Tramp: Previše si stroga prema Putinu

Milijarder Donald Tramp izjavio je da je Hilari Klinton da je previše stroga prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Svijet 28.10.2016 | 07:56
Tramp: Previše si stroga prema Putinu
Govoreći na mitingu u Springfildu, u Ohaju čije glasače se bori da privuče na svoju stranu, Tramp je ukazao na to da Hilari Klinton kritikuje predsjednika Rusije koga je Zapad osudio zbog angažovanja vojske i antidemokratskih tendencija.

“Ona govori veoma loše o Putinu, a ja ne mislim da je to pametno”, rekao je Tramp hiljadama svojih pristalica, uz napomenu da Rusija ima nuklearno oružje.

Tramp je tokom predizborne kampanje kritikovan jer nije osudio Putina i što je nekoliko puta poricao povezanost koju američki obavještajci kažu da su našli između Rusije i nedavnih pokušaja hakerskih napada u SAD koji izgleda da su bili usmjereni na uticanje na ishod novembarskih predsjedničkih izbora.

Tramp je dugo tvrdio da će za SAD biti bolje ako imaju produktivnije odnose saradnje s Rusijom i založio se da te dvije zemlje rade zajedno protiv trupa Islamske države na Bliskom istoku, uprkos razlikama u stavu o sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Trampov partner u kampanji Majk Pens imao je oštriji stav o Putinu, opisujući ga tokom debate kandidata za potpredsjednika SAD kao “malog i nasilnog lidera”.

Tramp je rekao da je Putin jači lider od predsjednika SAD Baraka Obame i pohvalio ga je zbog “jake kontrole nad njegovom zemljom”.

SAD su optužile Rusiju da koordinira hakovanje elektronske pošte Hilari Klinton tokom predizborne kampanje. Ali Putin je u četvrtak odbacio te tvrdnje, rekavši da im je cilj da se pažnja javnosti skrene sa stvarnih problema. On je rekao i da su aluzije da Rusija pokušava da pomogne Trampu “čista glupost”.

“To je samo instrument političke borbe, način manipulacije javnim mnjenjem”, rekao je Putin u Sočiju.

Ipak, ruski lider je dodao da, iako Tramp može izgledati “ekstravagantno”, on pokušava da dopre do ljudi koji su umorni od elite. “Vrijeme će pokazati koliko mu je to uspjelo”, rekao je Putin.


(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar