Blic piše: Milorad Dodik priziva rat!

Milorad Dodik ponovo manipuliše masama i podiže sebi rejting zapaljivim izjavama. Ovoga puta otišao je najdalje u svojoj retorici - izneo je plan o stvaranju nove Srbije.

Region 11.01.2017 | 22:28
Blic piše: Milorad Dodik priziva rat!
Izjavom da je Srbima bolje da stvore jednu državu sa Srbijom uključujući Kosovo, a čemu bi se kasnije pripojila i Crna Gora, Dodik je ideju velike Srbije razradio do detalja. Iako poznat po oštroj, gorljivoj i nacionalističkoj retorici, čini se da je Milorad Dodik ovog puta otišao dalje i od lidera radikala Vojislava Šešelja. Najopasnije od svega je što je jasno da ova ideja nije ostvariva bez oružja i žrtava.

Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da stvaranje onoga o čemu Dodik govori, a za šta istini za volju nije iskoristio sintagmu "velika Srbija", predstavlja ratnu opciju.



- Dodik ili ne shvata ili ne želi da prihvati da je u mirnodopskim uslovima, rešavanje srpskog nacionalnog pitanja i nacionalnog jedinstva, u skorijoj budućnosti moguće samo u okvirima Evropske unije - navodi Vasić.

Ukoliko to ne prizna kao srpski nacionalni lider, onda su njegove izjave vid samopromocije, u svrhu podizanja sopstvenog rejtinga.

- Svaka druga alternativa osim ujedinjenja pod pokroviteljstvom EU predstavljala bi ličnu i nacionalnu alternativu, sa unapred poznatim ishodom, a to nije samo neuspeh, već i šteta. Ona bi bila načinjena i nama u Srbiji. Opet bi nas u svetu gledali kao negativce i destabilišući faktor u regionu - ističe Vasić.

Ruski "Komersant" piše da je Dodik sada prvi put "tako otvoreno formulisao ideju velike Srbije".

List piše da je "senzacionalnu izjavu" Dodik dao uoči Dana RS, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim.

- Muslimani, koji čine većinu stanovništva u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, strahuju da je posle referenduma Dodik krenuo putem izlaska RS iz sastava BiH. Njegova izjava uoči praznika samo je potvrdila te bojazni - dodaje dnevnik.

"Komersant" ocenjuje da ova situacija izaziva neizbežno zaoštravanje konflikta lidera RS sa međunarodnom zajednicom.

Pobeda Donalda Trampa u SAD i kriza unutar EU dovele su do toga da Dodika kazna međunarodne zajednice još nije stigla. U nekim drugačijim međunarodnim prilikama već bismo mogli da očekujemo izolaciju predsednika RS, ali i uvođenje sankcija građanima RS.


"Komersant" navodi da ni Moskva ne žuri da podrži Dodika jer se posle njegovog septembarskog susreta sa Vladimirom Putinom Kremlj oglasio kratkim saopštenjem bez reči o referendumu i podršci.

- U suprotnom slučaju, Rusija bi dobila novi povod za svađu sa Zapadom i zauzela još jaču prosrpsku poziciju nego sama Srbija - zaključuje dnevnik.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže za "Blic" da je Dodik ponesen uspehom referenduma koji je organizovao i velikom proslavom, očekivano, zaoštrio izjave.

- On diže tenzije, pa ih spušta, to je njegov stil. Nesumnjivo je postigao uspeh, uništio je opoziciju i ponesen time prešao je crvenu liniju. Ovo mu nije trebalo - kaže za "Blic" nekadašnji ambasador Ninislav Stojadinović i konstatuje da je simptomatično da je i Mladen Ivanić zaoštrio svoju retoriku.

Dodik: Moguće ponovno formiranje Vojske Republike Srpske

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je u Brčkom mogućnost da RS raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH i ponovo formira vlastitu vojsku. Dodik je rekao da će RS "sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumeva da RS ima svoju vojsku".

- Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički potrebno da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma i da se RS isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH - rekao je Dodik.

Dodikove zapaljive izjave

8. januara 2017. "Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude? Zasniva se isključivo na idealizmu muslimana u BiH koji, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse".

28. decembra 2016. "Terorističkih aktivnosti najviše je bilo u FBiH i u muslimanskim naseljima. U RS su to oni koji imaju podršku kruga oko Bakira Izetbegovića, a ranije njegovog oca, koji je ovde dovodio mudžahedine".
10. septembra 2016. "Politika Zapada je 20 godina bila u funkciji afirmacije muslimansko-bošnjačke političke koncepcije stvaranja i rehabilitacije unitarne BiH. Toj koncepciji se suprotstavila RS".

(Blic)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Draž

11.01.2017 21:32

Rat ne treba nikome

ODGOVORITE
Name

Treba

11.01.2017 22:01

I te kako treba, recimo onima koji uzimaju pare iz budzeta. Ko mu je organizivao medije i sve za proslavu Dana Republike napisao mu je i govore! Cijena prava sitnica. Vi se sada zderete a oni broje pare i umiru od smijeha.

Name

Gojko

12.01.2017 08:02

Ma kakav Blic, vazda je pisao protiv Dodika! Mediji,ne svi, zakuvavaju više od političara!

Name

Čovjek

13.01.2017 17:18

Kako netreba. Znaš li pošto bi išla kutija Ronhila a ti izračunaj koliko ih stane na sleper druze Lijep novac.

Name

Novinar

13.01.2017 19:15

Vidim samo da je zaostrio retoriku i izjave u pravcu nacionalizma od kada mu ona iz bivseg Prajma a sada agencije Republika pise saopstenja i izjave stavlja u usta... e moj mr presidente tudjom glavom nas vodis

Name

A Srbija kao neki 'garant' opstanlka BH

11.01.2017 21:34

Meni je jako jako simptomaticno da se NIKO iz zvanicne delegacije Srbije nije odradio od Dodikovih reci o separatzmu i Kusturicinih o 'maloj atomskoj' i Izetbegovicu kao luciferu. A srbija kao neki 'garant' opstanlka BH

ODGOVORITE
Name

Saša

11.01.2017 22:27

Srbija ne treba ni biti garant opstanka BiH, jer ona nije u interesu srpskog naroda. Ali nam i ne smeta. Dok je neko drugi u stanju da garantuje njen opstanak, neka opstaje.

Name

Kole

12.01.2017 08:07

A zašto bi se ogradili, pa šta ste očekivali da će Srbi reći, u pravu su muslimani, ne treba slaviti ni Slavu ni Dan Republike, slavićemo prvi mart! Jeste li vi normalni!

Name

pupan

11.01.2017 21:38

Kome je ovaj predsjednik jebo je jeza u ledja!?

ODGOVORITE
Name

Mesar...

11.01.2017 21:39

Kada ga je i "čuveni" BLIC prikazao kao majmuna, pametno dosta. Laktaški šizofreni kleptoman je završio karijeru, više nije ni za nižerazredni FK Vratnik...

ODGOVORITE
Name

re

11.01.2017 21:59

Po vama on je zavrsio karijeru jos 2012 a on i dalje i vedri i oblaci

Name

@re

11.01.2017 22:13

Glup si, nisi u stanju pročitati i razumjeti JEDNU rečenicu.

Name

odg @re

12.01.2017 07:51

Pa ti sanjaj i dalje kako je on na kraju karijere. Sanjaš to vec par godina. Proći će te život u čekanju kraja karijere

Name

jbg

11.01.2017 21:40

Izgleda da čitav svijet vidi šta nam radi i kuda nas vodi veliki Baja...samo mi slijepi kod očiju .. Bošnjacima ne smeta RS, smeta im ovakva retorika, planovi, provokacije.. sa normalnim političarima našim i njihovim, sve probleme rešili bi za par mjeseci..i živjeli ko ljudi..nikom ne bi smetali entiteti.. bavili bi se važnijim pitanjima, npr. kako povećat životni standard građana u čitavoj BiH

ODGOVORITE
Name

xx

11.01.2017 21:54

Upravo tako drug ..nesmeta nama RS, ali retorika koju forsira Dodik a sto je najgore kojom truje i ostatak nije dobra i na kraju ce donijeti najvise stete samoj RS i Srbima

Name

simo

11.01.2017 22:19

Čuj to ne smeta im RS a 20 godina se samo bave sa RS-om i sanjaju da je nema.

Name

re.simo

11.01.2017 23:06

e moj simo,,sanjali ste i vi veliku srbiju 90-tih pa nema..mozete i sad sanjati odcepljenje ali od toga nema nista....Nisi ti izgleda shvatio,,a takvima dodik lako manipulise

Name

Re Simo

13.01.2017 21:37

Simo, sanjate i vi Veliku Srbiju ali svi znamo da od toga nema nista kao ni od ukidanja a niti otcjepljenja RS. Mi smo realno prestali sanjati, Bosnjaci su realniji od vas. Svjesni smo da je RS ocigledno trajna kategorija, prihvatite i vi da je BiH u suprotnom nece nikome biti dobro.

Name

Leko

11.01.2017 21:42

Covjek vise nezna gdje udara,prolece ce biti kriticno i lagano se treba spremati za odlazak iz ove proklete zemlje,vise necu dozvoliti da cetiri godine trunem u zemlji a bogami niti moji sinovi za ideje dokazano lijecnicki poremecenih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Saša

11.01.2017 22:29

Onda se brzo spremajte, a ne lagano. Koliko god da je stegla zima i da se čini da joj nema kraja,proljeće je blizu.

Name

Mihajlo

11.01.2017 21:46

Ako mu treba rat neka ide sam sa svojom porodicom ,a moja nece ici za budalama.

ODGOVORITE
Name

kiki

11.01.2017 21:47

Čovjek je definitivno za potpuni karantin!!!

ODGOVORITE
Name

Dodo vod u prop

11.01.2017 22:06

Samo lud nemoze skontati da ovaj manipulise..on bi volio da se zaratuje da on ode da neodgovara za svoj kriminal...on sam proziva dici se a manji od makova zrna pa sve sto rece slaze viko riko da nikad u sarajevo nece pa bogme ode e narode za koga glasate stidite se

ODGOVORITE
Name

Gorki plodovi

11.01.2017 22:10

Rata će biti kada to požele narodi u BIH, a ne kada to želi M.D. ,ali koliko sam vidio i osjetio narodima (običnim ljudima) u BIH uopšte nije stalo do rata niti postoji ta vrsta energije i želje,naprotiv ljudi žele sigurnost,mir,blagostanje,zapošljavanje,relaksiranost od politike, smanjenje stresa i itd. Ovde samo o ratu pričaju ovi naši retardirani političari i njihovi bliski sateliti tj.njihovo blisko okruženje i niko više.....

ODGOVORITE
Name

Drina

12.01.2017 07:42

Dobro bi bilo da je to tako kao što pišeš ali nažalost nije to baš sve tako. Znaju političari manipulirati i upravljati narodom. U cijeloj evropi ekstremizam uzima maha i sve je jači, čak se i na zapadu više ne dobijaju izbori na ekonomskim temama. Ne ide na dobro. Posle Rata ćemo se svi pitati kako se ovo moglo desiti i zaklinjati da se nesmije nikad vise dozvoliti ponavljanje Ratova i stradanja ljudi.

Name

PA

11.01.2017 22:10

NEK MU TATA IDE U RAT JA NE IDEM - NI ZA BOSNU NI ZA SRBIJU NI VELIKU NI MALU !!

ODGOVORITE
Name

brčak

13.01.2017 20:08

Alal ti vjera druže ne treba nam ništa veliko samo veliki mir. živio ti 100 godina živjeli svi narodi u BiH svi imaju pravo na to. Edin

Name

Guzonja

11.01.2017 22:25

Recimo da RS i dobije svoju vojsku. Od cega ce je financirati. Uniforme,oruzje,masinerija,plate-nista to nije dzabe. Dalje,u kojim kasarnama ce ih drzati,kad od komunustickih napravise soping centre, banje,skole itd,nece vojska zivjeti ispod satora na livadi. Lazna prica kao i za otcepljenje,pa nije mmf blesav da salje pare posebno bih a posebno rs. A cak i oni sami su svjesni da bez mmfa ne mogu funkcionisati,jer proizvodnja je minimalna. Inace ne bi svaki mjesec se iznova zaduzivali kod banaka a svaka cetiri mjeseca od mmfa.

ODGOVORITE
Name

Osvit

11.01.2017 22:34

Predstave,nekima na ponos, nekima za smijanje, pametnima za infrakt od kojeg ostaju oziljci juce je uradio Dodik prije toga Izetbegovic i Covic.Nazalost to nisu predstave to je nasa realnost koja tece a akteri su sve bolesniji a samim tim sve opasniji i sve blize vremenu kad ce nepovratno unistiti buducnost i nas i nase djece na ovom prostoru. Zemlja je usla vanredno stanje i pitanje je da li sa ovim politickim elitama iz tog stanja moze da izade.Najvjerovatnije ne jer ovo sto zivimo je njihova projektovana stvarnost gdje oni raubuju i drzavu i njene resurse i njene ljude do uvodenja u vojni sukob a svoju buducnost vide i grade na drugom mjestu.Ulazimo u vrlo rovita vremena na medunarodnom planu i mi jednostavno nemamo izbor nego da razgovaramo jedni sa drugima da zajedno gradimo buducnost ovog prostora i da ga zastitimo u svom interesu,vodeci racuna u kakvom okruzenju i na koji nacin zelimo da zivimo i mi i nasi potomci,postujuci nacionalni identitet ali i druge i drugacije.

ODGOVORITE
Name

Ispravka krivog navoda

11.01.2017 22:50

Dodik nije nikakav nacionalni lider. Svi ovdje znamo ko je i šta je.

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

12.01.2017 07:46

Tačno

Name

Mir

11.01.2017 23:02

Ko ga priziv'o u kuci mu bio...bolje nam dajte normalan zivot dostojan covjeka jer ni ulicni kerovi ovako ne zive..sto ce nam rat kad i bez njeg umiremo nestajemo odlazimo...

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2017 00:00

Ma dosta je i mira bilo 25 godina..

Name

Mir

12.01.2017 19:25

To i kazem-ne zna se sta je gore,ginuti u ratu ili se patiti i masovno umirati u ovakvom miru.

Name

Re

13.01.2017 21:39

Ja necu pucati na svoje prijatelje Srbe za neke ideale, nema te sile. Sta je bilo bilo 90-ih zavedeni smo svi ali vise nema teorije. Svako dobro

Name

Tihi

11.01.2017 23:37

Sve propada samo on raste i trpa u svoje djepove.. A narod nemocan i pasivan čeka djeda mraza da mu ispuni zelju.

ODGOVORITE
Name

Hamo

11.01.2017 23:56

Dajte ljudi da više stavimo tačku na sve ove podjele! Zar nam treba još jedan rat? Zar nam trebaju nove žrtve da bi eto zaokruživali nekakve teritorije koje u biti nikad nećemo ni obići tokom svog životnog vijeka? Ponašamo se kao da stotinu života imamo na raspolaganju, pa ćemo ovaj trenutni protračiti u grču i neizvjesnosti. Okrenimo se jedni drugima jer smo na to osuđeni htjeli mi to ili ne. Kad se sve saber i oduzme ponovo smo najbolje i najsretnije živjeli kad smo se držali jedni drugih. Radile su i fabrike i išlo se na more, odlazilo se i na Slave i na Bajrame kod komšija i kumova, a vidite nas sad! Zaglibili u blatu do za vrat i optužujemo jedni druge zato. Zadužuju nas na dnevnoj bazi i obećavaju nam prosperitet, ali tek nakon ispunjenja nacionalnih ciljeva dok isti ti koji nam to obećavaju pune kase za 20 generacija iza njih. Dok se njihovi "nacionalni ciljevi" ispune prođe život. Gdje si bio, šta si radio? Ništa! Protračio život u iščekivanju boljih vremena, a oni obezbjeili i praunuke od praunuka. Dejtonskim uređenjem smo svi dobili to što smo dobili. Jedni bi ovako, drugi bi onako, ali ne može. Niko ništa tu znatno neće promjeniti. To su procesi koji traju godinama i zato bi najbolje bilo da se pozabavimo pravim problemima a da sve te procese ostavimo po strani našoj djeci ili unucima pa neka oni u neka normalna vremena odlučuju šta i kako dalje. Dajte da se pokrenemo sa mrtve tačke pa da i njima nešto napravimo i ostavimo u amanet! Ako su naši životi ispali takvi kakvi su ispali, ne moraju njihovi. Do nas je! Njemačka se podigla iz pepela nakon drugog svjetskog rata, pa možemo se valda i mi iščupati iz ove kaljuge u koju smo upali. Mogao bih u biti cijelu noć pisati na temu šta sve možemo zajedno, ali eto razmislite i vi. Mislim da nisam jedini i da nas ima dosta više koji ovako razmišljamo, nego što nam se to samima čini.

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2017 07:54

Ma bili smo mi zajedno i prije i nikad 40 godina nije proslo a da se nismo poklali. Razgraničiti jednom za svagda pa kako kome bude

Name

Posmatrac

12.01.2017 16:36

Krivo Dodiku sto nije dobio Vizu za Ameriku, pa je sad bjesan i nezna od muka sta da radi, i sad bi izazvao rat. Pa dokle vise! Nikome nije rat potreban. Dajte narodu bolje posla a ne rata.

Name

Scania

12.01.2017 04:43

Mozda bi tebi rat i pomogao da se iscupas od sudskog progoba al nemislim da ce ti to proci

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla..

12.01.2017 06:19

Kao da je ucijenjen. I pritisnut time pravi nered, razbacuje oko sebe kao u tijesnoj ogradi. A narod, narod je neuk i neprosvijećen, okovan i opsjednut iracionalnim predrasudama.

ODGOVORITE
Name

yug

12.01.2017 06:39

Narod nece rat. Ali kada prve nevine zrtve padnu bez obzira na kojoj strani... svi ce potrcati da brane svoj nacionalni identitet. Ja necu jer ga nemam... JA sam JUGOSLOVEN... pobijte se do poslednjeg tako to vasi bogovi hoce. Hahaha! SFSN

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

12.01.2017 07:09

Eventualni ulazak u EU nikako nebi pomogao sto se tice granica. Pa oni unutar EU se i te kako bore za ocuvanje tih istih granica, ne prezajuci da uzmu i malo vise.Tako, da se ne zavaravamo, ulazak u EU nebi rijesio srpsko pitanje.Svi Srbi u jednoj drzavi, t. j. u EU, je nazalost jos jedna velika laz.

ODGOVORITE
Name

Brzi

12.01.2017 14:14

Samo vi sanjajte, RS je tu i vecno CE bit.KO je ne voli nemora u njoj ni ziveti. Zivela Republika Srpska.

Name

galeb

13.01.2017 01:10

Dodika i njegovu familiju i bratiju na celo iz ljubavi za srbsi narod i RS i zasluzuju da budu u prvim redovima u ratu na koji pozivaju

ODGOVORITE
Name

Borislav

13.01.2017 11:53

SVE JE KRENULO SA ODRZAVANJEM NEPOTREBNOG REFERENDUMA. MI SMO MOGLI SLAVITI KAO STO SE PROSLAVILO. ETO ONI ZABRANILI A MI SLAVILI ALI REFERENDUM JE BIO POTREBAN DODIKU ZBOG IZBORA. NEVERUJEM DA CE NETKO NAPASTI RS ALI VREME JE DA DODIK PRESTANE DA IZIGRAVA BAJU.

ODGOVORITE