Osnivanjem skupštine utemeljena Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Srpske bio prvi istorijski korak u osnivanju Republike Srpske.

Republika Srpska 22.10.2016 | 09:08
Osnivanjem skupštine utemeljena Srpska
"Bila je to hrabra, mudra i vizionarska odluka 83 srpska poslanika iako iznuđena stalnim marginalizovanjem i preglasavanjem srpskog naroda u tadašnjoj SR BiH", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da su osnivanjem Narodne skupštine postavljeni temelji Republike Srpske organizovanjem zakonodavne, a zatim izvršne i sudske vlasti.

Čubrilović podsjeća da je Narodna skupština izabrala prvo Predsjedništvo Republike Srpske, donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, birala 14 vlada, donijela zakone o osnivanju medija, kulturnih i obrazovnih institucija, Akademije nauka i umjetnosti i brojnih agencija i uprava i sistemska zakonska rješenja na kojima je utemeljena Srpska.

"Osnivanjem parlamenta, koji je donio konstitutivna akta, Deklaraciju i Ustav, Srbi u BiH su obezbijedili pravo na ravnopravnost i uvažavanje stavova unutar BiH, koje je nekoliko godina kasnije, nakon, nažalost, krvavog ratnog perioda verifikovano Dejtonskim sporazumom i priznanjem Republike Srpske kao jednog od dva konstitutivna entiteta koja čine državnu zajednicu BiH", naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da se prvi saziv Narodne skupštine suočavao sa mnogim krupnim i prelomnim odlukama među kojima je bilo i nekoliko mirovnih planova -Kutiljerov, Vens-Ovenov, Oven-Stoltenbergov i Plan Kontakt grupe.

"Uporedo sa teškim i istorijskim odlukama poslanici su radili na donošenju sistemskih zakona bez kojih ne bi bilo ni institucija, niti bi Republika Srpska mogla da funkcioniše u svim oblastima ekonomskog, kulturnog i obrazovnog života", rekao je Čubrilović za "Glas Srpske".

On je istakao da su svi poslijeratni sazivi Narodne skupštine nastavili put očuvanja i izgradnje Republike Srpske i da su imali istorijske izazove i donosili teške odluke.

"Vjerovatno je najteža odluka ovog saziva parlamenta ona koja se tiče odluke Ustavnog suda o 9. januaru, Danu Republike. Formiranjem Tima za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH mi smo se borili da snagom pravnih argumenata odbranimo svoje pravo da praznujemo rođendan Republike Srpske", naveo je Čubrilović.

On je istakao da se protiv političkih odluka, kao što je ova, teško boriti pravnim sredstvima, zbog čega se ta borba nastavlja donošenjem novog zakona o kojem će se uskoro izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

petra.

22.10.2016 07:42

Gospodo! Vama uopste nije potrebna ni skupstina ni Srpska! Kada sve pristojnosti prenesete u fed. BIH ne pravite srpski narod ludim! Ne drzite narod u napetosti. Ako kojim slucajem, narod izgubi razum nosite veliku odgovornot, onda je vec prekasno.

ODGOVORITE
Name

BGD

22.10.2016 08:42

Odgovor na naslov ovog teksta ........ slabi temelji valja ih restaurirati, popucali izgleda, napravljeni na klizištu........ko razumio razumio.

Name

@petra

22.10.2016 09:01

Naroda je sve manje. Stari ostaju a mladi sele!

Name

Ko poce prvi

22.10.2016 08:58

09.01.1992:Osnivanje Republike Srpske. 01.03.1992:Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. A ja sve mislio da je referendum kriv za rat.

ODGOVORITE
Name

@ko poce prvi

22.10.2016 09:17

Pametnom sve jasno.

Name

RBiH-BIH?

22.10.2016 10:17

Ma dajte vise prestanite se glupirati nazivajući BiH nekakvom državnom zajednicom. Znate li sta to znaci? Kakva državna zajednica? Kakve su to države činile ovaj prostor prije BiH pa je ujedinjavanjem tih država BiH postala državna zajednica!!? RBiH je priznata bila jos 1992 kad nijedan entitet nije postojao, a tek su entiteti priznati 1995 kao ustavna kategorija i organizacija odnosno reorganizacija BiH. U Dejtonskom Mirovnom sporazumu lijepo piše i svakom pismenom čovjeku to ne treba pojašnjavati: "Republika BiH NASTAVLJA svoj drzavnotvorni kontinuitet s promjenom naziva u Bosnu i Hercegovinu..." i dalje se dodaju entiteti i kantoni. Dakle gospodo, prestanite vise mladu generaciju da trujete i obmanjujete lažima iz historije jer činjenice govore skroz drugacije!!

ODGOVORITE
Name

Sao

22.10.2016 10:34

Narodi, entiteti i slicne trice nisu nikakvi faktori na pregovarackoj diplomatskoj sceni.Pokusavaju kociti progres kako bi se nametnuli kao faktor za razgovor. Samo formalni predstavnici BiH i samo ustav i zakon BiH.Kllika buka i trice pa poklopise usi pred ustavnim sudom. problem nije u RS sa njima je lako problem je u jalovoj ljevici i nesposobnoj sda.Puno je instrumenata ustava i zakona da se to expresno sankcionise...kakav rs kakva federacija a da ne govirim HB...vlazni snovi svercera i cobana.

Name

Srpska autonomna oblast

22.10.2016 10:28

Entitet je i drustvo sportskih ribolovaca. Mozes mu napravit objekat od 50 spratova, nazvati ga republikom, imenovati vladu i predsjednika no nisi nikakav faktor. RS je poklonio izetbegovic senior a sad ga jaca izetbegovic junior. Kao sto se 95te nije pitao boban ni karadzic ni sad se ne pita ni predsjednik federacije nesrba kao ni republike srba...sve ostalo je suplja za budale.

ODGOVORITE
Name

MIHAJLO MIKIC

22.10.2016 11:02

Republika Srpska je u to vrijeme bilo isto što i Isil danas i oni su proglasili neku državu koju niko na svijetu nije priznao.

Name

miko

22.10.2016 11:41

A sto su se ovi novonastali 1993. pomamili na komentarima. Poklopite se usima i sutite, moj Golf 3 stariji od vase nacije i drzave. :D

ODGOVORITE
Name

Srbin

22.10.2016 11:47

Narod RS voli svoju Srpsku drzavu,ne treba mu niko to tumaciti,niti treba potvrda za to,dovoljno je proci ulicama kada srpski sportisti naprave uspjeh i bice svakom jasno da je RS dio Srbije samo to jos neki ne vide!

ODGOVORITE
Name

Enver Kadiric

22.10.2016 12:00

Hahaha.