Gepard je na ivici istrebljenja

Gepardi bi uskoro mogli biti istrebljeni, pokazuje nova sudija koja govori o smanjenju broja ovih životinja.

Zanimljivosti 27.12.2016 | 12:15
Gepard je na ivici istrebljenja
Procenjeno je da oko 7.100 geparda živi u divljinama Afrike i na malom delu teritorije Irana, a širenje ljudskih naselja potisnulo je ovog predatora iz njegovih prirodnih staništa.

Autori studije zato pozivaju da se gepard označi kao ugrožena vrsta, a ne kao "osetljiva vrsta" što je bio slučaj dosad. "Ovo je zaista presudni period za vrste kao što je gepard kojima su potrebne velike teritorije", rekla je Sara Durant, specijalista za ove životinje u Zoološkom društvu iz Londona i vodeći autor studije objavljene u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Oko 77 odsto staništa geparda je van rezervata i drugih zaštićenh zona, navodi se u studiji, zbog čega je potrebno da vlade i lokalne vlasti promovišu toleranciju za ovog predatora koji nekad lovi i stoku.

Pored gubitka staništa, gepardi su izloženi napadima meštana i gubitku svog plena antilopa i drugih životinja koje ljudi ubijaju za meso, kao i ilegalnoj trgovini mladunaca, trgovini njihove kože i pretnji od udara vozila.

U Zimbabveu populacija geparda pala je sa oko 1.200 na samo 170 životinja za 16 godina. Mladunci donose do 10.000 dolara na crnom tržištu. Prema Fondu za očuvanje geparda, oko 1.200 mladunaca ovih životnija je prokrijumčareno iz Afrike u poslednjih 10 godina, a njih oko 85 odsto je umrlo na tom putu.

Da bi ova životinjska vrsta dugoročno opstala potrebno je preduzeti hitne mere da se reši najveći problem, a to su zaštićene zone i područje kretanja, navodi se u studiji.

Gepard je najbrži sisar na svetu i može da trči brzinom od 29 metara u sekundi. On se kreće sporije kad lovi i može da održi najveću brzinu samo nekoliko stotina metara.

Prema navodima studije, više od polovine geparda na svetu živi na teritoriji šest zemalja u južnoj Africi. Manje je poznato, međutim, da su ove životinje najverovatnije nastale u Aziji, a jedna grupa njih (svega oko 50 jedinki) i dalje živi u Iranu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Megik

04.01.2017 15:35

Pomozimo gepardima da opstanu i da slobodno zive u svojim sredinama nama ljudima netreba njihova teritorija i cinimo veliko zlo nad ovim zivitinjama a nemamo pravo na to.

ODGOVORITE