Pet dokaza da "pametni" ugljeni hidrati ne goje

Ishrana koja sadrži određenu vrstu ugljenih hidrata, odnosno rezistentni skrob, malo je poznata tajna mršavljenja bez jo-jo efekta.

Zdravlje 21.10.2016 | 17:03
Pet dokaza da "pametni" ugljeni hidrati ne goje
Stotine studija dokazale su da rezistentan otporan skrob suzbija glad i apetit, sagoreva više kalorija, puni nas energijom, suzbija stres i smanjuje holesterol.

Rezistentni skrob se nalazi u namirnicama kao što su krompir, pirinač, sočivo, mahunarke, slatki krompir itd.

Međutim, s druge strane, ni tu stvari nisu crno-bele, jer svaka od tih namirnica može da ima povoljno ili pak nepovoljno dejstvo na hormonalni sistem, time i mršavljenje. Drugim rečima: jesti krompir i pirinač i mršaviti – nije sasvim jednostavno.

Donosimo pet razloga zašto bi trebalo da jedete ugljene hidrate koji sadrže rezistentni skrob ako želite da smršate i ostanete vitki.

1. Ugljeni hidrati vas čine sitima
Rezistentni ugljeni hidrati duže vas čine sitima jer se vare sporije od drugih vrsta hrane i stvaraju osećaj sitosti i u mozgu i u stomaku. Učenisci jednog istraživanja koji su u jednom obroku dnevno jeli rezistentni skrob, tokom idućeg dana pojeli su 10 odsto manje kalorija (za prosečnu ženu oko 150 do 200 kalorija manje).

2. Ugljeni hidrati kontrolišu šećer u krvi i dijabetes
Pravilna kombinacija ugljenih hidrata i drugih namirnica najbolji je način za kontrolisanje šećera u krvi i dijabetesa. U jednoj studiji ispitanici koji su konzumirali dijetu bogatu rezistentnim skrobom smanjili su nivo šećera u krvi i inulin za 38 odsto. Ugljene hidrate treba jesti u kombinaciji s vlaknima (2-3 grama vlakana na 100 kalorija), odnosno odabrati prave namirnice.

Bitno je istaći i probiotičko dejstvo ugljenih hidrata, odnosno inulina koji kao neprobavljivi ugljeni hidrat poseduje probiotičko dejstvo, što znači da povoljno deluje na crevnu mikrofloru i zdravlje generalno, a posledično i na mršavljenje.

3. Ugljeni hidrati ubrzavaju metabolizam
Ugljeni hidrati s visokim udelom rezistentnog skroba ubrzavaju metabolizam i druge mehanizme u telu koji sagorevaju masnoće. Dok prolazi kod probavni sistem, rezistentni skrob otpušta masne kiseline koje pospešuju sagorevanje masnog tkiva, naročito na stomaku.
Te masne kiseline takođe pomažu u očuvanju mišićne mase što podstiče rad metabolizma i brže mršavljenje.

4. Ugljeni hidrati tope masno tkivo na stomaku
Ugljeni hidrati vam pomažu da brže izgubite masno tkivo na stomaku brže nego druge vrste hrane, čak i ako konzumirate isti broj kalorija. Redovna konzumacija rezistentnog skroba takođe smanjuje nakupljanje masnih ćelija i pohranjivanje kalorija u obliku masnog tkiva.

5. Ugljeni hidrati vam pomažu da se osećate dobro u sopstvenoj koži
Ispitanici istraživanja koji su smršali jedući ugljene hidrate osećali su se izvrsno naročito zato jer se nisu morali odreći cele grupe namirnica da bi izgubili kilograme pa su mogli da jedu balansirane obroke.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar