Povratnici zimuju u tuđim kućama

Umjesto u svojim toplim domovima, srpski povratnici u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru još jednu zimu će dočekati u tuđim objektima, jer obnova i gradnja 70 kuća, koje su trebale da budu završene ovih dana, nije ni počela.

Bosna i Hercegovina 10.12.2016 | 16:08
Povratnici zimuju u tuđim kućama
Gradnja kuća za prognane Srbe iz Livanjskog kantona trebalo je da krene početkom jeseni u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda - Saudijski razvojni fond (SAF), ali je do zastoja došlo zbog nesuglasica između Ministarstva finansija i trezora BiH i kreditora.

Prema riječima pomoćnika ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovana Grajića, problem je nastao jer kreditori izvođačima koji su obnovili dio kuća za povratnike u FBiH još nisu isplatili novac.

"Projekat je u fazi mirovanja i neće biti pokrenut dok izvođači ne naplate svoja potraživanja" pojasnio je Grajić.

Istakao je da kreditori nisu definisali razloge zbog čega novac nije isplaćen, te da Ministarstvo finansija BiH treba da riješi problem jer su oni potpisnici sporazuma sa SAF-om, a entitetska ministarstva ga samo sprovode.  

"Ovo je pokušaj da se kreditna sredstva prenesu na entitete, a ne na BiH, iako mi ne možemo preuzeti tu obavezu na sebe jer to nije predviđeno sporazumom. Sve stoji i čeka se da se Ministarstvo finansija BiH izjasni hoće li prihvatiti sporazum kako je ranije potpisan" rekao je Grajić i zaključio da je ovo izmišljen problem. 

Načelnik Drvara Goran Broćeta kaže da zbog prolongiranja roka obnove i gradnje kuća najviše ispaštaju povratnici, jer su primorani da žive kao podstanari ili u socijalnim stanovima koje im je obezbijedila opština.

"Ti stanovi nikada nisu obnavljani, a mnogi žive u svojim porodičnim kućama koje su devastirane" priča Broćeta.

Dodao je da zbog neusaglašavanja stavova Srbi povratnici u Drvaru žive veoma loše.

Obnova

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS kažu da je sprovedena procedura za obnovu kuća u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Glamoču, te da čekaju konačan ugovor kako bi izvođače uveli u posao.

"Nadamo se da će problem uskoro biti riješen i ukoliko bude obezbijeđen novac, svih 70 kuća bi trebalo da bude završeno do maja naredne godine" rekli su u ministarstvu i dodali da je vrijednost obnove kuća 1,8 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Saudi

10.12.2016 15:52

Saudijski razvojni fond, šta će nam to, da nas neće islamizirati, kakvi smo mi to ljudi, napadamo te Arape iz svih raspoloživih oružja, a sada se koristimo i njihovim razvojnim fondom, ovo je za nevjerovati????

ODGOVORITE
Name

Resaudi

10.12.2016 19:47

Dobit ce te kamile da uzgajate ?

Name

He he

11.12.2016 00:49

Nije nego ce dobiti kamile da paze uzgajivace. Vidis da su bez kamila ko muve bez glave. Nekad su uzgajali konje, em su konji predano radili em su pazili svoje vlasnike. Danas konja vise nema,. Zato i jest ovsko.

Name

Kontrapunkt

10.12.2016 17:57

Ono sto sam naslijedio u jednom selu sjeverno od Drvara, jos je u gorem stanju nego ovaj objekat na slici. Nikad necu uputiti zahtjev bagri da je poprave. Samo neka moju zemlju zaobilaze u sto sirem luku.

ODGOVORITE
Name

Ma ne

11.12.2016 13:18

To se zove 'investment' - dugorocni kredit Drzavi. Oni plasiraju novac pod kamatu sto ne mogu uraditi u svojoj drzavi jer kamata je zabranjena u serijatskoj drzavi. Oni ulazu i u SAD, Japan, UK itd iz istog razloga. FBIH je u tolikim dugovima da samo mogu dobiti kredite iz arapskih zemalja jer ovima trebaju financijska trzista. Znaci, bio to John, Okura, Dragan ili Mehmed njih samo interesuje kamata. Kolika je to znaju u Federaciji.