Hoće li biti povećana najniža cijena rada?

Posljednji kvartal u godini rezervisan je za dogovor u vezi sa najnižom platom. Sindikalci traže da ona bude barem 50 odsto prosječne plate u Srpskoj, ali od toga očigledno neće biti ništa. Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta nedavno je odbijena rasprava o ovom pitanju.

Republika Srpska 05.11.2016 | 19:16
Hoće li biti povećana najniža cijena rada?
Rasprava o povećanju najniže plate u Srpskoj očigledno pokušava da se gurne pod tepih. Sindikalci tvrde da su još prije mjesec dana pokušali da ovu tačku stave na dnevni red Ekonomsko-socijalnog savjeta, ali da za tu temu nije bilo zainteresovanih.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske napominje da Srpska trenutno nema formalno-pravno definisanu najnižu platu. Jer o “minimalcu” bi trebalo raspravljati svake godine, ali minimalna plata nije utvrđena i definisana godinama unazad, tvrdi Ranka Mišić.

Poslodavci kažu da su za pregovor o “minimalcu”.

Sličnu priču ima i ministar rada. Upravo Milenko Savnović predsjedava Ekonomskim-socijalnim savjetom i tvrdi da je za povećanje minimalca, uz ono obavezno “ali”.

S obzirom na dosadašnje pokazatelje, ni ovi krajem godine očigledno neće biti baš najbolji što se tiče ekonomskog stanja. Tako “minimalac” ostaje u pravom smislu te riječi “minimalac”, u iznosu od 370 konvertibilnih maraka.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović obećala je da će krajem 2015. godine biti povećan “minimalac”.

Očigledno bez pokrića.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

mami

05.11.2016 18:40

Svaka njena "prica" pokrivena je skolskom spremom i akademskim zvanjem!

ODGOVORITE
Name

za radnike

06.11.2016 07:02

Za radnike se bori Ranka, bez prestanka.

Name

Prnuli smo u čabar

06.11.2016 07:07

Samo tako, unistite stoku, stoka vas je i birala. Opozicijo, ujedinite se već jednom, od najmanje do najveće stranke i krenite u proteste. Ne odustajite i ne odlazite sa ulice dok se zlo ne otjera sa vlasti. Sve je uništeno.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

06.11.2016 09:32

Dok ima kvalifikovane radne snage na birou i to na svako radno mjesto stotinjak kandidata, nema potrebe da poslodavci i vlast bilo sta mjenjaju, ja smatram da sistem koji kod nas funkcionise,a to je ogromni nameti privredi radi blagostanja budzeta,tj.javnog sektora, a sa druge strane odrijesene ruke da iskoristavaju radnike za minimalac 370km uz radno vrijeme 12-14 sati dnevno uz slobodan dan u dva mjeseca, na dvije-tri godine dok fizicki i psihicki moze podnijeti,pa ga sutne i zamjeni svjezim sa biroa. Tako smo sebi dopustili, necemo da mjenjamo, dobro nam, kome nije taj ode vani gdje ga bar kao radnika cijene, kad vec kao covjeka nigdje nece. Tako nam i treba

ODGOVORITE