Da li je politika u Srpskoj jača od prava?

Ne postoji nezavisno pravosuđe u BiH što dokazuju brojne afere koje su isplivale u javnost, istaknuto je u emisiji “Izazovi” BN televizije i poručeno da je stanje tim gore što mu se ne odupire stručna javnost.

Republika Srpska 21.10.2016 | 22:50
Da li je politika u Srpskoj jača od prava?
"Teško je govoriti o uticaju konkretnog političara na konkretnog sudiju ili tužioca, ali tihi indirektan uticaj postoji, posebno u slučajevima kada u samom startu primjetite da 'smrdi' nešto, kaže dobojski advokat Siniša Đorđević i dodaje da se tada zapitate odakle vjetar duva. Politici, kaže on, ne odgovara uređen sistem, jer u takvom sistemu nema mogućnosti mešetarenja.

“Neki ljudi koji obavljaju sudijske i tužilačke funkcije, iz razloga koji su samo njima poznati, možda čak samo da se dodvore vlasti iz nekih razloga da riješe neke svoje stvari, jer ako ćemo iskreno govoriti ni u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu se ne postaje član tog tijela na način da ste apolitični, a politični jeste u formalnom smislu”, kaže Đorđević.

Davno je ta praksa krenula, kaže bivši sudija i tužilac Vehid Šehić, podsjetivši na slučaj člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića.

“Svi su govorili kako je pobjegao Ante Jelavić, a niko se nije pitao ko je to iz Suda BiH njemu javio da ne dolazi u Sarajevo. Tada niko nije upalio taj crveni alarm, znači informacije cure”, kaže Šehić.

“Sudi se Šaroviću - propala optužnica, sudi se Ivaniću - propala optužnica, sudi se Jelaviću, čovjek osuđen - pobjegao, sudi se Čoviću - poslije toliko godina oslobođen, sudi se Radončiću, sudi se Budimiru, sudi se Lijanovićima, sudi se mnogobrojnim ministrima na nivou kantona i entiteta, a nema nijedne osuđujuće presude”, kaže advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović.

Na pitanje zbog čega kaže: “Pod jedan propala je optužnica. Čija optužnica? Tužilačka. Je li on zna da radi? Ne zna. Ako je propala optužnica ili zna, ali je neko vršio uticaj na koga”?

“Kada se govori o aferama u bankama Bobar i Pavlović, šta se dešava sa kolegom Salihovićem koji je držao predmete u ladici preuranjeno je govoriti o nečemu da je neko kriv dok se ne donese pravosužna presuda. Iz ovoga što se može pročitati predosjeća se da nije radio u skladu sa zakonom. Međutim, zašto on nije radio, treba tražiti uzroke, ko je izvršio pritisak na njega”, pita advokat iz Bijeljine Borka Novaković.

Reforma pravosuđa je zamišljena s ciljem da se sprovede politička ideja ujedinjenja pravosudnih sistema Republike Srpske i Federacije BiH, kaže doc. Dr na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dimitrije Ćeranić.

Kako je BiH komplikovana i teško održiva država, tako je i ovakvo pravosuđe teško održivo, istaknuto je u emisiji “Izazovi”.



(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mitar Preobrezeni

21.10.2016 19:18

Politika ne da ima uticaj na pravosudne institucije, nego su ih oni prakticno zamijenili. Pravosudne institucije samo su puki izvrsioci zelja politicara. Npr. sudije u Okruznom sudu u Banja Luci (ne svi) samo su produzena ruka politicara. Politicari su imenvali (doveli) svije sudije kojima se dodjeljuju osjetljivi predmeti za koje se unaprijed zna kako se moraju rijesiti. Uglavnom se radi o nepismenim i nestrucnim sudijama koji su najcesce kupovali ispite, ne bi mogli nigdje da se zaposle osim da ih neko imenuje da sluze za ispunjavanje zelja. Postoji istrazivanje (za sada anonimno) po kome se tacno zna o kojim sudijama se radi (imenom i prezimenom) i oni ce veoma brzo biti razapeti i morati poloziti racune za ono sto su radili i rade. Ista je situacija i na ostalim sudovima u RS (Vrhovni sud, Ustavn sud, itd.)

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

21.10.2016 21:58

Ja tebi Mile - ti Džeri meni

Name

mohikanac

21.10.2016 20:00

RS kao i BiH je trula u svakom smislu pa i kada je pravda u pitanju.Kako je moguce da ne postoji nacin u Republici Srpskoj da se pravosnasna presuda ispostuje i zanemaruje se sve sto je jedan sud presudio pa se logicno moze postaviti pitanje zasto postoje sudovi kada se njihove presude ne postuju.Zalosno je ovde sve.

ODGOVORITE
Name

Ko politika

21.10.2016 20:01

Ma neee nema uticaja

ODGOVORITE
Name

galeb

21.10.2016 20:01

Stid neka bude onoga ko organizuje takve emisije kriminal je progutao cijelo drustvo dabi neko posle 24 godine poceo temu kakva politika samo kriminal ,kriminal i sve je kriminal koji se krije iza nacionalizma to su dve naj gore bolesti drustva gore od kuge televiziju treba ukinuti i novinarstvo jer nije imalo 24 godine vremena da progovori o velikom zlu koje je napalo srbski narod netreba kupovati nikakve novine niti gledati tu televiziju

ODGOVORITE
Name

3p

21.10.2016 20:18

Pare, politika i porodica. Na tome sve počiva. Daš pare, imaš pol.veze ili ti je neko od nekog neko u sudu.

ODGOVORITE
Name

vss

21.10.2016 21:09

Prava nema ni u tragovima. Ova septička je teška sramota.

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.10.2016 21:28

I ovi razvodnjavaju priču u odnosu na stvarno stanje. Nismo ni ćoravi ni glupi da ne vidimo koliki uticaj politika ima.

ODGOVORITE
Name

Drago

22.10.2016 05:47

CEKAM STRPLJIVO DA PREDSJEDNIK DODIK BUDE IZVEDEN PRED LICE PRAVDE.

ODGOVORITE
Name

Nada

22.10.2016 06:10

Ovaj Ceranic neka se ne razmece narodnim izrekama, nije Crnogorac uopste interesantan.

ODGOVORITE
Name

nini

22.10.2016 06:55

Nacekaces se jos dugo, bolje ti je da nesto uradis, nego sto kukumaces.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

22.10.2016 10:50

Sramota je šta su sudije sebi dopustile.

ODGOVORITE