Analiza: Hoće li Venger pobijediti sebe ili će otići i Ozil?!

Arsenalu nije problem da pojača primanja Ozilu, koji "debelo" zaostaje za najplaćenijim igračima lige, ali to bi bio potez kakav Venger do sada u karijeri nije pravio.

Fudbal 21.10.2016 | 22:30
Analiza: Hoće li Venger pobijediti sebe ili će otići i Ozil?!
Arsen Venger nije "škrtica", ali nije se baš pokazao ni kao čovek koji u svom timu želi da ima mega plaćene fudbalere.

Uglavnom su najveće zvezde Arsenala, delom i zbog izgradnje "Emirejtsa", odlazili iz kluba kada su njihove igre, golovi i asistencije dovodili do toga da je povišica neophodna za produžetak saradnje.

Bilo je i slučajeva, poput onog s Robinom van Persijem, da su Venger i Arsenal ostajali i bez obeštećenja, a nije uvek politika štednje bila razlog odlaska prvih zvezda ekipe već i nedostatak najvećih trofeja, koje Venger nije mogao da ponudi igračima u prethodnih desetak godina.

Otuda, nisu u krivu oni koji smatraju da će se višemesečni pregovori između Vengera i prve zvezde "tobždija", Mesuta Ozila (28) završiti – odlaskom Nemca!

Jer...

Ozil je u Arsenal stigao poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka 2014. godine za 45 miliona evra iz Real Madrida i ne samo da je postao najskuplje plaćeni fudbaler kluba, već je postao i čovek sa najvećim primanjima, a ona i dalje iznose 140.000 funti nedeljno, što je do "Brexita" iznosilo 183.000, a sada 166.000 evra sedmično.

Aleksis Sančez prima 130, Tio Volkot i Arom Ramzi po 110, a Petr Čeh i Olivije Žiru po 100 hiljada funti nedeljno, dok su ostali prilično iza.

Da bi zadržao Ozila u klubu i posle 2018, kada mu ističe aktuelni ugovor, Venger svog "plejmejkera" mora da počasti ozbiljnom povišicom i, nezvanično, nemački fudbaler turskog porekla nije raspoložen da razgovara ni o čemu što ne počinje sa 200.000 funti nedeljno. Finansijski, Arsenalu takav ugovor ne bi bio problem, mogao bi klub da mu da i više, međutim oni koji poznaju Vengera tvrde da svojim idejama dosledni Francuz možda neće želeti da napravi toliki jaz između Ozila, kao najplaćenijeg, i ostalih koji bi bili daleko ispod.

Moglo bi da se dogodi da Ozil nedeljno zaradi duplo više od Volkota, Ramzija i ostale "dece Arsenala", što bi, prema Vengerovim rezonima, bilo loše za svlačionicu, klub generalno.

S druge strane, kako vreme prolazi, Ozilov ugovor bliži se kraju i njemu će, stoga, cena biti sve niža i niža, a ukoliko uđe u poslednju sezonu ugovora – a to je sledeća – biće u prilici da u januaru potpiše za novi klub i ostavi "Emirejts" bez desetina miliona evra, koliko bi sada morala da plati zainteresovana strana.

Dakle, spretnim odugovlačenjem, Ozil je doveo Arsenal u situaciju da više ne može mnogo da bira – ili će se klub "otvoriti" za novi ugovor i približiti ga najplaćenijim igračima Premijer lige ili će se kreativni vezista uskoro obreti na nekom drugom mestu, a prema određenim informacijama Bajern Minhen i Mančester junajted pomno prate razvoj situacije.

Ozil, ruku na srce, i ima pravo da očekuje povišicu, ako se pogleda šta pruža Arsenalu, koliko toga mu uspeva pred golom protivnika, koliko je šansi stvorio, asistencija zabeležio i golova postigao, jer uprkos tome što je među najkorisnijim igračima lige, on nije ni među 15 najplaćenijih igrača u Engleskoj.

Poređenja radi, ugovori koje su dobili na vrhncu slave i moći, Vejna Runija (260.000 funti nedeljno) i Jaju Turea (240.000) i dalje drže pri vrhu liste najplaćenijih, na kojem od ovog leta sedi Pol Pogba sa 290.000 funti sedmično!? Serhio "Kun" Aguero ima 240, Eden Azar i Zlatan Ibrahimović po 220, David Silva, David De Hea i Bastijan Švajnštajger 200, Rahim Sterling 180, Sesk Fabregas 170, koliko ima i Kevin De Brujne.

Sa platom od 140.000 funti, Ozil je i dalje daleko iza "krem dela krem" drušva u ligi, kojem kvalitetom pripada, tako da je pred Vengerom teška odluka. Tijerija Anrija, "onog" Fabregasa, Van Persija, Aleksa Songa i još neke velike zvezde nije mogao da zadrži zbog troškova izgradnje "Emirejtsa". Sada je samo pitanje – želi li u kojoj meri da se promeni, jer očigledno da politika stalnog angažovanja novih, mladih, ali i relativno jeftinih igrača ne može da mu donese titulu u konkurenciji klubova koji bez problema svoje zvezde čine neprijatno bogatim ljudima.

"Ne radi se samo o novcu. Arsenal može da osvaja titule, ali to moramo da pokažemo. U ligi smo sa Mančester sitijem, Mančester junajtedom, Liverpulom, Totenhemom, Čelsijem, svi se bore i ne može se ništa garantovati. Pregovaramo diskretno i u dogledno vreme ćemo saopštiti odluku", rekao je Venger.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar