Jadran: Orkanska bura, haos na putu

Jutro u Hrvatskoj je vjetrovito i veoma hladno, na Biokovu i na Zavižanu je zabilježeno - 17.5 stepeni, a na moru duva gotovo orkanska bura.

Region 06.01.2017 | 11:25
Jadran: Orkanska bura, haos na putu
Moguć slab snijeg, u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegde na obali i ostrvima. Duvaće će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima.

Zimski uslovi na većini državnih puteva u Lici, a podno Velebita i na krajnjem jugu duva jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima, pa je zbog niskih temperatura moguća poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba.

Zbog jake bure u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa ostrvima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sucuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), prenosi Indeks.hr.

Na otvorenom moru duva jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i talasi visine iznad tri metra.

Tokom prethodne noći i u ranim jutarnjim satima na više mesta u Splitu vetar je prevrtao kontejnere, a na nekoliko mjesta su odlomljene grane s drveća padale na zemlju.

Jak vjetar oštetio je dalekovod na podrucju splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava i istocno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje duva brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat.

Na Biokovu, na najvišem vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 17,6 stepeni, a u Makarskoj je jutros zabeleženo minus 2 stepena.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar