Predstavljamo NBA - Central divizija: Klivlend kreće u odbranu titule, sve ostalo je potpuni haos!

Pet dana uoči početka NBA sezone predstavljamo timove iz divizije Central.

Košarka 22.10.2016 | 00:15
Predstavljamo NBA - Central divizija: Klivlend kreće u odbranu titule, sve ostalo je potpuni haos!
Juče smo krenuli sa predstavljanjem svih 30 NBA timova. Nova sezona je pred vratima, počinje sledećeg utorka, a pošto što smo se juče bavili divizijom Atlantik, na red je došla divizija Central.

(NAPOMENA: brojke iza draftovanih igrača su njihova pozicija na draftu; kod igrača potpisanih kao slobodni agenti označavaju broj godina i iznos ugovora, a oznake kod igrača kojima ističe ugovor označavaju njihov status: RFA - ograničen slobodan igrač, UFA - neograničen slobodan igrač) 

Jasno je da iz ove divizije dolazi aktuelni prvak i najveći favorit za osvajanje Istoka,LeBronov Klivlend, ali Central će biti zanimljiv za praćenje jer se u njoj nalaze prilično netipične ekipe – Bulsi sa Vejdom, Batlerom i Rondom, Baksi s Adetokumbom na pleju te Pejsersi gde je Leri Bird promenio ceo tim.

ČIKAGO BULS



Sezona 2015/16: skor 42-40, 9. na Istoku

Draft: Denzel Valentajn (14.), Pol Cipser (48.)

Slobodni agenti: Dvejn Vejd (2/47,5), Raždon Rondo (2/28)

Trejd: Robin Lopez (Njujork), Majkl Karter-Vilijams (Milvoki), Džerijan Grant (Njujork)

Otišli: Derik Rouz (Njujork), Žoakim Noa (Njujork), Pau Gasol (San Antonio), Majk Danlivi (Klivlend), Aron Bruks (Indiana), Toni Snel (Milvoki), Ituan Mur (Nju Orleans), Džastin Holidej (Njujork)

Istek ugovora: Tadž Gibson (UFA), Nikola Mirotić (RFA), Majkl Karter-Vilijams (RFA), Spenser Sinvajdi (UFA), Kristijano Felisio (RFA)

Početkom leta je izgledalo da su Bulsi čvrsto odlučili da okrenu novu stranicu. Poslali suDerika Rouza u Nikse, Žoakimu Noi dali do znanja da mu neće ponuditi novi ugovor, a pustili su i Pau Gasola. Iako su tri važna igrača otišla iz Čikaga, budućnost je izgledala prilično dobro – na draftu su uzeli Denzela Valentajna za kojeg se očekivalo da će otići ranije, a unutrašnje snage krile su mogućnost razvoja Nikole Mirotića, Daga Mekdermota,Bobija Portisa, pa i Tonija Snela i Kristijana Felisija. Džmi Batler je dobio ekipu u svoje ruke, a iskusni Tadž Gibson, Bruk Lopez, Majk Danlivi i Hose Kalderon su garantovali da će tim moći da se bori za četrvtu, petu poziciju na Istoku.

A onda se dogodilo. I dok je za dolazak Radžona Ronda opravdanje bilo u tome što je on objektivno u tom trenutku bio najbolji dostupni plejmejker na tržištu, dolazak DvejnaVejda je bio protiv svake igračke logike. O marketinškoj nam je sve jasno jer se ipak radi o povratku “lokalnog momka” u rodni grad, a Vejd je, bez obzira na godine, i dalje Vejd, jedno od prepoznatljivih lica NBA lige.

Ali igrački je taj potez bio potpuno besmislen. Osim što je značio odricanje dva solidna veterana (Danlivi, Kalderon), veći problem je bio taj što sada Fred Hojberg na tri pozicije ima igrače koji ne mogu da pogode trojku. Što je za modernu košarku nezamisliv problem. A da stvar bude gora, Hojberg je NCAA karijeru izgradio na “triči i pucaj” košarci, s dosta trojkaša u ekipi. Sada u prvoj petorci nema nijednog! Na klupi su Mirotić iMekdermot, ali u prvoj petorci šutera - nema! Da ih bude manje i na klupi, pobrinula se uprava kluba koja je pre nekoliko dana dovela i Majkla Karter-Vilijamsa.

I dok se svi NBA analitičari pitaju kako će ovo izgledati na parketu, pripremne utakmice su pokazale da bi sve zajedno moglo da funkcioniše u napadu. Rondo izgleda potpuno “unutra”, Vejd pogađa spolja, a Batler ima dovoljno lopti. Međutim, odbrana će biti problem jer ni Rondo ni Vejd nisu više neka pretnja za protivničke napadače.

U eri “small ball” košarke s mnogo šutera, Bulsi su se odlučili na potpuno suprotan pristup. Nisu to napravili planski, jer se planski u Čikagu retko što radi, a sada nam ostaje da vidimo hoće li ovaj eksperiment da uspe. Ono u čemu smo prilično sigurni da će Bulsi uspeti je da će igrati najružniju košarku u ligi, barem u rangu ovih timova koje će ući u plej-of. Bulsi bi, bez obzira na sve, trebalo da budu među osam najboljih na Istoku.

KLIVLEND KAVALIRS



Sezona 2015/16: skor 57-25, 1. na Istoku, NBA šampioni

Draft: Kej Felder (54.)

Slobodni agenti: Lebron Džejms (3/100), Džej-Ar Smit (4/57), Ričard Džeferson (2/5), Kris Andersen (1/1)

Trejd: Majk Danlivi (Čikago)

Otišli: Timofej Mozgov (LA Lejkers), Metju Delavedova (Milvoki), Džo Heris (Bruklin), Saša Kaun (Filadelfija)

Istek ugovora: Mo Vilijams (UFA), Markel Braun (RFA), Kori Džeferson (RFA), Kris Andersen (UFA), Dantej Džons (UFA), Džejms Džons (UFA)

Titula je tu, to je najvažnije. Sve ostalo je manje bitno. Klivlend je zaboravio da je LebronDžejms ikada otišao iz grada i odneo svoje talente na Floridu, a slavlje protiv Golden Stejta, ekipe koja je imala najbolji skor u istoriji NBA lige, napokon je skinuo “prokletstvo” s ovog grada.

S obzirom da bi Lebron Džejms i društvo vrlo rado želeli da odbrane titulu, pogotovo u situaciji kada je Kevin Durant došao u Voriorse, onda je jasno da Kavsi nisu smeli da sede prekrštenih ruku ovog leta. Imali su mnogo posla jer su imali i mnogo igrača kojima su isticali ugovori, a uspeli su nekako da vrate najvažnije. Ali, ne i da se značajnije pojačaju u odnosu na prošlu sezonu.

Metju Delavedova i Timofej Mozgov ne stanuju više u Klivlendu, a njihov izostanak, naročito Delijev sigurno će da se oseti. Pogotovo ako Kajri Irving opet bude imao problema s povredama. Uostalom, koliko je tanka klupa šampiona dovoljno govori činjenica da je Lebron morao da nagovara Ričarda Džefersona da odustane od penzije, a neočekivano pojačanje dobili su od Bulsa koji su morali negde da pošalju Majka Danlivijakada je dolazio Vejd. Poslali su ga - barem nominalno - najvećim rivalima.

Klivlend nema pravih rivala na Istoku. Apsolutno su glavni favorit za osvajanje konferencije, a već sada možemo da najavimo da će Lebron i društvo regularnu sezonu koristiti da se ne bi previše umarali. Kevin Lav napokon izgleda uklopljen u tim, Irving je već dokazao da je jedan od najboljih plejmejkera lige, a Lebron je, iako godine lagano dolaze, i dalje (po)najbolji igrač na svetu.

Klivlend u finalu? Teško da nešto drugo može da se prognozira. Ova ekipa možda nema veliku dubinu, ali koliko je ona potrebna kada imaš ovakva tri superstara?

DETROIT PISTONS



Sezona 2015/16: skor 44-38, 8. na Istoku, prvi krug plej-ofa

Draft: Henry Elenson (18.), Majkl Gbinije (49.)

Slobodni agenti: Andre Dramond (5/130), Ajš Smit (3/18), Džon Luer (4/42), Boban Marjanović (3/21)

Otišli: Entoni Toliver (Sakramento)

Istek ugovora: Kentavijus Koldvel-Poup (RFA), Redži Bulok (RFA), Lorenzo Braun (RFA), Rej Mekalum (UFA)

Sten van Gandi je vrlo brzo uzeo stvar u Detroitu u svoje ruke. Brzo je doveo RedžijaDžeksona, nešto kasnije i Tobijasa Herisa i tako sklonio Pistonse s tržišta ovog leta, ali i nekoliko sledećih.Međutim, iskusni trener je zanimljivo složio tim – s dominantnim centrom u vidu Andrea Dramonda, odnosno brzog i napadački potentnog plejmejkera u vidu Redžija Džeksona.

Njih dvojicu je okružio mladim igračima od kojih se očekuje dodatni iskorak i jezgra ekipe. Možda nije za šampionski tim, ali Pistonsi svakako, barem na papiru, imaju ekipu kojoj ne bi smeo da izmakne plej-of.

Ali, puno je problema pred Van Gandijem. Prvi od njih je činjenica da se Džeksonpovredio uoči sezone, a drugi to da je Dramond i dalje ima jako “mekan stomak” u napadu, prvenstveno zbog kriminalnih slobodnih bacanja. Veliki problem je lani bila i klupa, a sada su došli Ajš Smit, Džon Luer i Boban Majranović koji bi trebalo da pomognu u tom pogledu. Ipak, najviše se očekuje od Stenlija Džonsona koji je imao nekoliko sjajnih nastupa u prošlom plej-ofu i njegov dalji napredak bi mogao da Pistonse približi cilju. A to je borba za sam vrh Istoka.

Ta borba je trenutno ipak dosta daleko. Pistonsi ne izgledaju loše, ima tu dosta zanimljivih igrača čiji će razvoj (i napredak) biti zanimljivo pratiti - među kojima je i BobanMarjanović - ali nekako je utisak da Džekson ipak nije materijal da nosi tim sa spoljnjih pozicija. Doduše, Van Gandi je uvek u stanju da nas razuveri pa dozvoljavamo da to napravi i ovaj put.

INDIANA PEJSERS



Sezona 2015/16: skor 45-37, 7. na Istoku, prvi krug plej-ofa

Draft: Džordžis Nijang (50.)

Slobodni agenti: Al Džeferson (3/30), Kevin Serafan (2/3,6), Aron Bruks (1/2,5)

Trejd: Džeremi Evans (Dalas)

Otišli: Solomon Hil (Nju Orleans), Jan Mahinmi (Vašington), Džordan Hil (Minesota)

Istek ugovora: Džef Tig (UFA), Aron Bruks (UFA), Džeremi Evans (UFA), Džulijan Stoun (UFA)

Šta to radi Leri Bird poslednjih godina? Indijana je pre povrede Pola Džordža izgledala kao ekipa koja je u stanju da iznenadi i dođe možda i do prstena, a onda je sve propalo. Nakon što je Džordž izgubio celu sezonu, otišao je Dejvid Vest, a s ozbiljne košarkaške mape su nestali Lens Stivenson i Roj Hibert. Pretposlednji delić je bio Džordž Hil. I njega je Bird poslao u Jutu, a iz kluba je otišao i uspešni Frenk Fogel koji je lane dobio zadatak da napravi “small ball” tim, ali je ta ideja propala nakon što je Džordž odbio da igra na poziciji četvorke.

Sada je Nejt Mekmilan dobio novu ekipu u ruke. Što se hijerarhije tiče, jasno je da je ovoDžordžova ekipa, a sada je potrebno da se pronađu uloge za ostale igrače. Mnogo toga bi mogao da pruži prošlosezonski ruki Majls Tarner, koji je nagovestio veliki potencijal, a biće zanimljivo vidjeti kako će se snaći Džef Tig. Od Tadeusa Janga ne očekujemo mnogo, dovoljno će biti da ne radi štetu svom timu, a Pejsersi na klupi imaju nekoliko zanimljivih igrača koji sigurno mogu da pomognu u borbi za doigravanje.

Indijana je ekipa koja ima mnogo upitnika. Možda ne toliko koliko ih ima Čikago, ali će svakako biti zanimljivo da vidimo kako Pejsersi misle da dođu do doigravanja.

MILVOKI BAKS



Sezona 2015/16: skor 33-49, 12. na Istoku

Draft: Ton Mejker (10.), Malkolm Brogdon (36.)

Slobodni agenti: Majls Plamli (4/52), Mirza Teletović (3/30), Metju Delavedova (4/38)

Trejd: Toni Snel (Čikago)

Otišli: Majkl Karter-Vilijams (Čikago), Džerid Bejls (Filadelfija), Grejvis Vaskez (Bruklin

Istek ugovora: Toni Snel (RFA), Majkl Bizli (UFA), Orlando Džonson (UFA), Stiv Novak (UFA), Džon Teri (UFA)

Milvoki je klasičan primer kako dovođenje dobrog igrača ne mora da znači i poboljšanje tima. Baksi su pre dve godine izgledali odlično, Džejson Kid je bio u konkurenciji za titulu najboljeg trenera godine, a prošlog leta je došao Greg Monro koji je u Pistonsima pokazao ol-star talenat. Ipak, nije se sve baš najbolje poklopilo.

Baksima je, umesto centra/visokog krila koji baš i ne igra odbranu, bio potrebniji rasni šuter i to se vrlo brzo videlo. Bez obzira što je Monro imao dobre brojke, to ipak nije bilo dovoljno za napredak u ekipi, a ni on sam nije ostvario napredak još tamo od druge NBA sezone. Izgleda kako su bili u pravu oni koji su tvrdili da je on u NBA došao kao “gotov igrač”, odnosno da je od njega teško očekivati rast do statusa franšiznog igrača.

Kad je već tako, onda se logičnim čini ideja da Baksi pokušaju da zamene Monroa. Bilo je nekih pominjanja oko toga ovog leta, ali je on ipak ostao u Milvokiju. U klubu su odlučili da odigraju na drugu kartu – doveli su više igrača za rotaciju sposobnih da rašire reket (Metju Delavedova, Džejson Teri, Mirza Teletović), a u poslednjem trenutku su se odrekli iMajkla Karter-Vilijamsa da bi doveli još jednog šutera, Tonija Snela.

Veliki udarac za njihove ambicije bila je teška povreda Krisa Midltona koji će odsustvovati sa terena šest meseci, a u toj novoj situaciji mogli bi da vidimo veliki Kidov eksperiment. Naime, iako smo na našoj grafici prikazali Delavedovu kao startnog plejmejkera, vrlo lako bi tu ulogu mogao da dobije Janis Adetokumbo koji bi ove godine mogao da dođe i do Ol-star utakmice. U toj situaciji bi Deli završio na klupi (gde mu je, objektivno, i mesto),Parker na “trojci”, Monro na “četvorci”, a Plamli na poziciji centra. Još jedna ekipa o kojoj je teško nešto ozbiljnije prognozirati. Izgleda da je više-manje cela ova divizija takva.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar