SP - rukomet: Pobjede Hrvatske i Danske na startu! I još...

Selekcije Hrvatske i Danske bez problema su stigli do pobeda u prvom kolu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Prvo iznenađenje zove se Čile! Južnoamerička selekcija savladala Bjelorusiju 32:28 u prvom meču Grupe C. Vicešampion svijeta, selekcija Katara, poražena od Egipta 22:20. Očekivane pobjede Njemačke, Hrvatske, Švedske i Francuske.

Ostali sportovi 13.01.2017 | 22:40
SP - rukomet: Pobjede Hrvatske i Danske na startu! I još...
Hrvatska je rutinski nadigrala Saudijsku Arabiju 28:23, uz šest golova Luke Cindrića, pet Domagoja Duvnjaka, te po četiri Lovra Mihića i Manuela Streleka.

Danska je ubedljivo savladala Argentinu 33:22, predvodio ju je Mikel Hansen sa šest golova, a pratili su ga Lasea Svana sa pet, te Magnusa Landina i Hansa Lindberga sa po četiri pogotka.

Osim Hrvatske, u Grupi C su do pobeda u prvom kolu stigli još Čile protiv Belorusija i Nemačka nad Mađarskom, dok su u Grupi D pored Danske slavili još Šveđani protiv Bahreina i Egipćani protiv vicešampiona sveta Katara.

Dve pobede na SP ima domaćin Francuska.

Trećeg dana Svjetskog prvenstva za rukometaša u Francuskoj desilo se i prvo iznenađenje.

Selekcija Čilea savladala je Bjelorusiju rezultatom 32:28 i stigla do svoje prve pobjede na svjetskim prvenstvima ikad!

Istorijskom pobjedom Čile je nagovijestio da bi mogao popraviti svoj rekord kada je plasman na svjetskim prvenstvima.

Čileancima je u dosadašnja četiri učešća na svjetskim smotrama najbolji plasman bila 22. pozicija, ali to im nije smetalo da u petak savladaju Bjelorusiju koja je ispustila prednost od tri gola (23:20) sa polovine drugog poluvremena.

Selekcija Bjelorusije u kojoj više nema nema starijeg brata Rutenka, Sergeja, koji se u četvrtak povukao u penziju, dozvolila je borbenim Čileancima da odu na 30:27 i to je bio prelomni trenutak utakmice.

Čileance je do pobjede 32:28 vodio Rodrigo Salinas, momak koji vrlo dobro poznaje francuske dvorane s obzirom da je prošle sezone nastupao za Nant, a ove za ekipu Šartra.



U istoj grupi, Njemačka je savladala Poljsku 27:23 uz sjajnu partiju Uvea Genshajmera. Lijevo krilo PSŽ-a postigao je čak 13 golova, od čega osam sa linije sedam metara.

Hrvatska je savladala Saudijsku Arabiju 28:23, ali je do pobjede došla mnogo teže nego što to govori rezultat. Da li zbog doze potcjenjivanja protivnika ili selektoru Željku Babiću treba još vremena da posloži sve kockice Hrvatska se dugo mučila protiv autsajdera.

Prvo poluvrijeme završeno je vođstvom Hrvatske 12:11, a tek nakon deset minuta nastavka Hrvatska je slomila protivnika i riješila pitanje pobjednika. Saudijci su skupo prodali kožu, a Hrvatska će morati mnogo bolje u subotu protiv Mađarske ukoliko želi da na ovom SP napravi značajniji rezultat. Na ruku "kaubojima" ide povreda najboljeg igrača Mađarske i kapitena Lasla Nađa koji je upitan za sutrašnji meč.

„Arapski derbi“ odigran je u Grupi D, a završen je pobjedom Egipta 22:20 nad vicešampionom svijeta, selekcijom Katara.

U prvi mah reklo bi se još jedno iznenađenje, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da je Katar potpuno drugačija reprezentacija u odnosu na „legiju stranaca“ koja je na domaćem terenu prije dvije godine poražena u finalu od Francuske.

Za Katar više ne igraju Borha Vidal, Goran Stojanović, Marko Bagarić, Eldar Memišević, pa čak ni najbolji strelac Žarko Marković. Selektor Valero Rivera sada se oslanja na domaće snage, uz Danijela Šarića, Bertrana Roana i Rafaela Kapote koji su preživjeli "sječu stranaca".

Da će ovako oslabljen Katar teško ponoviti uspjeh sa prošlog Svjetskog prvenstva vidjelo se već nakon prvih 30 minuta u kojima je Egipt stigao do prednosti 11:8.

Tokom drugog poluvremena ona je u nekoliko navrata iznosila i pet golova, da bi Katar sa tri vezana pogotka u posljednjim trenucima meča smanjio na konačnih 22:20.

"Faraone" je do pobjede vodio njihov najbolji igrač Ahmed Elahmar koji je postigao osam golova iz deset pokušaja, a istakao se i golman Hendavi sa 13 odbrana.

Švedska je pregazila Bahrein, bilo je 33:16, a u posljednjem meču Grupe D Danska je sa 33:22 savladala Argentinu.

Odigran je i jedan meč drugog kola grupe A u kojoj su Francuzi sa ubjedljivih 31:19 savladali Japan i stigli do druge pobjede na šampionatu.

Japanci nisu imali nikakve šanse protiv branioca titule u rasprodanoj dvorani u Nantu. Domaći rukometaši su meč odigran pred 10.500 gledalaca riješili već u prvom poluvremenu, a period od deset minuta bez gola Japanaca u drugom dijelu značio je samo jedno – ubjedljiv trijumf „galskih pijetlova“.

Grupa C

Bjelorusija – Čile 28:32 (14:14)

Njemačka – Mađarska 27:23 (16:11)

Hrvatska – Saudijska Arabija 28:23 (12:11)

Grupa D

Katar – Egipat 20:22 (8:11)

Švedska – Bahrein 33:16 (17:5)

Danska – Argentina 33:22 (17:11)

Grupa A

Japan – Francuska 19:31 (9:17)

U subotu

Brazil – Poljska

Norveška - Rusija

Izvor: B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar