Zašto avionska sjedišta nisu u istoj ravni s prozorima?

Sedenje do prozora u avionu predstavljalo bi mnogo zabavnije iskustvo da putnici u većini slučajeva ne moraju da se nagnu napred kako bi uživali u pogledu.

Zanimljivosti 20.10.2016 | 08:35
Zašto avionska sjedišta nisu u istoj ravni s prozorima?
Proizvođači aviona zapravo planiraju raspored sedišta u skladu s rasporedom aviona, ali se to najčešće promeni prilikom kupovine aviona.

U želji da što više povećaju profit i kompetitivnost, avio-kompanije neretko dodaju nekoliko dodatnih redova sedišta nego što je prvobitno predviđeno.

Uprkos tome što vole komfor, putnici će radije platiti nižu cenu karata na kraćim letovima nego se baškariti u sedištima, pa avio-kompanije u skladu s time donose svoje odluke.

Proizvođači poput Boinga, na primer, preporučuju raspored od 3+3+3 sedišta sa prostorom između redova od 81,2 centimentra. On je nekada iznosio 86,3 centimetra, a nove tendencije ukazuju na to da bi u budućnosti u pojedinim letelicama mogao da se smanji na 71 centimetar.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Manga

20.10.2016 14:21

Tekst nema veze sa naslovom.

ODGOVORITE
Name

Ima

21.10.2016 07:49

Previse je sjedista te nizovi pocinju ne u ravnini s prozorima nego od sigurnosnih vrata. Broj sjedala se povecava, a prostor smanjuje. Takodje se smanjuje i prtljaga zbog tereta putnika. Velike kompanije za eksta prtljag unajmljuju karko letove. Da li je sad jasnije

ODGOVORITE