Najbolji i najgori šećeri za prije i posle treninga

Mnogi stručnjaci smatraju da je šećer jedan od najvećih neprijatelja zdravlja, uzimajući u obzir da konzumiranje previše šećera vodi ka gojaznosti, srčanim bolestima i dijabetesu. Dobre vesti: šećer nam je potreban, pogotovo ako ste aktivni.

Zdravlje 21.10.2016 | 17:01
Najbolji i najgori šećeri za prije i posle treninga
Ali, bilo da aktivno trenirate ili ne, sa šećerom treba biti oprezan, jer telo na različite načine prerađuje različite vrste šećera. Evo koje vrste šećera treba jesti pre, a koje posle treninga.

Glukoza – nalazi se u voću, pastama i hlebu. Ona je najjednostavnija vrsta šećera i njega telo najefikasnije razgražuje, ide pravo u krvotok i zbog toga je najbolja opcija pre treninga.

Fruktoza – još jedan monosaharid kao i glukoza, koji se nalazi u voću, voćnim sokovima, medu i povrću. Jetra ga sprečava da odmah ode u krvotok, pa tako višak može direktno da utiče na gojenje. Kako biste izbegli ovo, držite se na dve čaše voća dnevno i smanjite količine sokova koje konzumirate. Najbolja opcija, pre treninga.

Saharoza – ovaj disaharid potiče od biljaka poput šećerne trske, a što se tiče hrane, najviše ga ima u kolačima. Preporučuje se unošenje ovog šećera nakon treninga, jer se on deli na jednake delove glukoze i fruktoze, ulazi u krvotok, gde protein dalje šalje glukozu u mišićne ćelije za dobijanje energije.

Maltoza – nema ga često u hrani, ali se često koristi za proizvodnju piva. Ne preporučuje konzumiranje pre treninga.

Laktoza – nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima. Mnogi ljudi nisu tolerantni na laktozu pa se njima, ali i onima koji jesu ,za svaki slučaj, ne preporučuje konzumiranje pre treninga.

Svaki od ovih šećera na različite načine proizvodi energiju u mišićima. Kako biste napumpali više šećera u mišiće možete da koristite dva ili tri različita istovremeno, umesto samo jednog.

Nauka podržava ovu tvrdnju, pokazujući u raznim studijama da telo brže oksidira glukozu i fruktozu ako ih jedete zajedno. Jedna užina može da se sastoji zajedno od kokica, banana i jabuka.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar