Banke u BiH sve češće otpisuju kredite

Zbog sve lošijeg standarda građana banke u BiH klijentima iz najugroženije kategorije stanovništva otpisuju kredite.

Bosna i Hercegovina 02.11.2016 | 20:15
Banke u BiH sve češće otpisuju kredite
To je potvrđujeno i u Izveštaju o finansijskoj stabilnosti za 2015. godinu Centralne banke (CB) BiH, u kojem se navodi da je na zaustavljanje trenda rasta nekvalitetnih kredita stanovništvu jednim dijelom uticaj imao njihov otpis u nekoliko banaka. U CB kažu da je udio nekvalitetnih kredita stanovništvu na kraju 2011. iznosio 11, a na kraju prošle godine 9,7 odsto.

"Nemamo precizne podatke o tome koje su banke, kada, kome i u kojem iznosu prodavale kredite ili ih otpisivale, ali je bilo otpisa i prodaje nekvalitetnih potraživanja ", rekli su u ovoj banci.

U bankama su potvrdili za “EuroBlic” da se na otpis kredita uglavnom odlučuju u slučajevima kad su dužnici i žiranti u izuzetno teškoj materijalnoj i socijalnoj poziciji.

"U slučaju bolesti ili smrti klijenta, te zapadanja građana u ozbiljne egzistencijalne probleme, banke imaju mogućnost da otpišu dio potraživanja. Svjesni smo, naime, da od tih klijenata ne možemo da naplatimo cijeli iznos kredita, a upuštanje u spore sudske procese nikom se ne isplati", kažu u bankama.

U Udruženju za zaštitu žiranata BiH ističu da banke ipak u najvećoj meri otpisuju potraživanja žirantima, i to u slučajevima kad su sudovi utvrdili da je kredit odobren nezakonito.

"Pošto su pojedine banke kredite odobravale prezaduženim i klijentima koji su bili na birou, kad je došlo vrijeme naplate okomile su se na žirante. Međutim, po sudskim presudama postale su obavezne da ih oslobode plaćanja kredita, tako da su pojedincima otpisale i po 23.000 KM. Od dužnika takođe nisu uspjele ništa da naplate, jer su ti ljudi i danas nezaposleni", kaže član Upravnog odbora ovog udruženja Mika Nikić.

Otpis posljednji korak

U Agenciji za bankarstvo Republike Srpske objašnjavaju da, prije otpisa određenih potraživanja i isknjižavanja iz bilansa, banke iskoriste sva raspoloživa sredstva njihove naplate.

"Kad je riječ o prodaji nekvalitetnih potraživanja, Zakonom o bankama Srpske definisana je mogućnost banke da prenese potraživanje iz ugovora o kreditu prijemniku, odnosno drugoj banci ili finansijskoj organizaciji. Korisnik prema prijemniku ima ista prava koja je imao prema banci", ističu u ovoj agenciji.

(EuroBlic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jovan

03.11.2016 08:13

Tako i treba,svako su to pare ovog naroda,ukradene pred i u toku rata. Sad ga naši političari vraćaju kao kredite preko fantomskih banaka gdje su oni suvlasnici. Posuđuju nam naše pare i ubiru kamatu.

ODGOVORITE