Zašto svi idu na skijanje u Francusku?

Osim velikog izbora staza i povoljnih aranžmana, mnogi obiraju baš Francusku kao svoje skijaško odredište zbog toga što su apartmani u većini slučajeva smešteni na samom skijalištu, a ski pas vredi i za propratne sadržaje, poput korišćenja sportskog centra, bazena ili noćnog skijanja.

Putovanja 24.12.2016 | 13:00
Zašto svi idu na skijanje u Francusku?
Ako još niste našli svoje savršeno skijalište, ovih nekoliko skijališta u Francuskoj i njihove primamljive ponude morate da isprobate.

1. Les 2 Alpes

Najveći skijaški glečer u Evropi smešten između severnih i južnih Alpa nalazi se na skijališkoj destinaciji Les 2 Alpes, koju greje sunce čak 250 dana u godini. Na skijalištu je 200 km raznih tipova staza, s najvećom visinskom razlikom od 2.300 m; kabinske žičare, gondole, glečerski voz.... Na visini od 2600 m nalazi se snow-park – raj za snoubordere i skijaše željne izazova.

2. Risoul

Dom čuvenog Surflanda, Risoul, vežbalište je za snouboard reprezentativce i zato omiljeno skijalište za one koji preferiraju avanture na jednoj dasci. Zajedno s Varsom, koji se nalazi na drugoj strani Pic de Chabrièresa, čini skijaško područje la Forêt Blanche jedno od retkih francuskih ne-glečerskih skijališta. Skijalište raspolaže sa 185 km skijaških staza, 116 spustova (21 zelena, 45 plavih, 40 crvenih i 10 crnih) i 55 ski liftova.

3. Val Torens

Val Torens je najviši deo najvećeg skijaškog kompleksa na svetu "3 Vallees", sa 600 km skijaških staza i 200 raznih tipova ski-liftova koji povezuju ukupno 25 planinskih vrhova, zajedno sa 6 glečera preko 3000 m/nv. Poznat kao najviši skijaški centar u Evropi ima odlične uslove – nema hodanja i nošenja opreme do skijališta jer mesto Val Torens jeste skijalište i tome je podređeno apsolutno sve. Tu je i bogata apres ski ponuda; barovi, sportske dvorane, bazeni i velnes. Noćni sati će vam brzo proteći u mnogim tematskim klubovima s živom svirkom i raznim povoljnim ponudama.

4. La Rosiere

La Rosiere Espace San Benarado jedinstveno je francusko skijalište s kog možete preći državnu granicu na skijama i skijati na italijanskom skijalištu La Thuile u Valle d’Aosta. Ova dva skijališta internacionalno su povezana ski liftovima. Na francuskoj strani, Espace San Bernardo oduzima dah pogledom na dolinu Tarentaise, a s najviše tačke skijališta možete uživati u nezaboravnoj panorami okolnih planina i veličanstvenom Monblanu.

Južna orijentacija skijališta u blizini granice može se pohvaliti obiljem dugih, sunčanih dana, a preko granice u Italiji, La Thuile garantira snježni pokrivač zahvaljujući sjeverno orijentiranim skijaškim padinama i suhom ''puder'' snijegu.

S ukupno 160 km skijaških staza i 38 raznih tipova ski liftova, skijalište Espace San Bernardo nudi različite izazove: 11 km dugi spust San Bernardo, neuređeno, ali osigurano područje off-piste iznad La Rosiere, snoupark sa skakaonicama i ''prugama'' na raznim nivoima težine, a za decu su uređeni i opremljeni posebni parkovi na snegu pa je La Rosiere s razlogom jedno od francuskih skijališta koje je dobilo ocenu ''Les p’tits Montagnards'' kao posebno skijalište za porodice s decom.

Izvor: PUNKUFER.HR

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sky

25.12.2016 10:45

Tamo je bolji snijeg ;-))

ODGOVORITE