Noćas pogledajte u nebo i zamislite želju

Zvijezde padalice noćas čekaće vaše želje. Ako možete da odete u prirodu, odnosno, ako u vašem mjestu nije oblačno i ne pada jesenja kiša, uživaćete u veličanstvenom prizoru meteorske kiše.

Republika Srpska 21.10.2016 | 21:53
Noćas pogledajte u nebo i zamislite želju
Meteorska kiša Orionidi traje od 2. oktobra do 7. novembra 2016. godine, ali će nam tokom noći između 21. i 22. oktobra, kada će biti najbolje vidljiva, prirediti jedan od najljepših prizora na nebu.

Metoerska kiša nastaje tako što otpadaju delovi Halejeve komete koja je bila vidljiva davne 1986, a sljedeća prilika za tako nešto biće tek za 60 godina.

Kiša Orionida dešava se svake jeseni. Orionidi su otkriveni još 1839. godine, a ime su dobili jer je njihov radijant iz sazviježđa Orion, tako da, gledajući sa Zemlje, djeluje kao da oni izlaze iz ovog sazvežđa.

Pošto je sada prva četvrt Meseca, sve na severnoj i južnoj hemisferi odlično se vidi. Kišu meteora najbolje je posmatrati od ponoći do jutra, jer su tada najvidljiviji.

Meteorska kiša Orionida traje od 16. do 27. oktobra, a noćas će biti na svom vrhuncu. Uglavnom se pojavljuje oko 25 meteora na sat, ali nekad ih može biti i pedesetak, pa i 70.



Kako gledati meteorsku kišu?

Dovoljan vam je vidikovac i pogled u nebo, ne treba vam teleskop.

Van grada je sve vidljivije nego u samom gradu, jer u prirodi nema toliko "svjetlosnog zagađenja". Pošto počinje vikend, iskoristite ga na ovaj način, otputujte negde u prirodu i uživajte u ovom fenomenu jesenjeg neba.

Ali, imajte strpljenja, posmatranje može da potraje... I, nemojte brinuti, meteor je svjetlosna pojava koja nastaje jonizacijom atmosfere kroz koju prolazi meteoroid. Ako uočite neki naročito sjajan meteor, znajte da ste vidjeli bolid.

Ako noćas propustite priliku, i ne vidite zvijezdu padalicu (oblaci nam možda pokvare planove), u noći između 17. i 18. novembra imaćete drugu šansu. Tada će biti aktuelan meteorski roj Leonida.
 
(Mondo.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Droljo ZVGD

22.10.2016 07:31

Zvjerljam ja svako vece u nebo ali nista.

ODGOVORITE