upite iz Crne Gore.

Đurović je rekao da su do ostalih podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice, došli zahvaljujući pomoći srpske policije.

Đurović je naglasio da, iako su tražili, od Moskve još nisu dobili fotografije tih lica.

Interpol je raspisao potjernice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana.

Na sajtu Interpola objavljene su i potjernice za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, koji su osumnjičeni za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Đukanovića.

Đurović i direktor direktorata za međunarodno-pravnu saradnju u Ministarstvu pravde, Nikola Šaranović, ocijenili su neodređenim navode ministra pravde Srbije Nele Kuburović da je toj državi dostavljena neuredna dokumentacija za izručenje Ristića i Bogićevića.

Đurović je naveo da su od kolega iz Srbije 13. januara dobili obavještenje o hapšenju dvojice osumnjičenih i odluci sudije za istrage i da će o tome u zakonskom roku obavijestiti Ministarstvo pravde.

„Čudno mi je da čujem da je Interpolova potjernica bila neuredna. Ona, kada je raspisana od Generalnog sekretarijata, mora da zadovolji sve standarde Interpola. Dakle, ne može da bude neuredna, a da bude raspisana. Mogu samo da kažem da takvi navodi nisu tačni, a da li postoje neki drugi motivi za takvu izjavu to ne želim da komentarišem“, kazao je Đurović.

Šaranović je pojasnio da molba za izručenje Ristića i Bogićevića još nije poslata Srbiji, ali da se njeno slanje može očekivati već tokom ove sedmice.

„Istina je da u Srbiji nisu primili molbu za izručenje, a što se tiče izjave ministarke pravde Srbije, ona je u dijelu nepotpunog i neurednog, neodređena. Ovaj predmet ima prioritet u radu i mi smo molbu za izručenje već pripremili na osnovu informacija koju smo dobili od Interpola usmeno i po dobijanju pisanog obavještenja, uputićemo tu molbu“, naveo je Šaranović.

Kako je dodao, rok je 18 dana od dana pritvaranja. „Ali mi nećemo čekati istek roka već se može očekivati da će biti upućena tokom ove sedmice“.

(Mina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rus

16.01.2017 09:10

Ma nije moguce.....

ODGOVORITE
Name

zumba

16.01.2017 09:35

Kod tolikih vehabija,selefija.....ono bas ruski terorist.

ODGOVORITE
Name

Dule

16.01.2017 10:29

Ili je ruski ili srpski,jer svi ostali na bijelome svijetu vole poštenog Mila.

ODGOVORITE