"Za dlaku" spriječen Treći svjetski rat

Britanski istoričar Pol Krikmor u knjizi "Lokhid blekbrd, više od tajnih misija" opisuje susret američkog "SR-71 blekbrd" špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba "MiG-31" koji se dogodio 6. oktobra 1986.

Svijet 04.12.2016 | 21:48
"Za dlaku" spriječen Treći svjetski rat
Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding.

Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem - Treći svjetski rat, piše britanski "Dejli mejl".



Pilot je kazao istoričaru da je "u daljini, možda na nekih 160 kilometara, video dugačak i blještav kondenzacioni trag" kako ide prema američkim avionima.

"Znao sam da je to ruski lovac, vjerovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov", rekao je pilot.

On je pretpostavio sam da je sovjetski pilot poput njega "zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji".

"Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode", kazao je pilot.

Navodi se da "tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku vjerovatnoću da će raketa da ih pogodi".

"Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabilježili fotografije zbog kojih smo došli na mjesto događaja", naveo je ovaj pilot.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zool

04.12.2016 21:44

Koliko su ih samo jedni drugima oborili a da to niko nije objavio ili ako jeste kažu kvar i to je to.Ne ide to bas tako.

ODGOVORITE