Bahato zapošljavanje u javnom sektoru

Najviše bure posljednjih dana se podiglo kada se saznalo da je u Finansijsko-informatičkoj agenciji Federacije BiH, bez konkursa, zaposlena kćerka federalnog premijera Fadila Novalića – Ada Novalić, koja je, uz to, suvlasnik tri privatna preduzeća. Ona je u međuvremenu dala otkaz u toj agenciji, ali nas je ovaj slučaj samo podsjetio na to u kakvoj državi živimo i dokle sežu razmjere nepotizma u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 19:38
Bahato zapošljavanje u javnom sektoru
Od onih koji jesu vjerovatno bi bilo lakše pobrojati one političare i funkcionere koji nisu na državni posao uhljebili nekog od bližnjih. Nebitno o kojem nivou vlasti je riječ.

Slučaj Fadila Novalića i njegove kćerke Ade samo je posljednji u nizu. Od Dragana Čovića, Jelke Milićević i Vjekoslava Bevande, preko Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Zorana Tegeltije, Nikole Špirića, Dušanke Majkić, Nebojše Radmanovića i Petra Đokića do Bakira Izetbegovića, Safeta Softića, Šemsudina Mehmedovića, Semihe Borovac... itd.

“Najgore od svega je to što ovi slučajevi postaju sve bezobrazniji i bezobrazniji” - kaže Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH.

“Očito je to da je u BiH jedini način da se ostvare mnoge stvari, samim tim i lični interesi, baviti se politikom” - kaže politički analitičar Tanja Topić.

Oni koji to shvataju ili odbijaju tome da se povinuju nemaju čemu da se nadaju.

Što prestižnija agencija ili javno preduzeće to su brojniji zvaničnici koji zapošljavaju svoju rodbinu.

Istraživanja pokazuju da se  pozicije u državnim agencijama i javnim kompanijama dobijaju ili nasljeđuju i u zdravstvenim ustanovama, fakultetima, školama, sudovima i da je tu nije riječ samo o osobama iz političkog miljea.

 


BN televizija

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

Armagedon

03.12.2016 18:41

Pokusaj broj 2. Na drzavnim jaslama i grbaci ovog nepismenog naroda je i pozicija i opozicija, zavisi gdje haraju. Za to je najvise zasluzan, opet moram reci, ovaj nepismeni narod. Najveci saradnici vladajucih rezima od republike do lokala su mediji, jer medije uveliko placaju, putem takozvanih reklama, tajkuni vladajucih rezima. Smanjite plate u javnim institucijama i preduzecima, poslanicima u Skupstini RS-a..., svedite odbornicke naknade na odbornicke dnevnicE i u vrlo kratkom roku imace te rezultate. Ovom stvarnom reformom ce ljudi sa drzavnih jasala bjezati u privatnike. Tad nece biti ni bitan SNSD, ni PDP, ni SDS, ni DNS, ni SP... bice vazna Republika Srpska i njeni gradjani. Administratoru, potrudi se da ovo ne objavis, jer svakako si u sluzbi jednog od vladajucih rezima.

ODGOVORITE
Name

Re Armagedon

03.12.2016 19:04

Svaka cast ua komentar. Ovaj narod je toliko nepismen i neobrazovan da svaka politicka opcija i mediji koji su u sluzbi politike mlati njime kako hoce . Sve se svodi na istu pricu . Uvijek karta nekakvog patriotizma dobija . To je oprobani nacin opstanka na vlasti, a samm ti i pljackanjem naroda i drzave. Ali sta da se radi . Svijest i i obrazovanje naroda ne moze se mijenjari preko noci .

Name

Primanja

03.12.2016 20:53

Nije njima bitno kolika ima je plata već kolika su primanja. Nažalist, oni tu ne dolaze zbog plate...

Name

Bravo

04.12.2016 10:33

Bravo za komentar. Ovdje je naveden nepotizam visokih funkcionera. A šta mislite kako je po malim mjestima gdje nacelnici i zamjenici zapošljavaju cijelu svoju familiju u te institucije. Ne, njihova djeca ne rade u tim provincijama gdje im roditelji mlate lovu. Da li će se neko pozabaviti tim istraživanjem pa da krene od opštine do opštine i vidi ko je koka i gdje zaposlio?

Name

Pajo

03.12.2016 18:42

Bruka. Hoće li im ikada biti dosta!

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

03.12.2016 20:55

Nisu moje kćerke završavale privatne fakultete da bi sada dale otkaz u Vladinim institucijama... U privredi treba nesta i raditi.

Name

Don Kihot

03.12.2016 18:46

Ma "nisu" oni takvi...nego mi imamo " panjeve" a ne djecu....pa pogledajte da pucaju od" ljubavi" za narod, a i sami smo ih birali ...kuku nama ...bez REVOLUCIJE mladosti nećemo se BAGRE riješiti.

ODGOVORITE
Name

Cccc

03.12.2016 18:46

Sta vam nonstop pričamo svi lopovi osim SDS-a i ovih iz SzP a vi narode samo birate lopove.

ODGOVORITE
Name

naši

03.12.2016 18:46

to jaši jaši svi su naši......

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

03.12.2016 18:50

pre nogo godina jedan moj prijatel je isao na razgovor u jednu drzavnu ustanovu i direktor ga odmah pitao ko ga je poslao kad je odgovorio da ga niko nije poslao direktor mu se poceo smejati a imao je porsek na bg univerzitetu 9. Ja sam pobegao iz te vukojebine jer mislim a vreme ce pokazati da li sam u pravu da ce dve stvari u bih ljudima doci glave to su nepotizam i smeće koje se baca na sve strane.

ODGOVORITE
Name

ja

03.12.2016 18:58

I nije to sve !!

ODGOVORITE
Name

dejan

03.12.2016 18:58

Nekad u nekakvim novinama, zaboravih kako su se zvale, novinar, inace prema imenu musliman/bosnjak, napisa citav clanak o prijedorskim SNSD glavesinama i porodicnom zaposljavanju, kumovske veze sefa elektrodistribucije R.J. Prijedor, sa sefovima "socijalnog", te sumskog gazdinstva i kako ko ciju zenu, tetku, sestru, brata itd.prima da ne bi u istoj radili bracni drugovi ili familija,pa jedni drugima u trouglu. Takodje kad smo kod tih "sitnih", Osnovni sud u Prijedoru ima citave porodice do cetvrtog, zasad, koljena koje nasledjuju radna mjesta, odnosno, druga odgovarajuca radnoj spremi, te na kraju radnici pred penziju, ako su radili u banci djecu zaposljavaju u Poreskoj, ovi iz Poreske svoju u bankama, te u zavodu za zaposljavanje ne treba ni da odu u penziju za djecu se nadje mjesta, a tek Gradske sluzbe i kombinacije inspekcije, parking, komunalna, boracka mjesne zajednice, komunalno, toplana, vodovod..

ODGOVORITE
Name

slucajno ?

03.12.2016 19:00

Podrska za BN i Sloba V. Svaka vam cast .Pokusavate da razotkrijete na sve moguce nacine ove manipulante i pohlepne nezasite lopuze !

ODGOVORITE
Name

Kakav nepotizam

03.12.2016 19:12

pa dodjite u Pavlovic banku da vidite sta je nepotizam. Haha, kompletne famelije,tata,kcerka,mama,sin,tetka,kum,muz,zena. Cemernije ne moze.

ODGOVORITE
Name

Mitar

03.12.2016 20:24

Zato na slavljima pjevaju ne moze nam niko nista a gazdi Dragoooo em Miloooo em Blagoooo em Ruzicastooo....sve misli njemu podrsku daju a ono sasvjem drugo znacenje onako famelijarno drugarsko bratsko

Name

Zoran

03.12.2016 20:30

Gospodine vi ili ti si čuo li za rijec -nepotizam- u uhvatio li se za nju. Pavlovic je vlasnik banke i to je njihova imovina i on ima pravo da zaposljava koga hoće. Dali su to njegovi prijatelji ili familija koga to treba da interesuje.

Name

Kakav nepotizam

03.12.2016 21:57

Naravno ali tu se ne radi o njegovoj familiji Zorane tako da ako ne kontas ne komentarisi...a kad je tako kod privatnika ne cudi nas onda ni ovo u drustvenim firmama.hvala lijepo prijatno

Name

Re Zoran

04.12.2016 06:37

Evo ga jedan posinak odmah skace u odbranu. Sta je Zoko junace nesto te pogadja prica. Samo ti dodji kod cika Slobe dace ti on odmah neku poziciju a onda mozes i kcerku da dovedes ili sina i zenu i tastu i pokojnu babu haha. Cuj mize da zaposljava koga hoce jer je privatna svojina-pa moze,zato je i sjedio u zatvoru i nije iskljucivo da nece opet. Haha

Name

Idemo

03.12.2016 19:17

Treba ih sve nabrojati, ko je koga svog gdje zaposlio. Željkica, Tegeltija, Trninić, Čubrilovic,...

ODGOVORITE
Name

Krsti se Krstivoje

04.12.2016 20:03

Upravo tako sve ih redom po imenima i prezimenima prozvati a takvi su na zalost svi politicari iz svih partija.

Name

Kiro

03.12.2016 19:32

Za cudo divno, niko i sds-a, a na izborima potop.

ODGOVORITE
Name

max

03.12.2016 22:48

Svaka čast za konstatacije. A narod glasa za njih ko drogiran- nije drogiran već GLUP.

Name

NOVO

03.12.2016 19:41

PROŠAO SAM SKORO ČITAV SVIJET, ALI VJERUJTE MI DA VEĆIH BUDALA NISAM VIDIO NEGO NA OVIM PROSTORIMA BALKANA POSEBNO U BIH. U NORMALNIJIM DRŽAVA SVI OVI NA SLIKAMA BI BILI U ZATVORU, PA POGLEDAJTE IH SAMO SVE LOPOV DO LOPOVA I ŠTO JE NAJGORE VEĆINA JE POLUPISMENA. JA NJIH DONEKLE I RAZUMIJEM ALI NE MOGU RAZUMJETI OVE NARODE DA NE VIDE ŠTA IM OVE BUDALETINE RADE I JOŠ GLASAJU ZA NJIH. BOLJE NISTE NI ZASLUŽILI I VAMA TAKO GLUPIM NI BOG NE MOŽE POMOĆI OSIM AKO NE DOĐETE PAMETI I DIGNETE SE SVI NEZADOVOLJNI I ZBACITE OVAJ ŠLJAM SA VLASTI

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2016 20:14

Tačno opisano i konstatovano.

Name

@..

03.12.2016 20:25

Dobro receno! Najgore je sto ovi bahati politicari imaju jako zalede, a to je, NJIHOVO STOPOSTOTNO UVJERENJE DA SE NAROD NECE DICI. A za sve su krive ovce u nacionalnim torovima.

Name

Dijasporac

03.12.2016 21:44

Dobro opisano. Ali šta vrijedi, ovaj narod je odavno izgubio zdrav razum. I kad budu pasli travu, misliće da im je dobro i da tako treba. Pretci nam se prevrću u grobu, kakvi smo.

Name

re NOVO

04.12.2016 07:36

Malo ste Vi svijeta vidjeli. Naime svuda u svijetu ima ova praksa, negdje vise negdje manje. I dobro je da se u BiH o tome prica i shvaca kao problem, kojeg treba iskorijeniti. Jer tamo gdje nepravda pocinje zdravo drustvo izumire a drzava propada ili nestaje.

Name

NOVO

05.12.2016 10:34

TAČNO JE DA OVOGA IMA SVUGDJE U SVIJETU ALI NA BALKANU I KVAZI DRŽAVAMA. NA ZAPADU BI BILE TAKVE DEMONSTRACIJE DA BI SVI OVI LIKOVI PROCESUIRANI ILI ZAVRŠILI NA ROBIJI. KAD KAŽEM DA SAM PUNO PROŠAO MISLIO SAM NA UREĐENE DRŽAVE A NE OVE PRIVATNE POPUT BIH

Name

statistika

03.12.2016 20:07

Tako se vlada. Kad prvi put dodjes na vlast zaposljvas samo svoje. Oni oni svoje, Pa svoji svoje. Pa svoji svoje svoji svoje. I nema kraja. a niko nece da unisti stolicu na kojoj sjedi.

ODGOVORITE
Name

marija

03.12.2016 20:08

Joj meni daje samo ovo bilo bi dobro

ODGOVORITE
Name

savo

03.12.2016 20:35

a što je još gore Djokićev sin posle odradjenog pripravničkog staža odmah na poziciju direktora pošte u brčkom a još gore predsjednik je socijalističke partije u brčkom,osvojio je jedan mandat i ako ga u brčkom niko ne pozna u odnosu na dobar rad i poznatog poslanika i nosioca liste znači privatizovana je stranka socijalista u Brčkom glasajte narode za ovakve samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Trebinje

03.12.2016 20:35

Nikoga iz PDP-a ali džaba narod opet glasa za SNSD i njegove satelite...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

03.12.2016 20:36

Kada vidim ove hijene povraća mi se od njih,prokletnici.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

04.12.2016 08:16

Pa zato glasate za njih BANJALUCANI,neka tako vam i treba,ja zivim od 90km,invalidske penzije,...a proveo cetiri godine u ratu...

Name

mami

03.12.2016 20:41

Ovo je zivotinjsko carstvo! Oni su krupne ribe!

ODGOVORITE
Name

Piksi

04.12.2016 09:35

Dok ne dođu u vodu sa piranama.

Name

Milanko

03.12.2016 20:56

Dok je ovaca biće i šišanja,samo neka narod ovako glasa pa će i dalje da se zapošljavaju Dodikovi,Đokićevi,Stevandićevi,Špirićevi rođaci.

ODGOVORITE
Name

Natasa

03.12.2016 21:45

A sta tek radi Stevandic ovi su male mace za njega a sve perfindo glumi postenjacinu a mufljuz teski

Name

Realno

04.12.2016 09:19

Sasvim normalno da ljudi zaposle svoju rodbinu a vi koji ste glasali za ovake politicare nek vam bude tako imali ste jadan dan sta jesti a sad u red u kontenjer cekajte sta ce oni isti politicari bacati

Name

Borac

03.12.2016 21:39

90%partijski podobnih ima privatni biznis a rade u drzavnim preduzecima ili ustanovama. 50% naroda ili porodica kod kojih niko ne radi. Sta ovi KONJI od politicara misle da ce to trajati beskonacno. Ako pukne sve ce otici po nabavnoj kako je i doslo. BANDO GLUPA.

ODGOVORITE
Name

oxx

03.12.2016 21:55

Sve ovo prolazi jer bi 90% gradjana da je na vlasti radilo isto.

ODGOVORITE
Name

Правда

03.12.2016 22:06

Народ би на протестима требао тражити да се усвоји Закон који би прописивао да у Јавном сектору може радити само један члан из једне породице, тако би већина породица имала по једног запосленог у Јавном сектору и буџетска средства би била праведније распоређена гдје би свака породица имала бар за хљеб. Протести би требало да трају док се не усвоји такав Закон. Ово је невиђено, буџет се потроши већином на лична примања и од тога "неколико" породица има користи још им и то мало па још и краду. Искрено их жалим, треба их спријечити у томе ради њих самих, а и другима би било боље.

ODGOVORITE
Name

Приједлог

03.12.2016 22:16

Предлажем јавним институцијама да вишак радника отпусти и онако најмање 50% запослених у државним институцијама ништа не раде само сметају и добијају плату. У институције треба запослити вриједне раднике како би институције служиле грађанима. Дио буџета намијењен за лична примања џабалебароша да се уложи за отварање нових фабрика, лијечење од тешких болести и социјалну помоћ најугроженијим.

ODGOVORITE
Name

Grga

03.12.2016 22:52

Predlazem da promenimo komplet i politicare i drzavu, pa da krenemo Sa nule.

ODGOVORITE
Name

ja

05.12.2016 16:51

Zaboravio si narod Grga, i narod treba promeniti.

Name

postar

03.12.2016 22:53

Meni licno je trazeno 3000 maraka da postanem postar u jednoj susjednoj opstini. srecom nisam dao vec sjeo i zavrsio fakultet i nasao sebi posao bez icije pomoci. na drzavnim konkursima sam nekoliko puta bio odbijen.

ODGOVORITE
Name

Analiticar 78

04.12.2016 05:46

Ovi sa slike i njma slicni iz visoke plitike, ne bi ni bili problem, jer ih nema mnogo, kao sto su problem oni, nazovi nize rangirani politicari, koji sve zivo sto se moralo zaposliti, zaposlili po PARTISKOM, RODBINSKOM, KUMOVSKOM KLJUCU. Naravno u drzavnim instirucijama i javnim preduzecima. Na taj nacin, formirali su armiju glasaca (kriticnu masu) od njih i njihovih porodica, koji im omogucavaju da pobjedjuju na svim izborima. Drzavnim i lokalnim. Jasno ko bijeli dan.Sad im stvarn niko nista ne moze. Imaju svoje privatne glasace koje izdrzava sav narod, posto su svi; ili placeni iz budzeta ili iz prihoda javnih preduzeca koji bi bio dobiti, i isao u drzavnu kasu, da nema tih parazita

ODGOVORITE
Name

Pero

04.12.2016 06:11

Dijete politicara zavrsi npr.medicinski fakultet i zaposli se u bolnicu.Svi ce reci nepotizam.Ako otvori sebi privatnu ordinaciju svi ce reci dok drugi ljekari rade za male plate u javnim ustanovama kci od politicara ima privatan biznis.Sta u toj situaciji.Po vama djeca politicara nemaju pravo ni na skolovanje ni na zaposlenje,ni na zivot.Politicari nisu bas primjer cestitosti i uzorni gradjani slazem se.ali djeca su samo djeca.

ODGOVORITE
Name

Idi bre..

04.12.2016 17:13

Kako to nemaju pravo..??!! Pa imaju sve.. Sve je njihovo. Od babe im ostalo. Sve je to njihova babovina, ćaćevina, prćija. I šta bi još..??!! Da fukara zaigra pod pendžerima..??!! Nema od toga ništa, nemaj straha, umiri se bando korumpirana. Tako je narod izabrao i bira i biraće, ako ne bude sreće, a biti je neće. Nažalost.

Name

Lovro

05.12.2016 14:22

Tako je, treba da cekaju da ih ovi sa portala zaposle!

Name

Jovan Njemacka

04.12.2016 07:05

Sta reci i o politicarima i o narodu, kojima je jedini cilj u zivotu da ne rade nista a primaju platu? Pa koliko sam ja upucen dole svi hoce u opstine i sl da bi po citav dan igrali igrice i bili na fb, jer gdje treba jedno raditi ima ih pet minimalno? Pa jel to normalno za ljude od 20 30god? U normalnim zemljama takve poslove daju samo radno nesposobnima. Ali moja predvidjanja su da je tom budzetu brzo kraj, jer nema hljeba bez motike nigdje, a onda ce doticni samo ovce moci cuvati. Mada nisam siguran da su i za to sposobni

ODGOVORITE
Name

Vvs

04.12.2016 07:57

Ko je zavrsio priv.faks neka radi kod privatnika..ko je zavrsio državni fax neka radi u drzavnim firmama..Pa ce te da vidite koliko bi ljudi studiralo Aperion..Nubl..Bubl itd

ODGOVORITE
Name

Aco

05.12.2016 07:39

A ti s drzavnim pametan?

Name

zalosno al istinito

04.12.2016 08:07

Oni imaju infrastrukturu biracku masineriju imaju velike drzavne firme u rukama.Ako vidimo da sda ili snsd-e dobijaju redovno glasova od 30 do35 posto izaslih na glasanje ostale stranke ukupno oko 20 posto nema nikakvih promjena i nemoze biti .Ostali su izgubili volju izelju da mjenjaju jel je nemoguce .

ODGOVORITE
Name

marko

04.12.2016 11:08

Provjerite sta se desava u Okruznom sudu u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

NoProtivnik

04.12.2016 15:27

Uopšte se ne slažem sa onima koji su protiv da roditelj (ako je na visokoj funkciji) zaposli svoje dijete. Svi bi to uradili-pa i oni kritičari. Pa valjda je obaveza roditelja da pomogne svome djetetu, pa i da ga zaposli. E sada, u čemu se ne slažem sa nekim roditeljima: u pretjerivanju, tj. ne treba moje dijete, kao u ovoj priči (ima tri firme... i opet mu treba posao sa velikom platom i još da nema nikakve odgovornosti). Ovo ne podržavam. Sva djeca su nečija djeca i njima roditelji trebaju stvoriti uslove da rade (ponavljam: da rade) i da žive od svoga rada. Ovo podržavam.

ODGOVORITE
Name

Kreni već jednom

04.12.2016 17:07

Nije to nečija ni babovina ni ćaćevina ni prćija, svi treba da imaju iste šanse. Taj plemenski manir i moral trebalo je davno ostaviti da trune u blatu, glibu i na đubrištu prošlih vremena. Ali, džaba, ne bi da si pita, nikako da se krene kako treba, iole civilizovano.

Name

Mila

05.12.2016 10:37

Komentar je vjerovatno od osobe koja učinila već nešto slično ili ima namjeru. Da li je politički angažovana i dobro kotirana to ne znam, ali nadam se da jeste, jer ako nije tad joj stvarno nisu sve na broju. Roditelj ima obavezu pomoći svom djetetu neka mu ostavi kuću i stan, koji su ionako stekli na vrlo upitan način, neka mu ostavi svoju firmu, jer znači samo ono što je njegovo/njeno. Mislim da je dalje komentarisanje suvišno.

Name

јово

05.12.2016 13:00

То је тако у оваквом болесном друштву,репови државне својине су још присутни,сва се политика и рад странака и своди на партијско запошљавање.Погледајте само изборне листе,на многима су студенти и незапослени да би добили посао,неки управне одборе,неки да буду директори,сељаци да добију државне земље за радити итд.Главни проблем је државна својина и она мора бити сведена на минимум.

Name

Teslić

04.12.2016 16:13

U teslićkim osnovnim školama, od početka ove školske godine, raspisani su konkursi za 4 radna mjesta učitelja, a bilo ih je slobodnih dvadesetak. Na sva ostala radna mjesta su postavljeni članovi SNSD-a i DNS-a, bez ikakvog konkursa, nekima od primljenih bez konkursne procedure ugovori su dati na neodređeno, nekima do kraja školske godine, dok se onima koji slabije kotiraju na stranačkim listama ugovori produžuju na svaka dva mjeseca.

ODGOVORITE
Name

Pixy

05.12.2016 07:45

Elitizam i politički protekcionizam.

ODGOVORITE
Name

tisinska bara

05.12.2016 13:35

Evo pocelo je i u samackoj opstini...doalze ndp podrepasi...gmizu po gradu ..nesnosljivi..svi zele uhljeb u opstini..i bice ih tamo..znamo mi njih...vec ih se uvalilo petero...zidace se jos jedan sprat na opstini..samo polako...

ODGOVORITE
Name

Đokan

05.12.2016 15:18

Đokić je u katastru u Bijeljini postavio šefa, nepismenog "inžinjera" geodezije (kupio fakultet kao i Đokan) i taj ing. Perić Zoran je odmah opremio kabinet skupim foteljama i dr. inventarom

ODGOVORITE
Name

guzovača

05.12.2016 15:55

i ne samo u Bijeljine, nego diljem RS

Name

rugip

05.12.2016 15:23

Novi pravilnik o unutarnjoj sistematizaciji u RUGIP je katastrofa, sve rukovodna mjesta za unapred projektovane od strane Deurića, Stankovića, Komljena i dr.Samo za njihove plate treba po tome imati oko 200 000 KM, bez ostalih troškova. Ovo Njemačka ne bi izdržala.

ODGOVORITE
Name

Pravilnik rgu

05.12.2016 16:00

Tamo gde je nekad u dobra vremena bio jedan sektor i jedan direktor, sada su načinjena tri i u svakomu po jedno odeljenje sa načelnikom sa plaćom 2 500 KM.

Name

Materijal

05.12.2016 17:17

Mektic, cerka u IDDEEA, Spiric od cerke do prijatelja vlada-IDDEEA, Cvijanovic snajka inspektor prosvjete itd.

ODGOVORITE
Name

Irena

05.12.2016 17:38

Covjek ne moze da se ne slozi sa izjavom gospodje Ivane iz TI. I prije je bilo ovakih slucajeva, ali su bili skriveniji i daleko u manjem broju. Danas to rade otvoreno, arogantno bez ikakvih skrivanja i na zaista (blago receno) bezobrazan nacin. Obicnom covjeku ne moze a da se ne nametne pomisao, da su nasi funkcioneri ubjedjeni da im niko nista ne moze i da mogu da rade sto hoce, kako hoce i do kada hoce. Tako se i ponasaju. Ovakav njihov stav je i razumljiv, jer niko ne reaguje. Ni narod, ni nase institucije. A i ne boje se oni vise naroda. Obican narod suti iz raznih razloga. Neki se nadaju da ce neko i njihovo djete tako da zaposli. Neki su odavno digli ruke pa i pored fakultetskih diploma rade kao konobari u kaficima ciji su vlasnici uglavnom ti isti funkcioneri i odavno su izgubili nadu i postali letargicni bez ikakve volje da promjene situaciju. Neki, svjesni, da nemaju nikakvih sansi da se zaposle u struci i da moraju sami da se pobrinu za sebe. Zato odlazak u Njemacku je odlican savjet. Ja sam jedna od njih. Sve institucije koje trebaju da reaguju i koje prema nasim zakonima trebaju da postoje i budu na usluzi gradjanima su vec odavno u rukama tih istih funcionera koji su carevi svako u svom mikro svijetu. Institucije ne postoje radi gradjana, one postoje radi funkcionera. Nema vise potrebe da im se obracate. Ostala sam duboko razocarana gledajuci nekidan sasvim slucajno prilog na jednoj TV. Nada Grahovac, ombudsmen za djecu prica o djeci i njihovom interesu. Lijepo je to bilo cuti, ali za one koji ne znaju. Za one koji znaju, veoma licemjerno. Prije par godina, bez ikakvog oglasa i bez ikakve procedure zaposlila je sina svog rodjenog brata (M.M.) u istom tom ombudsmenu koji kao treba da ima jednak pristup i da zastiti nasu djecu. Jedva je zavrsio srednju skolu. Mislim da nije zavrsio fakultet, cak ni neki od onih sto diplome dijele sa ,,lagera,,. Bar mislim da nije. Ali i da jeste. Njemu diploma ni ne treba. On ima tetku Nadu. A ja, ja nazalost nemam tetku. Ja sam samo jedna od mnogih koji su srednju skolu zavrsili s odlicnim uspjehom i zavrsili fakultet. Vec godinama idem od vrata do vrata i uvijek dobijem isti odgovor. Idi u Njemacku, tamo imas sanse za posao. Ironicno jeste, ali sam ih poslusala. Odlazim.

ODGOVORITE