Snijeg okovao region i svijet

U Rumuniji, koja je najviše pogođena nevremenom, glavni auto-putevi na jugu i istoku zemlje su zatvoreni zbog snega. Otkazani su polasci 40 vozova zbog snega na šinama.

Region 06.01.2017 | 17:47
Snijeg okovao region i svijet
Kako je naveo visoki i zvaničnik za vanredne situacije Raid Arafat, iz ugroženih područja su evakuisana 622 čoveka kojima je potrebna dijaliza i 126 trudnica.

Dva reaktora rumunske nuklearke na Dunavu snabdevaju strujom petinu rumunskih potrošača, a jedan reaktor je ugašen zbog obilnih snežnih padavina.

Zbog loših vremenskih uslova zatvoren je i aerodrom u bugarskom gradu Varni na Crnom moru, a odloženo je i na desetine letova sa međunarodnog aerodroma u Bukureštu.

Ledeni talas i snežne padavine izazvali su haos i na putevima u Srbiji. U lančanom sudaru u Nišu povređeno je 17 osoba, među kojima šestoro dece.

Lančani sudar dogodio se na izlazu iz grada, a u njemu je učestvovalo tridesetak vozila. Saobraćaj na auto-putu je obustavljen, a na pojedinim lokalnim putevima stvaraju se smetovi visine i do dva metra. Lokalni zvaničnici navode da su bespomoćni pred naletima vetra.

Oko 650 sela u Bugarskoj ostala su bez struje zbog jakih vetrova i obilnih snažnih padavina. Meteorolozi upozoravaju da će se temperature za vikend spustiti na minus 20 stepeni, zbog čega je izdato više upozorenja, a na građane se apeluje da ostanu u kućama.



Na teritoriji Hrvatske temperatura je pala ispod nule, čak i duž jadranske obale, zaustavljajući trajekte.

Sela na severu Crne Gore bukvalno su odsečena, loši vremenski uslovi dovode do kašnjenja u saobraćaju, a vlasti apeluju na građane da ostanu u kućama i da bez preke potrebe ne kreću na put.

Od primorskih gradova jedino je u Herceg Novom izmereno svega plus dva stepena, dok je u ostalim mestima temperatura u minusu.

Najniže temperature izmerene su na Žabljaku, u Kolašinu i Pljevljima, od minus 12 do minus deset stepeni. Veoma hladno je i u drugim mestima, a u Podgorici, takođe, temperatura je pala ispod nule.

Najviše snega, do pola metra, palo je na Cetinju i u Plavu, a nešto manje na Žabljaku, Kolašinu i Šavniku. U Rožajama i Andrijevici visina snežnog pokrivača je oko 40 centimetara, u Beranama 38, Pljevljima 30, Bijelom Polju 26 i u Nikšiću dvadesetak centimetara.



U poslednjih 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da pozovu policiju čim primete nekoga čijem životu preti mraz.

Oluja Aksel spustila je sinoć temperaturu u Nemačkoj na minus 25 stepeni.

Veoma je hladno i na severu Evrope. U Finskoj je izmereno minus 23 stepena, a slična temperatura zabeležena je i u Litvaniji. Zbog olujnih vetrova u Norveškoj otkazani su polasci trajekata na ruti zapadno od Kopenhagena.

Ledene temperature i loši vremenski uslovi blokirali su i delove SAD. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju u istočnoj Alabami, Džordžiji, uključujući Atlantu, kao i delove Karoline i Virdžinije.

Otkazani su časovi u nekoliko američkih saveznih država, a u Alabami i Džodžiji je proglašeno vanredno stanje zbog dolazeće snežne oluje, koja je odnela prvu žrtvu na putu u Kentakiju.

Većina škola u Kentakiju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji je zatvorena zbog obilnog snega. Zimski vremenski uslovi izazivaju neprilike i u Severnoj Karolini.

Izvor: Beta/Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svedska

06.01.2017 17:34

U Finskoj je izmereno minus 23 stepena,jel s vi to zahebavate pa na krajnjem sjeceru Svedske je izmjereno minus 40.

ODGOVORITE