"Za dom spremni" u centru Jasenovca

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni".

Region 03.12.2016 | 21:55
"Za dom spremni" u centru Jasenovca
Prije manje od mjesec dana u centru Jasenovca postavljena je ustaška krilatica "Za dom spremni". Ugravirana je na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, kao znak sjećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije "Ante Paradžik" HOS, koji su poginuli na tom području, pišu zagrebačke "Novosti", list koji izdaje Srpsko narodno vijeće /SNV/. Ploču su postavili veterani HOS-a iz Jasenovca i Zagreba.



Osim imena poginulih saboraca, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenih obilježja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Riječ je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima.

Među stotinjak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici opština Jasenovac i Popovača. Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mjesnom domu.

Hrvoje Klasić, istoričar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju riječ o provokaciji.

"U mjestu gdje je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa `Za dom spremni`, gdje se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj `pozdrav` svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsjećaju na taj period eklatantan primjer ne samo revizionizma i negiranja istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve", kaže Klasić za "Novosti".

On je pojasnio da postoji lažna dilema da li je riječ o ustaškom ili "starom hrvatskom pozdravu".

Klasić podsjeća da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić pozvao u pomoć istoričare da se izjasne oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"S obzirom da se nijedan istoričar nije javio kako bi predočio bilo kakav dokaz u prilog tezi da je riječ o pozdravu koji je detektovan bilo kada izvan ustaškog pokreta i NDH, smatram da je i za njega dilema riješena. Kao predstavnik vlasti, on mora štititi pravni i ustavni poredak Hrvatske, te postupiti u skladu sa zakonom i Ustavom, tako da počne kažnjavati javno isticanje i korištenje ovoga, bez sumnje, ustaškog pozdrava", poručio je Klasić.

Izvor: Agencije

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Kad tad

03.12.2016 12:15

Stotine a ne desetine hiljada. Kako god razbice im se to o glavu kad tad.

ODGOVORITE
Name

RE Kad Tad

03.12.2016 12:40

U čemu je rpoblem, u Derventi postoji ulica Đenerala Draže, zatim ul. Četničkog ravnogorskog pokreta i to nikome ne smeta, ostavimo da svako piše i veliča svoje velikane, a vratimo se ekonomiji od čega živimo.

Name

Rere

03.12.2016 15:06

Draza je bio ucjenjen od Fasista na 100.000 maraka BG je sravljen sa zemljom a hrvayi su cvijecem docekali Fasiste i ustase su poklali MILION Srba Jevreja Roma

Name

Re:

03.12.2016 15:11

За овог репликанта: А, кажи нам, гдје су то четници имали логоре за клање дјеце?! Наведи ми бар један?! За тебе су кољачи из Јасеновца "великани"?! Да ли си ти, човјече, свјестан шта пишеш?! Потражи на YouTube документарац "Иродови синови", па се удостоји и погледај га до краја. Ако и након тога будеш мислио исто, онда имаш озбиљан психички проблем!

Name

Banshee

03.12.2016 16:08

Srbi bi bolje prošli sa su se pridružili Hitleru, kao Hrvati! Izašli bi iz rata kao pobjednici i bilo bi nas za milion vise! Hrvatska ni do danas nije povukla Pavelićevu objavu rata Sjedinjenim državama. Ipak kotiraju dobro! Englezi su grobari Srba! Ako ćemo realno gledati na oba rata.

Name

симо

03.12.2016 12:32

Неизлијечива болест.

ODGOVORITE
Name

Profesor

03.12.2016 16:09

Cetnicki pokret Draze Mihailovica je jugoslovenskog karaktera,a to nije isto sa Ustasama-Ustaski je fasisticki i ima rasne zakone kao i kod nacista-ko se ponosi sa Pavelicem,mora biti bolestan i za zaljenje!!!

Name

DOXA

03.12.2016 12:47

Pa zar nije i u Prjedoru tako nesta napravljeno za one sto su ubijali u Logorima?????

ODGOVORITE
Name

Branko

03.12.2016 15:15

To nije za poredjenje. A sto se tice novije istorije ja bih bio najsretniji da se razidjemo i da ide svako na svoju stranu. Bratstvo i jedinstvo je prevazidjeno padom Juge!

Name

mnm

03.12.2016 16:14

Branko niko ti ne brani ,idi odakle si došao i ne teraj druge !

Name

Me

03.12.2016 12:50

Pa oni su ludi?? Zar oni da mijenjaju istoriju??? Ko I'm je dao to pravo??

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 15:57

Me, SVE dok SRBi bleje poput ovaca i "mudro" cute i tako svojim blejanjem i cutanjem izdaju Boga, Svetog Savu i druge svoje SRBske Svece i Mucenike, neprijatelji Istine Hristove i Pravde Bizije ce prilagodjavati i menjati istoriju prema svojim potrebana. ZATO SRBi ne blejite vise poput ovaca za sisanje, i ne cutite "mudro" o genocidu kojeg su pocinili hrvati u svakom ratu nad Pravoslavnim SRBima sa blagoslovom najvisih velikodostojnika svoje lazne rimokatolicke crkve, izdajuci tako svojim cutanjem Boga, Svetog uSave i svoje Svete SRBske Mucenike, vec smjelo i odlucno sa vjerom u Boga podignite svoj glas u odbranu Istine o SRBskom Narodu!

Name

Brod

03.12.2016 12:53

Kako da na šahovmici prvo polje nije bijelo, kakve su to ustaše, vjerovatno zato nije bilo predsjednice na otvaranju ustaškog spomenika. Nisu svi Hrvati ustaše, ali sve ustaše Hrvati.

ODGOVORITE
Name

lajkovana

03.12.2016 13:31

Kada sam u prilici kod spomwnik groba, pogledam u nebo pomolim se na svoj način i poželim mir i spokoj umrlom. to je osnovna ljudska gesta. nikad mi nije palo na pamet da dijelim osobe, a posebno ne one koji su umrli.

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.12.2016 13:39

Tipicno za Hrvatsku koja se nalazi u EU a oni to mirno tolerisu.Hrvatski vjerski i vojni vrh kao i civilna vlast se nikada nisu ogradili i osudili ovakve postupke niti su se ogradili i distancirali od ustaskog pokreta.Dno dna ce biti proglasenje Alojzija Stepinca za sveca.Kako neko moze biti proglasen svecem sa hrvatske strane u to doba kada se zna da je upravo katolicka crkva u svojim redovima imala najvece koljace.Fra. Majstorovic-Filipovic i drugi.Alokzije Stepinac je zlocinac i kao takav ne moze biti proglasen svetim sve drugo bi bila istorijska nepravda...

ODGOVORITE
Name

Cazim

03.12.2016 15:22

Na SVIM "Zvezdinim" utakmicama, jos od Barija viori se cetnicka zastava.

Name

RR

03.12.2016 16:28

Nemozes porediti cetnike i ustase! Oba termina poticu iz vremena drugog svjetskog rata, u kome su se cetnici borili PROTIV Hitlera, a ustase NA STRANI Hitlera! Istorijske cinjenice se NESMIJU kriviti kako bi se opravdali zlocinci, kao sto se nazalost u Hrvatskoj radi vec godinama u nazad.

Name

Yu za RR

03.12.2016 17:08

Kada su se to cetnici borili protiv Hitlera kada su klali i Srbe i Bošnjake?

Name

za RR

03.12.2016 17:16

Upravo tako,istorijske cinjenice se ne mogu negirati,cetnici su se isto kao i ustase borili na strani Hitlera.

Name

r cazim.

03.12.2016 17:51

Kao prvo,izgleda da se imas za nekoga "pametnjakovica:Etu si pogresio.ti uopste nerazumes sta je to "cetniska "zastava.i kako su je srbi dobili i ti nesto brabonjas. Istorija i ti ste toliko daleko ,mars je blizi "a ti jos dalje .Mikicu 'molim te objasni malo bolj detaljno ;ja nemam zivaca ovakve nepismenjakovice pratiti "odn -slusati

Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 14:17

Hrvati za razliku od SRBa se neodricu svojih branitelja. Sta mi SRBi hocemo? Da cijeli svijet poput danasnjih SRBa bude nesvjestan svoje narodnosti i njegovi kulturni vrednosti. Sedam stotina hiljada Svetih SRBski Novomucenika iz Jasenovca se odrekla i SPC. Ona je na veliki izbadjenje svojih vjernik - SRBa Svetosavaca i zaprepascenje cijelog kulturni svijeta zbog ekumenizma i sjedinjenja sa rimokatolickon vjerskom zajednicom se odrekla svojih Svetih SRBski Novomucenika iz Jasenovca. SPC je njihov Sveti broj od Sedam stotina hiljada izbacila iz svog crkvenog Kalendara. Kada tako radi nasa "Majka Crkva" zasto se SRBi tada cude hrvatima sto oni cuvaju od zaborava secanja na svohe hrvatske zlocince?

ODGOVORITE
Name

tako treba

03.12.2016 14:17

S ponosom mogu reci da smo mi is bivse juge govna al na kvadrat . Bill to jesmol is cro Il bosne Il srbije Il albanije

ODGOVORITE
Name

#

03.12.2016 17:09

Tako je. Sve tačno.

Name

vrijeme je

03.12.2016 14:21

Tako su isto i Aliju huskali na Srbe pa znamo kako je prosao.Vrijeme je da se zavrsi sa ustaslukom.To niko nece da gleda niti ce suzu da pusti.

ODGOVORITE
Name

R

03.12.2016 16:21

Nije trebalo Aliju huskati on je bio SS Handzar divizija imaju muslimani tradiciju...

Name

vida

03.12.2016 15:25

zasto posvecujete toliku paznju ustasama treba ih ignorisati i ne pisati o njima nista sto narod postice na mrznju , vuk dlaku mjenja a cud nikada ,tako je sa ustasama treba ih sti vise eleminisati iz nasih zivota ,oni ce i dalje da mrzesrbe i ostale narode umisljeni su kao da su oni narod koji valja.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 18:08

Vido, Narod koji zaboravi na svoju proslost i koji poput SRBa zaboravljaju svoju istoriju zakonom zivota je osudjen da istoriju ponavljaju sve dok nebudu se opametio i istoriju naucio ili nestao sa pozornice zivota. Da SRBi danas nebi nestali pretapajuci se u nove izmisljene narode svaka SRBska Majka treba SRBce svoje da nauci osnovnim istinama iz slavne SRBske Istorije, da svoje voli a tudje da postuje, da su SRBi NEBESKI Narod Bozji, Narod koji se sada nalazi na putu svog nestanka zato sto su SRBi zaboravili na Boga, svoga Starog SRBskog Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista, sto su SRBi zaboravio da zivi po Zakonu Bozjem, sto su SRBi zaboravili na istoriju svoju koja SRBe uci da SRBi uvijek i na svakom mjestu trebaju da budu samo SRBi: Pravoslavci i Svetosavci!

Name

Re Mihajlo

04.12.2016 16:23

Srbsko pravoslavlje se razlikuje od ostalog dijela hrišćanstva. Slavimo svoje staroslovenske bogove u vidu krsnih slava, ali smo ih stavili pod noge Isusu koji nije naš bog i koji nam je nametnut od nekih drugih. A upravo je tu greška. Kad se vratimo našim korijenima i iskonskim vrijednostima, shvatićemo koliko smo vijekovima bili u zabludi. Kinezi se ne mole Isusu Hristu, ali su najbrojniji i ne dijele se međusobno da bi postali uzajamni neprijatelji. Razmislite o tome.

Name

ma

03.12.2016 15:42

budale to mogu samo

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

03.12.2016 16:19

Hrvati su pojam FASIZMA a nicega se nestide zato EU-SAD i trebaju bas takvi da ih koriste u regionu kada zatreba....

ODGOVORITE
Name

xa

03.12.2016 17:47

To ce covic unistiti dok mu prijatelj dodik rekne.

ODGOVORITE
Name

Ante Mihajlovic

03.12.2016 17:48

Da je ovakva ista tabla napisna cirilicom, nebi bili ustase vec cetnici. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

@ante

04.12.2016 13:43

"Za dom spremni" je Ustaski pozdrav kojim se hrvati i danas ponose jer je dio njihove slavne koljacke istorije

Name

Kiki

04.12.2016 14:22

Ove ustase dobiju najbolju lokaciju a onoj djeci iz Prijedora, sto su u kucama pobijeni nemoze se naci mjesto nigdje za spomenik.Nikako. Strasno.

ODGOVORITE