Kada smijemo jesti hranu koju je zahvatila buđ?

Uglavnom u trenutku kada nam se najviše jede primetimo male tamne tačkice da nekoj namirnici. Česta praksa je da odsečemo taj deo i pojedemo deo koji nije zahvatila buđ, ali da li je zaista bezbedno to raditi?

Zdravlje 26.10.2016 | 08:00
Kada smijemo jesti hranu koju je zahvatila buđ?
“Biznis insajder“ navodi nekoliko namirnica koje najčešće jedemo a koje su najviše sklone pojavi buđi i piše šta treba uraditi u tom slučaju.

Ako je u pitanju hleb...

Bacite ga. Buđ ima duge korene koji se duboko infiltriraju u vazdušasta peciva kao što su hleb i pogačice. Tako da, iako bacite deo na kojem je buđ vidljiv, niste ga se potpuno otarasili.

Ako je u pitanju čedar...

Jestiv je nakon što otklonite deo na kojem je buđ. Za razliku od hleba, čedar i parmezan imaju čvrstu strukturu i buđ ne može da se proširi tako lako.

Ako je u pitanju sir...

Kod namirnica poput sira sa visokim sadržajem vlage buđ može da se nađe i ispod spoljašnje površine. Ako se buđ pojavi u posudi gde stoji sir, onda ni on nije jestiv.

Ako su u pitanju paprike ili šargarepa...

Kupus, šargarepa, paprike, krompir i jabuke spadaju pod kategoriju jestivih kada se otkloni deo na kojem se nalazi buđ. Ako je, s druge strane, posuda ili kesa u kojoj stoje šargarepe vlažna i oseća se buđ, bacite celu kesu.

Ako je u pitanju paradajz ili breskva...

Po pravilu mekano voće i povrće osetljivi su na buđ i treba ih baciti. Ali većina ljudi ih decenijama jede nakon što odseče pokvareni deo.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar