Ko je Haradinaj i za šta je optužen

Ramuš Haradinaj - bivši haški optuženik, poslanik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova - uhapšen je u Francuskoj po međunarodnoj potjernici Srbije.

Region 05.01.2017 | 16:08
Ko je Haradinaj i za šta je optužen
Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Haradinaj je rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane kod Dečana na Kosovu.

Posle demonstracija kosovskih Albanaca 1989. emigrirao je u Švajcarsku, gde je regrutovan u Narodni pokret Kosova, iz kojeg je nastala Oslobodilačka vojska Kosova.

U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks i Tropoja.

Na Kosovo je često dolazio ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije.

U aprilu naredne godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica OVK "Crni orlovi", kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani, navodi RTS.

Vlasti u Beogradu optužile su Haradinaja da je odgovoran za mnoge zločine nad Srbima u tom delu Pokrajine i za njim raspisale poternicu.

Optužen je da je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

Posle zvaničnog raspuštanja i demilitarizacije OVK, početkom 2000, formiran je Kosovski zaštitni korpus, u kojem je Haradinaj bio zamenik komandanta Agima Čekua.

Sa te dužnosti se povukao 11. aprila te godine i najavio osnivanje stranke. Nova stranka pod nazivom Alijansa za budućnost Kosova formirana je 29. aprila 2000. i Haradinaj je izabran za njenog predsednika.

Haški tribunal je protiv Haradinaja 4. marta 2005. podigao optužnicu, kojom ga po 37 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, na osnovu individualne krivične odgovornosti počinjene u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998. godine, kada je bio komandant tzv. operativne zone Dukađin (Metohija).

Haradinaj je po prijemu optužnice podneo ostavku na mesto kosovskog premijera i dobrovoljno se predao Tribunalu 9. marta 2005.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Razanj

05.01.2017 15:34

Ovo je heroj kod muslimana i latina ali Bacuske su tuu ...!

ODGOVORITE
Name

Re

05.01.2017 16:07

Sta du ti Bacuske????

Name

Raznjatovic

05.01.2017 16:50

Za Bosnjake nije on niko i nista. Obican kriminalac koji je isplivao na povrsinu i obukao Armani odijelo. Takvi su vecina onih koji su ze za vrijeme rata obogatili i postali heroji. Hajde navedite i jednog postenog patriotu, heroja koji je danas "ugledni biznismen"? Sve su to psi rata!

Name

@Razanj

05.01.2017 17:16

Ko je inicirao podizanje optužnice protiv Hardenaja? Ko je svjedočio protiv njega u Hagu? Ko je prikupljao "dokaze" protiv istoga? U obatri slučaja gospoda SRBi! Ovo nema veze sa zločinima, Dodikova škola koju Vučić kopira da osigura izbore. Jedini koji se godinama skrivaju od Haga su uvijek osumnjičeni "Srbi" (izrodi), svi ostali su se uredno odazvali pozivu suda. Nemoj samo da mi pametujete o nekakvoj zavjeri protiv Srba, mamica Rusija je podjednako učestovala u formiranju suda u Hagu! Dok god se pojedini budete ponosili zločinima i sakrivali ubice, 99,99% pravih Srba će da ispašta!