Da li je Stevandićev izvještaj autentičan?

Zajednička Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije(OBA) razmatrala je na današnjoj sjednici i izvještaj koji je ovoj Komisiji dostavila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), a koji se odnosi na dokument koji je navodno „procurio“ iz OBA-e, a prema kojem bh. obavještajna služba navodno prisluškuje zvaničnike Srbije.

Bosna i Hercegovina 11.01.2017 | 21:10
Da li je Stevandićev izvještaj autentičan?
Komisija je donijela zaključak da se preispita autentičnost tog dokumenta. Potvrdili su ovo danas novinarima u Sarajevu, predsjedavajući, te članovi Komisije, Nikola Špirić (SNSD), Fahrudin Radončić (SBB), Safet Softić (SDA), Darko Babalj (SDS) i Sadik Ahmetović (SDA).

"Zaključeno je da Komisija uputi zvaničan zahtjev direktoru OBA-e da bi se utvrdilo da li je taj dokument autentičan ili ne. Ukoliko dokument bude autentičan onda će biti održana nova sjednica Komisije o tome, a na koju će biti pozvano rukovodstvo OBA-e. Ako dokument ne bude autentičan, onda Komisija neće zasjedati" pojasnio je Radončić.

Safet Softić, član Komisije kazao je da je to tijelo problematizovalo pitanje dokumenta OBA-e, te da je on takođe podržao zaključak da se utvrdi autentičnost dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i da se izvrši javno saslušanje nadležnih iz OBA i RS o ovoj temi.

Softić je potvrdio da je u ovoj fazi teško kako je kazao špekulisati o bilo čemu „kada nemamo bilo kakve informacije“, ali je potvrdio da je u ranijem telefonskom razgovoru zatražio od direktora OBA stav o vezi s ovim pitanjem.

"Ono što sam od njega čuo ukazuje na to da je Agencija radila sve u skladu s zakonom", kazao je Softić.

Darko Babalj, član Komisije kazao je da je suština priče u tom šta je to afera „Ušće“, te podsjetio da je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iznio informaciju o tome da je OBA BiH prisluškivala zvaničnike Srbije, te da će to morati biti provjereno.

Ukoliko se dođe do situacije da se kaže da dokument nije autentičan pozivaju se ljudi na odgovornost. Ukoliko se kaže da je dokument autentičan onda se postavlja pitanje šta je dokument. Da li je to prisluškivanje funkcionera Srbije kao što je to govorio Stevandić ili nije.

"Ako jeste imamo problem, ako nije Stevandić ima problem", kazao je Babalj.

(BN televizija)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Nikola

11.01.2017 12:15

Naravno da treba utvrditi istinu do kraja,pogotovo sto to potice od Stevandica koji inace spreman na sve!? Odlicno je Babalj to u zadnjoj recenici rekao!

ODGOVORITE
Name

Aa

11.01.2017 12:45

A ako se utvrdi da je falsifikat podnijeti krivičnu prijavu, kao sto je trebalo kada je na dan protesta PRES RS objavio da navodno fondacija Soros finansira opoziciju a kasnije i sam Nikola Spiric to demantovao, odnosno rekao da OBA nema takve informacije

Name

borac

11.01.2017 12:23

Stevandic Preletac Papak svojevrsni njemu se nemoze vjerovati.

ODGOVORITE
Name

yoka

11.01.2017 15:03

Nije papak. On je Papčina.

Name

PR sluzba Prointer

11.01.2017 12:37

Postovani, obavjestavamo vas da smo dobili novi posao, vrijedan nekoliko stotina hiljadam KM, u drzavnoj instituciji Poreska uprava RS, zakljucno sa 2016 godinom. Prointer kao firma od povjeranja vlade i presednika RS, kao i njegovog sina Igora, u najvecem interesu RS, ce posao odraditi casno i posteno ako im dozvoli Zora V. sa svojim saradnicima jer stalno zakera za izmjenama plana nabavki. Ovime jos jednom dokazujemo da smo najbolji izbor za drzavna i javna preduzeca, fondove, agencije i da cemo za nasu Republiku Srpsku uraditi sve casno i lijepo. Isto tako, marljivo smo sa pomenutim preduzecima i institucijama dogovorili plan nabavki i aktivnosti za 2017 godinu cime cemo dokazati da ICT (racunari, mreze, stampaci i programi) imaju buducnost. Na ovaj nacin smo dodatno poboljsali konkurentnost na trzistu, pa Lanaco i Nites vise nisu jedini koji rade u interesu RS i time dodatno doprinijeli razvoju trzista. Sve najbolje od ICT vam zelimo u Novoj Godini PR sluzba kompanije Prointer, presednik RS i sin Igor sa saradnicima.

ODGOVORITE
Name

Patriota

11.01.2017 13:15

Pa ovaj Prointer je zaista firma za primjera, i iskreno radi u interesu RS. Ovo kazem jer je odlucila da veliku blamazu i kriminal koju je poreska uprava RS na celu sa Zorom Vidovic napravila sa nabavkom SAP programa (vrijednog 12 miliona KM) za dodatnih nekoliko miliona sa SnT pomogne i mozda osim para koje ce uzeti na ovom poslu nesto uradi i u interesu poreske uprave a time i naroda RS. I zaista bi trebali i Lanacao da pozovu jer on zaista ima iskustva u radu sa drzavnim preduzecima i institucijama. Pare tj milioni nisu nikad prepreka kada je RS u pitanju. Predsednik nam je svima na paradi porucio da kad se rijesi pitanje nase RS rijesice se i ekonomija i kriminal. Svi cemo bolje da zivimo.

Name

Stevendic

11.01.2017 13:26

Stevandic se zalaze da Prointer takojde i smatra da je bolje da rade sprske firme nego Bakir, pa neka kosta koliko kosta. RS je neupitna, finansijski stabilna i ne smijemo dopustiti Bakiru da i na ovaj nacin rusu Republiku Srpsku. Glasam za Prointer, ali volim i Lanaco. Ajmo sada u Agape na kafu, a mozda Igor plati i rucak, ili neki mezetluk sa susijem.

Name

kum

11.01.2017 12:42

Stevandić sve čini kako bi dokazao da je bio u pravu kada je napustio SDS, kako bi pridobio svoje pristalice jer je na predhodnim lokalnim izborima prošao dosta loše, pa je spreman na svaki vid podvala. Ja nepripadam SDS, ali mi je taj čovjek ljigav i veliki nesoj, tipičan primjer poturice iz bliske istorije. Jovan Divjak je za njega srbenda. Čovjek ima svoj karakter, a Stevan,kič nema čovjek za njega adekvatnu riječ.

ODGOVORITE
Name

Re Kum

11.01.2017 13:13

Kume opet si negdje zaturio djedovu ikonu. Pogledaj na tavanu !!

Name

Natasa

18.02.2017 16:18

Stevandic je licemjer mutikasa dno dna nalapao se taj sve djabuske sta je taj ave izmajmunisao

Name

Igor

11.01.2017 13:01

Ja bih volio da upoznam nekoga ko je glasao za Stevandića. Ne mogu vjerovati da postoje takvi psihopati.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

11.01.2017 13:57

A tek ko je glasao za njegovog ujaka i mentora Spirica koji se krevelji na gornjoj slici? Babalj nije u pravu, Stevandic niti ima niti ce imati problem, osim sa prekomjernom kilazom.

Name

ŽUĆO

11.01.2017 21:43

ZA PAPKA GLASALI MALI JADNI DRVARSKI PAPCI

Name

Dijagnoza

11.01.2017 13:09

Ja komisije mako mila. Sve moj do mojega. Dva krimosa i tri gluposa.Teško nama, zemljo otvori se....

ODGOVORITE
Name

cober

11.01.2017 13:12

Jel to onaj što Baji ne izlazi iz guzice...e ako je on reko, a ćoek se razumije u sve i svašta onda ...to treba ispitat....pa i njega, jer je vala i bogu i nrodu dodio i on i njegovi satrapi....

ODGOVORITE
Name

Hulll

11.01.2017 13:30

Papcina stevandic da predje u vladajuce izgleda da je kao uslov trazio medijsku paznju ..misli da je prepametan sve on zna sad se pere kao on ovo on ono on je nula od coveka obicni klosar koji slusa baju i glume srbe kakav je on coek svasta prico o sbsd i sad kaze to normalno ..al niko nije uspio ko je napravio malu stranku samo dobio od dode za prelazak u vladajuce banku..gori su neg glodari..

ODGOVORITE
Name

Kasa

11.01.2017 14:15

Stevandic papak...

Name

Mica

18.02.2017 16:20

Stevandic djubre djubre tesko je opisati tog mamlaza

Name

Sinny Boy

11.01.2017 13:38

Ako ne želiš da se utvrdi neka istina o nečemu samo osnuj komisiju ili anketni odbor.

ODGOVORITE
Name

Sasa

11.01.2017 14:13

Stevandic je obicni mutljaros koji gleda samo svoj interes.Pa pogledajte samo koliko je stranaka promjenio.To dovoljno govori o tom covjeku.

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.01.2017 15:35

DA LI OVAJ STEVANDIĆ VIDI KAKO SE PONAŠA TRČI KO MAJMUN KAO NJEGA SE NEŠTO PITA KUKU NAMA SA OVAKVIM PRIMITIVCIMA KAD PROGOVORI SVE VAM JE JASNO .KO JE I ODAKLE JE

ODGOVORITE
Name

kuki

11.01.2017 23:09

Jadni mi kad Stevandic ima medijski prostor. Bolje da ide na reklamu za teta Violetu, toalet papir kojim predsjednik brise du.e. Predsjednice, otarasite se takvih krvopija i imate dozivotno moj glas.

ODGOVORITE