Grad muzike, kočija i gastarbajtera

Jutjub kanal Cities in 4K nastavlja svoju tradiciju objavljivanja izuzetno detaljnih videa svetskih gradova u 4K rezoluciji. Ovoga puta na redu je neprevaziđeni Beč.

Putovanja 08.11.2016 | 09:16
Grad muzike, kočija i gastarbajtera
Glavni grad Austrije i jedan od najlepših gradova Starog kontinenta mesto je muzike, restorana, kočija i baroknog, keltskog i rimskog nasleđa u vidu arhitekture i ruševina drevnih naselja.

Grad ima skoro 1,8 miliona stanovnika, a sa okolinom i do 2,6 miliona. Beč je sedište države, ali i istoimene savezne pokrajine. Grad na Dunavu je drugi najveći na svetu po broju stanovnika koji govore nemački jezik, mada se na ulicama mogu čuti skoro svi svetski jezici.

Među onima koji se najčešće mogu čuti svakako su oni iz zemalja bivše Jugoslavije. Beč ima jednu od najraznovrsnijih etničkih mapa na svetu, a najveće manjine su Srbi, Turci, Poljaci, Ukrajinci, Rumuni, Hrvati i Bosanci i Hercegovci.

Delovi i građevine Beča koji se mogu videti na snimku su su Bečka državna opera, palata Hofburg, Austrijska narodna biblioteka, zgrada Parlamenta, katedrala Svetog Stefana sa trgom, čuvena ulica Graben, muzej Albertina, zamak Šenbrun, Crkva Svetog Petra, Prirodno-istorijski muzej i Španska škola jahanja.


B 92
foto:you tube

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

FaM

08.11.2016 14:57

Bas mogu da kazem da sam prosao planetu (Osim Juzne Amerike) i zaista mislim da je to jedan od pet najljepsih gradova na planeti.

ODGOVORITE