Na Kosovu danas o hapšenju Haradinaja

Skupština samoproglašenog Kosova danas će na vanrednoj sjednici razmotriti situaciju nakon pritvaranja lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.

Region 10.01.2017 | 08:38
Na Kosovu danas o hapšenju Haradinaja
Osim toga, kako se navodi, oni će od Vlade zatražiti konkretne mjere za oslobađanje Haradinaja i za sprečavanje daljih hapšenja lidera i građana Kosova na osnovu optužnica iz Srbije.

Šef poslaničke grupe ABK, Palj Ljekaj je za prištinske medije izjavio da će ABK, kao inicijator za održavanje vanredne sjednice, predložiti posebnu rezoluciju ili deklaraciju u kojoj će se zahtijevati i prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, u čemu posreduje Evropska unija.

Od Vlade će se zahtijevati pritisak od EU na Beograd da povuče sve optužnice protiv lidera i građana Kosova, podignute od 1999. godine.

Odbrana Ramuša Haradinaja je objavila da će se u četvrtak, u 11 časova, u sudu u Francuskoj održati ročište na kojem će se razmotriti zahtejv za privremeno puštanje Haradinaja na slobodu.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srijede, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine, zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana oslobođen.

Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je juče da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju.
 
"To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam" ocenio je šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, izjava albanskog ministra inostranih poslova Ditmira Bušatija pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti.

"To je uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud" rekao je Dačić.

Izvor: BETA/Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kosovo je zauvijek Srbija

10.01.2017 09:34

Jaka skupstina i jake odluke. Vise od pola te tzv. skupstine treba procesuirati i , naravno, pohapsiti.

ODGOVORITE
Name

Re kosovo

10.01.2017 10:47

Srbija je u robovlasnickom drustvu Rusije. Jer Rusi ucjenjuju Srbiju sa Kosovom. Kad bi Srbija bilo sta napravila sto bi Rusima zasmetalo oni bi istog casa ukinuli embargo za učlanjenje Kosova u UN. Zato Srbija se vise boji Rusa nego bilo koga drugoga.Toliko o ljubavi izmedju Srbije i Rusije.

Name

Re

10.01.2017 10:49

Kosovo je Albanski prostor a to sto ti sam sebe lažeš to me i ne cudi.Srbin si!