Diplome sa kojima je teško pronaći posao

Osobe sa visokom stručnom spremom ponekad godinama traže posao, a sa pojedinim diplomama skoro je nemoguće pronaći posao u BiH. Čak i u sarajevskoj regiji, kao najvećem tržištu rada, pojedini diplomanti godinama traže posao u struci.

Bosna i Hercegovina 28.10.2016 | 07:15
Diplome sa kojima je teško pronaći posao
Kako su istakli iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS) poslodavci u KS najmanje potražuju doktore opšte medicine, doktore stomatologije, diplomirane inženjere poljoprivrede, diplomirane geografe, inžinjere arhitekture, komunikologe, diplomirane bibliotekare, mašinske inžinjere i diplomirane veterinare.

U KS trenutno na evidencijama nezaposlenih ima i veliki broj ekonomista, ali kako ističu sagovornici "Fokusa", oni imaju veće prilike za pronalazak posla od nekih drugih diplomanata.

"Od 1.223 diplomirana ekonomista na našoj evidenciji, pojedini će se brzo zaposliti, a neki teško i nakon dugog perioda čekanja. Više je razloga za to, a naša iskustva govore da su to u prvom redu: godine osobe koja traži posao, znanja i vještina kojim raspolaže, kao i aktivnosti u traženju posla", ističu iz Službe za zapošljavanje KS.

Trenutno je u KS ukupno nezaposleno 68.871 osoba. Od tog broja 8.563 osoba su sa visokom stručnom spremom, a 1404 su magistri.

Kada je riječ o osobama sa srednjom stručnom spremom do posla najteže dolaze likovni tehničari, mašinski tehničari, poljoprivredni tehničari, farmaceutski tehničari, pedijatrijske sestre, mualimi i komercijalni službenici.

Tržište rada izgleda "ne treba" ni daktilografe, obućare i optičare. Na evidencijama Službe za zapošljavanje KS nalazi se čak 426 daktilografa.

(Fokus)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

realno

28.10.2016 06:27

Ne treba Bosni skola. U buducnosti ce to biti i ostati poljoprivredna, siromasna zemlja..

ODGOVORITE
Name

Nula

28.10.2016 06:41

Neće ni poljoprivedna.

Name

Kupljeno

28.10.2016 07:46

Drzava kupljenih diploma nema persoektivu.Nikakvu.

ODGOVORITE
Name

DarthInVader

28.10.2016 12:53

Nema posla za doktore medicine, stomatologije, veterine, mašinske inžinjere, ali ima za menadžere, pravnike i ekonomiste sa privatnih fakulteta. Za nekoliko mjeseci ću i sam imati diplomu doktora medicine. Sa nekoliko budućih kolega pohađam kurs njemačkog i svi bez daljnjeg idemo vani. Niko ko iole racionalno razmišlja nema želju ni strpljenje da živi i funkcioniše u cirkusu zvanom Bosna i Hercegovina/Republika Srpska.

ODGOVORITE