"Bimal" u Tursku izvozi 50.000 tona ulja

"Kompanija Bimal d. d. iz Brčkog planirala je do kraja ove godine izvoz nešto više od 50.000 tona jestivog ulja, uz blagi porast plana za narednu godinu u skladu sa rastom i optimizacijom proizvodnje u Bimalu."

Bosna i Hercegovina 21.10.2016 | 17:19
"Bimal" u Tursku izvozi 50.000 tona ulja
To je rekao je u razgovoru za Anadoliju Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal uoči odlaska u Tursku gdje će sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije prisustvovati razgovorima sa turskim kolegama.

”Bimal već nekoliko godina uspješno snabdijeva tržište Turske jestivim uljem. Postoji niz administrativnih poteškoća, ali ih isto tako uspješno rješavamo. Saradnja sa firmama u Turskoj i isporuke idu u skladu sa planom za ovu godinu. Aktivno ulažemo i u poljoprivredni sektor, kroz aktivnosti Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) i nastojimo povećati uzgoj uljarica, prije svega na području Bosne i Hercegovine”, rekao je Suljkanović.

Naglasio je da je poslovna grupa sa pojedinim firmama razgovara i o temi potencijalnih investicija turskih firmi u regiji Zapadnog Balkana prije svega u poljoprivrednom sektoru.

”S druge strane, cilj je uključiti i veći broj bh. kompanija koje bi se mogle pridružiti u izvozu kvalitetnih domaćih proizvoda na ovo tržište, kao i izvozu turskih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, članice CEFTA-e i Europsku uniju. Bimal proširuje i saradnju sa turskim bankama, te aktivno radimo na proširenju palete proizvoda i za domaće tržište i za Tursku”, naglašava Suljkanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović početkom naredne sedmice u Turskoj će se na trilaterlanom sastanku Turska-Srbija-BiH sastati sa Nihatom Zejbekčijem, ministrom ekonomije Turske i potpredsjednikom Vlade i ministarom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem.

”Mi sa Turskom imamo razvijene bilateralne odnose i robna razmjena raste iz godine u godinu. Ona je dostigla već nekoliko stotina miliona evra. Bosna i Hercegovina na neki način i povećava svoje učešće u svojoj ukupnoj razmjeni čemu je posebno doprinio izvoz mesa i ulja, brašna i još nekih drugih proizvoda. Ovaj put, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u prvom redu je fokus na razgovoru o obezbjeđenju nove isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Nastojaćemo da obezbjedimo ovu ili tu kvotu povećamo. To će biti moj prvorazredni zadatak”, rekao je Šarović za Anadoliju uoči odlaska na trilatralni sastanak ministara ekonomije BiH-Srbija-Turska.

Naveo je da će njegov zadatak u razgovorima na trilateralnom sastanku biti i da se obezbijedi kontinuitet u isporuci ulja iz rafinerije Bimal, ali i da osigura izvoz brašna iz BiH u Tursku.

(Anadolija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BND

21.10.2016 15:40

Austrijska firma.Opet varamo sami sebe.kakve koristi ima BH od ovoga,osim nekoliko mizerno plaćenih radnih mjesta???

ODGOVORITE
Name

Bole

21.10.2016 16:07

Na primjer kupuju robu od firme u kojoj sam ja zaposlen i još deset ljudi. Svi su prijavljeni, plate redovne, socijalno i zdravstveno redovno. Bimal je jedna od najboljih i najpoštenijih firmi u BiH!

Name

Sefket

21.10.2016 16:21

Joj,naj jace je ovo,da mi izvozimo brasno u Tursku a nemamo ni za svoje potrebe jer isto uvozimo.

ODGOVORITE
Name

Čuj Tona ulja

21.10.2016 17:10

Pa nije brašno ?

ODGOVORITE